ایران پرس- عملیات نظامیان ترکیه به شمال عراق، بار دیگر با اعتراض های دولت بغداد مواجه شده است.  

براساس گزارش های منتشر شده توسط نهادهای دولتی ترکیه، درعملیات هوایی این کشور به شمال عراق، 18 تن از عناصر حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) کشته شدند.

ارتش ترکیه که پس ازچندین عملیات نه چندان موفق درسوریه، به انجام عملیات درخاک عراق دست زده، بعید است که بتواند اهداف خود را دراین کشور محقق سازد.

با توجه به این که دولت بغداد مخالفت خود را با هرگونه عملیات ارتش ترکیه دراراضی عراق ابراز داشته است، بدون شک، عملیات ارتش ترکیه درشمال عراق نقض حاکمیت ملی این کشور قلمداد می شود. به همین دلیل، طی چند روز گذشته وزارت امور خارجه عراق به تحرکات نظامی ترکیه در شمال عراق واکنش منفی نشان داده است.  

به عنوان مثال، "احمد الصحاف" سخنگوی وزارت امور خارجه عراق روز پنجشنبه با انتشار بیانیه ای، اعلام کرد: "محمدعلی الحکیم" وزیر امور خارجه عراق، "فاتح ییلدز" سفیر ترکیه در بغداد را احضار و یادداشت اعتراض آمیزی به وی تسلیم کرده است.

احمد الصحاف، همچنین تصریح کرد: "وزارت امور خارجه عراق به شدیدترین لحن، حمله نظامیان ترکیه را که باعث تلفات جانی و خسارت مالی به مردم و دولت عراق شد، محکوم کرده است".

این نخستین عملیات نظامی ترکیه در اراضی شمال عراق نبود که به تلفات جانی و خسارت های مالی به مردم و دولت عراق منجر شده است. ارتش ترکیه از روز 27 ماه می سال گذشته میلادی عملیاتی را با عنوان "پنجه" به منظور تشدید سرکوب مواضع نیروهای حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) در شمال عراق آغاز کرده است.

از زمان آغاز عملیات ارتش ترکیه، دولت بغداد بارها ورود نیروهای نظامی ترکیه به مناطق شمالی را مصداق نقض تمامیت ارضی عراق قلمداد و آن را محکوم کرده است.

تنش میان دولت ترکیه و حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) ازحدود چهار دهه پیش به شکل نظامی آغاز شده است و همچنان ادامه دارد. پیش از آن، این تنش ها به صورت لفظی و درسطح رسانه ای و یا اعتراض های خیابانی منعکس می شد.   

دولت ترکیه به بهانه تلاش برای نابودی شبه نظامیان کرد، چند سالی است که در خاک عراق و سوریه حضور نظامی دارد. با وجود این، تاکنون اهداف نظامیان ترک محقق نشده است. درحالی که درشرایط بحران اقتصادی، دولت ترکیه هرسال میلیاردها دلار به منظور اشغال اراضی این دوکشور همسایه هزینه می کند.

درهمین ارتباط، "علی باباجان" وزیر اسبق اقتصاد و امور خارجه ترکیه و کارشناس و صاحب‌نظر اقتصادی و سیاسی ترک، براین باور است که ترکیه درحال حاضر به شیوه‌ خارج ازعقل و منطق اداره می‌شود و پارلمان این کشور، صد سال ازنخستین مجلس ترکیه، عقب‌تراست.

این صاحبنظر ترکیه درمورد چالش‌های اقتصادی و سیاسی دولت آنکارا نیز گفته است: "ترکیه درحال حاضر در وضعیت فلج شدگی قرار گرفته است. کاری کرده‌اند که همه کشورهای خارجی را مانند دشمن ببینند. چنین چیزی درست نیست. حیف است ترکیه در این شرایط قرار بگیرد و فقیر شود".

 درشرایط فعلی که ویروس خطرناک کرونا درمنطقه شیوع پیدا کرده است، شرایط بحرانی دولت‌ها و ملت‌ها تشدید شده است. با وجود آن که "اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه ازتوقف عملیات نظامیان ترک درمنطقه و جهان به همین دلیل، خبر داده بود، اما به نظر می رسد دولت آنکارا نتوانسته است به وعده های خود به مردم ترکیه و سایر ملت های منطقه عمل کند. 

دریک جمع بندی کلی ازاجرای سیاست‌های دولت اردوغان درعرصه های داخلی و خارجی، می توان گفت: اتخاذ سیاست های نادرست تاکنون ضربه سنگینی به این کشورعضو گروه 20 کشور صنعتی در جهان وارد ساخته است.  

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

139/118

بیشتر بخوانید:

حمله به مقر نظامیان ترکیه در شمال عراق و مواضع آنکارا/ تحلیل