کابینه رژیم صهیونیستی از سال 2014 تصمیم گرفت بودجه تمام وزارتخانه ها از جمله وزارت امور خارجه را کاهش دهد. افزایش مشکلات اقتصادی عامل این تصمیم کابینه «بنیامین نتانیاهو» در سال 2014 بود.
گسترش فقر به یک معضل مهم امنیتی برای اسرائیل تبدیل شده است به نحوی که مطابق گزارش موسسه ملی بیمه اسرائیل که در پایان سال 2016 منتشر شد از هر پنج اسرائیلی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد.
گسترش فقر و مشکلات اقتصادی اسرائیل ریشه در علل متعددی دارد:
نخستین و مهمترین عامل در این خصوص، جنگ طلبی اسرائیل و اولویت قایل شدن آن بر امور نظامی به جای امور رفاهی است.
علاوه بر هزینه های جنگی و هزینه های تسلیحاتی و آموزشی هنگفت، اسرائیل طی چند سال اخیر بیش از 40 مرکز آموزشی نظامی کوچک ایجاد کرد. نگاه امنیتی و نظامی به تحولات از جمله در غرب آسیا سبب شد هزینه های نظامی اسرائیل افزایش قابل ملاحظه ای داشته باشد و از هزینه سایر بخش ها کاسته شود.
تصمیم اسرائیل برای کاهش هزینه های وزارتخانه ها پس از جنگ سال 2014 علیه باریکه غزه اتخاذ شد و این تصمیم از تبعات جنگ است. در کنار جنگ طلبی باید موضوع شهرک سازی را نیز به عنوان یکی از دلایل اصلی کاهش بودجه وزارتخانه های اسرائیلی عنوان کرد.
از سال 2009 که بنیامین نتانیاهو در اسرائیل به قدرت رسید تاکنون دست کم 20 هزار واحد مسکونی برای صهیونیست ها در کرانه باختری احداث شده است. «یواو گالانت» وزیر ساخت و ساز اسرائیل اوت 2108 گفته بود، تنها برای گسترش شهرک سازی در سال های 2015 تا 2018 مبلغ یک میلیارد شیکل (واحد پول اسرائیل) هزینه شده است.
تامین هزینه های جنگ و شهرک سازی به بهای کاهش بودجه وزارتخانه های دیگر و همچنین کاهش شدید رفاه مردم در سرزمین های اشغالی تمام شد. در چنین شرایطی، خبرنگار شبکه اسرائیلی "کان نیوز" از تهدید سفیران و دیپلمات های اسرائیلی در خارج از سرزمین های اشغالی به دلیل کاهش حقوق خود خبر داد و نوشت: "در نامه سفیران و دیپلمات های اسرائیل در کشورهای خارجی آمده است اسرائیل به روشی که هم اکنون عمل می کند، در حال نابودی سیستم دیپلماتیک و تبدیل کردن خود به تنها دولتی است که روابط خارجی را به شیوه ای منظم انجام نمی دهد."
اعتراض کارکنان سفارتخانه های اسرائیل مسبوق به سابقه نیز است. حدود 600 کارمند سفارتخانه های اسرائیل در سراسر جهان اوت سال گذشته نیز در اعتراض به پائین بودن حقوق خود اعتصاب کرده بودند. در سال 2017 نیز کارمندان سفارتخانه های اسرائیل در اعتراض به این وضعیت اعتصاب کرده بودند.
نامه تهدیدآمیز سفیران و دیپلمات های اسرائیل در حالی است که از یک سو کابینه نتانیاهو طی ماههای اخیر با شورش یهودیان اتیوپی تبار مواجه است و از سوی دیگر نتانیاهو که پیش از این موفق به تشکیل کابینه جدید خود نشد، برای انتخابات پارلمانی ماه سپتامبر آینده برنامه ریزی می کند. اعتراض سفیران می تواند موقعیت نتانیاهو را در انتخابات آتی متزلزل تر کند.
113/116
نویسنده: سید رضی عمادی