در ماده 2 کنوانسیون بینالمللی منع و مجازات جنایت آپارتاید آمده است: «جنایت آپارتاید که سیاستها و رویههای مشابه جدایی نژادی و تبعیض نژادی را که در آفریقای جنوبی اعمال میگردد، شامل میشود، به اعمال غیر انسانی که به منظور ایجاد و برقراری سلطه یک گروه نژادی بر گروه نژادی دیگر انجام میگردد و به طور سیستماتیک آنان را مورد ظلم قرار میدهد، اطلاق میشود.»
در بندهای یک و دو ماده یک این کنوانسیون نیز آمده است کشورهای طرف این کنوانسیون اعلام میدارند که آپارتاید جنایتی بر علیه بشریت بوده و تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بینالمللی به شمار میآید و کشورهای طرف این کنوانسیون، سازمانها، مؤسسات و افرادی که مرتکب جنایت آپارتاید گردیدند، را مجرم اعلام میدارند.
اقدامهایی که رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها انجام میدهد از مصادیق آشکار آپارتاید است. شهرکسازی که رژیم صهیونیستی حتی بدون توجه به قطعنامه 2334 شورای امنیت سازمان ملل انجام میدهد، یکی از مصادیق آپارتاید رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها است.
در بیانیه امروز وزارت خارجه فلسطین آمده است: «رژیم صهیونیستی در حال مسابقه با زمان است تا طرحهای شهرکسازی و استعماری خود را در سرزمین فلسطین اجرا کند و تغییرات بزرگ در واقعیت تاریخی و قانونی موجود در کرانه باختری به وجود آورد تا در نهایت درها به روی هر فرصتی برای ایجاد کشور فلسطین با مرکزیت قدس بسته شود.»
رژیم صهیونیستی با طرحهای شهرکسازی درصدد یهودیسازی مناطق اشغال شده است. شهرکسازی و یهودیسازی مناطق اشغالی، فرهنگ حاکم بر آن مناطق را نیز دستخوش تغییر میکند. کابینه رژیم صهیونیستی پس از پیگیری طرحهای شهرکسازی، قوانینی را وضع میکند که فلسطینیهای باقیمانده را تحت آذار و اذیت قرار میدهد و شرایط محیطی بر آنها سخت میشود.
در واقع، رژیم صهیونیستی در طرحهای شهرکسازی ضمن مصادره منازل و زمینهای فلسطینیها، آنها را از سایر ساکنان شهرکهای اشغالی به لحاظ هویتی قومی و مذهبی نیز جدا میکند که مصداق بارز تبعیض نژادی است.
تاکنون نهادهای مختلف بینالمللی، جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها به خصوص جنایت شهرکسازی را مصداق آپارتاید اعلام و آنرا محکوم کردند. دیدهبان حقوق بشر چندی پیش با انتشار گزارشی جامع از جمله تحلیلهای حقوقی گسترده، به این نتیجه رسید که رژیم صهیونیستی در جنایت علیه فلسطینیها از یک آستانه تاریخی عبور کرده است و مقامهای رژیم صهیونیستی مرتکب جنایات علیه بشریت در قالب آپارتاید و آزار و اذیت مردم فلسطین شدند.
دیده بان حقوق بشر و دیگر گروههای حقوق بشری برای تایید گذارههای خود به تعدادی از تحولات اشاره کردند: ادامه الحاق سرزمین فلسطینیان به مناطق اشغالی توسط رژیم صهیونیستی، قوانین اراضی اشغالی که برتری یهودیان را تضمین میکند؛ و همچنین استقرار سیستم کنترل صهیونیستها بر فلسطینیان از جمله این موارد است.
با توجه به این وضعیت، وزارت خارجه فلسطین ضمن محکوم کردن قلدری رژیم صهیونیستی در تخریب منازل، پاکسازی نژادی، سرکوب و سختگیریهای اعمال شده علیه فلسطینیها، پیامد این اقدامات استعماری توسعهطلبانه را تکمیل نظام آپارتاید در فلسطین عنوان کرد و از جامعه بینالمللی خواست بر رژیم صهیونیستی برای توقف تمام این اقدامات و فعالیتهای شهرکها در سرزمین فلسطین اعمال فشار کند.
نکته پایانی اینکه؛ این نخستین بار نیست که فلسطینیها از جامعه جهانی خواستهاند واکنشی قاطع به جنایتهای رژیم صهیونیستی نشان دهد، اما انفعال نهادهای تاثیرگذار جهانی به خصوص شورای امنیت و حمایت قدرتهای بزرگ سبب شد این رژیم توجهی به اصول و مقررات بینالمللی نداشته و به جنایتهای خود ادامه دهد.
نویسنده:سيد رضی عمادی
116