رئیس گروه بانک جهانی «جیم یانگ کیم» شوکت میرضیایف و رئیس جمهور ازبکستان در ملاقاتی در روز هفدهم می که در واشنگتن انجام شد به بحث درباره اصلاحات اجتماعی و اقتصادی ازبکستان پرداختند.
در این نشست رئیس گروه بانک جهانی حمایت خود را از تسریع رشد اقتصادی در ازبکستان اعلام کرد و گفت: «از اصلاحات گسترده ازبکستان بسیار تحت تاثیر قرار گرفتم. گروه بانک جهانی به فراهم کردن مشاوره های تخصصی و کمک های مالی برای برنامههای توسعه ازبکستان ادامه و تلاشهای دولت را در جهت ساخت آینده روشن تر برای مردم ازبکستان مورد حمایت قرار خواهد داد.»
همچنین در این نشست کیم تاکید کرد: «ازبکستان در مسیر صحیحی قرار دارد و این کشور به تقویت اقتصاد خود و انجام اصلاحات اجتماعی می پردازد و با تقویت محیط تجاری خود به سرمایه گذاری بخش خصوصی و اشتغال بیشتر دامن خواهد زد.»
در این نشست توافقی بین دولت ازبکستان و بانک جهانی امضا شد که بر اساس آن بانک جهانی متعهد می شود مبلغ ۹۴۰ میلیون دلار از طریق فاینانس در اختیار ۴ پروژه ازبکستان بگذارد.
این پروژه ها به توسعه زیرساختها در زمینه انرژی پزشکی و کشاورزی می پردازند. لازم به ذکر است که این مبلغ بخشی از توافق 2/8 میلیارد دلاری بانک جهانی در جهت حمایت از پروژههای حمل و نقل، آموزش، کشاورزی و آب و فاضلاب است.
کشورهای آسیای میانه دو دهه پس از استقلال از شوروی اکنون گامهای خود را در جهت رشد و توسعه اقتصادی آغاز کرده اند. به نظر می رسد این تصمیم با نگاه مثبت بین المللی به این منطقه همراه شده است. نگاهی که می توان نمود آن را در طرح جاده ابریشم چین، طرحهای انرژی منطقه ای و حمایت سازمانهای بین المللی دید. این جو مثبت بین المللی باعث می شود که کشورهای آسیای میانه از محیط بین المللی مساعد برای توسعه بهره مند شوند.
در همین راستا حمایت بانک جهانی از توسعه اقتصادی در ازبکستان نیز نقش مهمی را در فراهم ساختن منابع بین المللی توسعه برای این کشور فراهم می کند.
اهمیت این منابع در شرایطی روشن می شود که درک کنیم اقتصاد داخلی کشورهایی مانند ازبکستان به دلیل عدم تحرک اقتصاد و فقدان زیرساختهای لازم، امکان بسیج منابع در جهت توسعه و رشد اقتصادی را ندارد.
از سوی دیگر از تاثیر منفی منابع مالی خارجی نیز نباید چشم پوشی کرد. این منابع به شدت در معرض تغییرات نرخ ارز قرار دارند و در صورت کاهش ارزش پول ملی بدهی های دولت قرض گیرنده افزایش می یابد.
«پیتر جکسون» کارشناس اقتصادی در خصوص خطر منابع خارج معتقد است:
"اقتصادهای رو به توسعه به شدت در برابر نوسانات اقتصادی آسیب پذیر هستند و این امر میتواند با کاهش پول ملی به بحران بدهی های خارجی در این کشورها دامن بزند."
از این رو ضروری است که ازبکستان در کنار دریافت منابع خارجی، اصلاح زیرساختهای اقتصادی را باهدف ثبات اقتصادی دنبال کند. اصلاح زیرساختهای اقتصادی همچنین در بلند مدت می تواند موجب بسیج منابع داخلی توسعه نیز شود.
نویسنده: منوچهر شفیعی
114/116
بیشتر بخوانید:
گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه ازبکستان و روسیه / تحلیل
تاکید سفیر ازبکستان در ایران بر گسترش مناسبات تهران - تاشکند
همکاری اقتصادی ازبکستان و کرهجنوبی