کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان همچنین دربیانیه ای افزود، مرکز جمع آوری اطلاعات دیجیتالی این کمیسیون در تفاهم با ناظرین نامزدان ریاست جمهوری بازگشایی شده است.
پیش ازاین، «مولانا عبدالله» عضو کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان از شکسته شدن قفل درب ورودی مرکز جمع آوری اطلاعات دیجیتالی این کمیسیون توسط چند نفر از نیروهای امنیتی این کشور خبر داده بود.
«اورنگ زیپ» معاون کمیسیون انتخابات افغانستان نیز در نشستی خبری در کابل، شکسته شدن قفل مرکز جمع آوری اطلاعات دیجیتالی را تائید نمود، اما هرگونه دستکاری در آرا مردم را تکذیب کرد.
اعلام انتشار نتایج انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان در 28 اکتبر که 9 روز پس از وعده مقرر کمیسیون مستقل انتخابات این کشور انجام خواهد شد، ناشی از مشکلاتی بوده که این نهاد انتخاباتی با آن روبرو بوده است.
شرایط خاص افغانستان از نظرمحدودیت ها و دشواری های دسترسی مناطق دورافتاده این کشوربه پایتخت یکی از دلایلی است که در چند دوره انتخابات برگزار شده ریاست جمهوری، پارلمانی و شوراهای استانی و شهرستانی موجب شده تا انتقال صندوق های رای به کابل برای تجمیع و شمارش آرا طولانی شود و همین مسله بر افزایش دوره زمانی اعلام نتایج اولیه و نهایی انتخابات تاثیر گذار بوده است.
در چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که 28 سپتامبر 2019 برگزار شد، علاوه بر مشکلات مربوط به انتقال آرای اخذ شده در شهرها و روستاهای دور افتاده به پایتخت این کشور، مسئله تفکیک آرای بیومتریک و غیر بیومتریک نیز از جمله دلایل تاخیر در اعلام نتایج اولیه این انتخابات بوده است.
با توجه به جنجال های گسترده در دوره قبلی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که منشاء آن نیز تقلب گسترده در انتخابات بود، این بار کمیسیون مستقل انتخابات تصمیم گرفت تا صرفا آرایی که از طریق سامانه بیومتریک یا تشخیص هویت اخذ شده است در تجمیع و شمارش نهایی آرا ملاک عمل قرار گیرد تا هر گونه شائبه درباره تقلب و دستکاری در چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری این کشور برطرف شود.
«مسعود حسینی» کارشناس سیاسی در افغانستان میگوید: "سیستم بیومتریک تنها راه برای ایجاد شفافیت در انتخابات افغانستان است."
البته این رویکرد کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان درباره عدم محاسبه آرای اخذ شده خارج از سامانه بیومتریک مخالفانی در بین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری و برخی مقامات مجلس نمایندگان و سنای این کشور نیز دارد که برغم این گونه مخلفت ها اما رئیس کمیسیون مستقل انتخابات تاکید کرده که صرفا آرای ثبت شده در سامانه بیومتریک مورد شمارش قرار می گیرند.
در چنین شرایطی پیش بینی می شود اصرار کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان برعدم محاسبه آرای غیر بیومتریک در روند تجمیع و شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری موجب افزایش اعتماد مردم این کشور به تلاش ها برای صیانت از رای آنان و همچنین مقابله موثر با هر گونه تخلف احتمالی درانتخابات خواهد شد.
اگر چه ضعف های زیرساختی افغانستان در بخش های مخابراتی و ارتباطی، فراگیری استفاده از سامانه بیومتریک در همه مراکز اخذ رای را با تردید مواجه کرده اما تاکید بر شفافیت در روند تجمیع و شمارش آرا از طریق سامانه بیومتریک به کاهش اعتراض ها درباره نتایج انتخابات نیز منجر خواهد شد.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116
بیشتر بخوانید:
اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان؛6 آبان
تائید ورود غیرمجاز به مرکز "جمع اوری اطلاعات دیجیتالی کمیسیون انتخابات افغانستان/ تحلیل