«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه ای گفت: اتحادیه اروپا در حال حاضر هیچ طرحی برای ممنوعیت جمعی نفت و مشتقات نفتی روسیه ندارد، چرا که چندین عضو اتحادیه اروپا تهدید به وتوی چنین ابتکاری کردهاند. بورل در ادامه، قطع انرژی روسیه را مهمترین گام برای ایجاد خودمختاری اروپا عنوان کرد.
وی همچنین افزود: در حال حاضر هیچ پیشنهادی در مورد تحریم نفت و گاز روسیه روی میز وجود ندارد و ملاحظات و پیشنهادات زیادی در حال بررسی است.
کشورهای اتحادیه اروپا پس از تهاجم روسیه به اوکراین تحریمهای بسیاری را علیه مسکو اعمال کردند و اکنون برخی از این کشورها به ویژه متحدان آمریکا در اروپای شرقی و فرانسه خواهان تحریم واردات انرژی از روسیه هستند.
با این حال این درخواست با مخالفت های جدی به ویژه از سوی آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا و مهمترین کشور اتحادیه اروپا و نیز اتریش و مجارستان مواجه شده است.
برخی از موسسات مالی آلمان اعلام کردند که در صورت قطع واردات انرژی از روسیه، اقتصاد آلمان با رکود مواجه خواهد شد. آلمان از مشتریان اصلی نفت روسیه است و بیش از 30 درصد از نیاز نفتی خود را از این کشور تأمین میکند.
هم چنین حداقل 49 درصد گاز مصرفی آلمان از روسیه تامین می شود . در مورد این اتریش این وابستگی به مراتب بیشتر و عمیق تر است. «لئونهارد بیرنبام» مدیرعامل یکی از شرکتهای انرژی آلمان، تصمیم غرب مبنی بر تحریم روسیه را نادرست دانست و تأکید کرد: به نظر من این تصمیم اشتباه است.
چنین اقدامی نه تنها ضربه سختی به آلمان وارد میکند، بلکه اروپا را نیز با مشکل بزرگی روبهرو خواهد کرد.
نکته جالب اینکه آمریکا که سرمدار تحریم همه جانبه روسیه است و چندی قبل مبادرت به تحریم واردات انرزی از این کشور کرد، اما به دلیل نگرانی از تاثیرات منفی تحریم نفتی روسیه بر افزایش بهای حامل های انرزی به ویژه بنزین در باره تحریم نفتی روسیه توسط اتحادیه اروپا زنگ خطر را به صدا درآورده داده است.
«جنت یلن» وزیر خزانهداری آمریکا درخصوص تأثیر تحریم کامل نفت وگاز روسیه هشدار داده و به اینکه این امر منجر به باعث کاهش رشد اقتصادی میشود اذعان کرده است.
«جنت یلن» می گوید: "ما میخواهیم به روسیه آسیب برسانیم، ولی تحریمها، تأثیر بسیار کمی بر روسیه داشته است. روسیه ممکن است صادرات کمتری داشته باشد، اما قیمتی که برای صادرات خود دریافت میکند، افزایش مییابد که این امر تأثیر مخربی بر اروپا و سایر نقاط جهان خواهد داشت."
به عبارت دیگر واشنگتن به خوبی از این امر آگاه است که با تحریم نفتی روسیه و افزایش بهای نفت ، به رغم کاهش صادرات نفتی از جانب این کشور اما در نهایت مسکو درآمد نفتی بیشتری کسب خواهد کرد، در حالی که تبعات منفی چنین اقدامی گریبانگیر اقتصاد کشورهای غربی از جمله آمریکا خواهد شد که هم اکنون نیز تحت فشار تورمی زیادی به دلیل افزایش بهای حامل های انرژی پس از وقوع جنگ اوکراین قرار دارد.
چندی پیش، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اعلام کرد، اعمال تحریمهای فعلی و افزایش آن در آینده علیه روسیه قطعا میتواند یکی از بدترین شوکها را به بازار جهانی نفت وارد کند.
بدین ترتیب به رغم خواسته اروپایی ها برای افزایش فشارها به روسیه به بهانه جنگ اوکراین از جمله تحریم واردات انرژی از روسیه، اما خود این کشورها با موانع ساختاری در این زمینه مواجه هستند.ضمن اینکه اساسا در باره اینکه چنین اقدامی موجب توقف عملیات نظامی روسیه در اوکراین شود تردید وجود دارد.
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان اذعان کرد: تحریم انرژی روسیه نمیتواند جنگ در اوکراین را متوقف کند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117