یمن بار دیگر شاهد شدت گرفتن خشونت و درگیری است. از یک سو، ائتلاف سعودی به حملات علیه مناطق شمالی یمن افزوده و از سوی دیگر در جنوب یمن نیز درگیریها میان نیروهای دولت مستعفی منصورهادی که به عربستان وابسته هستند و مزدوران وابسته به امارات افزایش یافته است.
درگیریهای جدید میان مزدوران عربستان و امارات در استان ابین در جنوب غرب یمن رخ داده است. نیروهای شورای انتقالی جنوب که به امارات وابسته هستند، اعلام کردند، نیروهای دولت مستعفی یک اردوگاه متعلق به «الحزام الامنی» شاخه نظامی شورای انتقالی را در شهر «لودر» استان ابین در جنوب یمن تحت کنترل خود در آوردند. پیش از این نیز نیروهای منصورهادی، «جعفر بن شیخ» از مقامات شورای انتقالی در دو استان «شبوه» و «حضرموت» و معاونش و تعدادی دیگر از افراد وابسته به این گروه را ربودند.
این اقدامات سبب شد شورای انتقالی جنوب اعلام کند از توافق نوامبر 2019 ریاض خارج شده است. «علی عبدالله الکثیری» سخنگوی شورای انتقالی جنوب گفت، بازداشت مقامات این شورا در استان شبوه و حضرموت توسط نیروهای منصور هادی دلیل خروج ما از توافق ریاض بوده است.
اعلام خروج شورای انتقالی از توافق نوامبر 2019 ریاض سبب شد نشست شورای انتقالی جنوب و مقامات منصور هادی که در عربستان در جریان بود، تعلیق شود.
به نظر میرسد درگیری میان مزدوران عربستان و امارات در روزهای آینده روند تصاعدی نیز پیدا کند. در همین راستا، عیدروس الزبیدی، رئیس شورای انتقالی جنوب تأکید کرد، نیروهای تحت امر وی، در برابر امنیت و ثبات شه لودر در استان ابین، دست بسته نخواهند بود و دولت مستعفی نیز هزینه این اقدام خود را پرداخت خواهد کرد. منابع محلی ابین نیز اعلام کردند شورای انتقالی تجهیزات نظامی زیادی به شهر «زنجبار» و مناطق تلاقی با نیروهای دولت مستعفی منتقل کرده است؛ اقدامی که احتمال دارد منجر به درگیری شدید نظامی شود.
این تحرکات چند پیام مهم دارد.
شکست توافق ریاض
پیام نخست این است که تلاش عربستان سعودی برای ایجاد دولت وحدت ملی در جنوب یمن با شکست مواجه شد. قرار بود دولت وحدت ملی از درون توافق نوامبر 2020 ریاض تشکیل شود. اکنون توافق ریاض در آستانه شکست کامل قرار گرفته است.
شکست گفتگوهای سیاسی
پیام دیگر این است که گفتگوهای سیاسی میان دولت مستعفی منصورهادی و شورای انتقالی جنوب نیز عملاً در آستانه شکست قرار گرفته است. هیأتهای دولت مستعفی و شورای انتقالی جنوب اواخر ماه مه با حضور در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، گفت وگوها در خصوص بندهای باقی مانده از توافق ریاض که به دو حوزه نظامی و سیاسی مربوط میشود را آغاز کرده بودند. شکست این گفتگوها که به منزله شکست توافق ریاض است، واگرایی و اختلافهای بیشتر میان بازیگران اصلی در جنوب یمن را در پی خواهد داشت.
پیچیده شدن بحران یمن
پیام سوم این است که بحران در یمن بسیار پیچیده است و هنوز نمیتوان هیچ چشماندازی برای پایان این بحران ترسیم کرد. از یک سو، میانجیگری میان دولت نجات ملی یمن و سعودیها با شکست مواجه شد و از سوی دیگر، بازیگران وابسته به عربستان و امارات در جنوب یمن نیز بار دیگر در مسیر شدت گرفتن تعارض و درگیری قدم گذاشتهاند. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی