«محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز گذشته (13 ژانویه) به عراق سفر کرد که گفته می شود این سفر تا پنج شنبه (17 ژانویه) ادامه خواهد داشت. عبدالله دوم، پادشاه اردن و «ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه نیز امروز (14 ژانویه) وارد بغداد شدند.
سفر «محمدجواد ظریف» و «عبدالله دوم» به عراق را می توان در دو بعد دوجانبه و چندجانبه بررسی کرد. روابط ایران و عراق از جمله روابط راهبردی میان کشورها در منطقه خاورمیانه است.
از این رو، محمدجواد ظریف در سفر به عراق علاوه بر دیدار با مقام های رسمی این کشور با شخصیت های سیاسی و مذهبی نیز دیدار و گفتگو کرده است.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران روز گذشته در دیدار با "محمدعلی الحکیم"، همتای عراقی خود با بیان اینکه ایران و عراق دارای تاریخ مشترک و روابط بسیار نزدیک مردمی هستند، گفت: «هر ساله مردم عراق میزبان میلیون ها ایرانی هستند و مردم ایران هم میزبان میلیون ها عراقی هستند، این روابط بسیار مستحکمی است که نمی تواند مورد دخالت دیگران قرار گیرد.»
روابط عراق و اردن نیز روابط رو به رشدی است. پیش از این در نوامبر 2018 "برهم صالح"، رئیس جمهوری عراق به اردن سفر و با مقام های این کشور دیدار و گفت وگو کرد.
"عمر الرزاز"، نخست وزیر اردن نیز 28 دسامبر گذشته به بغداد سفر کرد، اما اکنون سفر عبدالله دوم به عراق به نوعی پاسخ به سفر نوامبر گذشته برهم صالح است.
همزمان شاه اردن نخستین مقام ارشد عربی است که از زمان تشکیل دولت جدید عراق در اکتبر گذشته به این کشور سفر کرده است. تقویت همکاری های دوجانبه از جمله در حوزه های اقتصادی و امنیتی از محورهای گفتگوی مقام های دو کشور است.
سفر پادشاه اردن و وزیر خارجه فرانسه به عراق از بعد چندجانبه نیز اهمیت دارد. اردن به عراق از بعد هویت عربی نیز می نگرد. دولت اردن و برخی دیگر از کشورهای عربی تلاش دارند با دخالت در امور داخلی عراق، در روابط این کشور با جمهوری اسلامی ایران مداخله کنند.
سفر پادشاه اردن به عراق در حالی است که وی روز گذشته در «امان» با «ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه دیدار کرد و "لودریان" نیز امروز وارد بغداد شده است. در همین حال، این سفرها در شرایطی انجام می شود که "مایک پمپئو"، وزیر خارجه آمریکا نیز طی روزهای گذشته به برخی از کشورهای منطقه سفر کرد.
اگرچه به نظر نمی رسد که تشکیل ناتوی عربی که پمپئو در سفر اخیر به منطقه پیگیری کرد، محور مشترک این سفرها به عراق باشد، اما به نظر می رسد که تلاش برای تخریب روابط بغداد - تهران و همچنین کشمکش فلسطین - اسرائیل دو محور مشترک گفت وگوی پادشاه اردن و وزیر خارجه فرانسه با مقام های عراقی باشد.
در همین راستا، «لودریان» در سفر به امان، پایتخت اردن، با رد طرح معامله قرن آمریکا، گفت: «معامله قرن مطرح نیست و هر آنچه در این باره گفته می شود، صرفاً تبلیغات است و ما برای دستیابی به راهحل دو دولت به پایتختی قدس تلاش می کنیم.»117/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
دیدار ظریف با روساء و نمایندگان گروه های مختلف عراقی
ظریف: ایران به دنبال منطقه قوی و همکاری جمعی است
قدردانی ظریف ازمواضع مسوولان عراقی در روابط با ایران
ظریف وارد بغداد شد؛ چشماندازروشن مناسبات ایران وعراق