تحلیل؛

ایران پرس: با تداوم اعتراض‌های مردمی، پلیس ضد شورش رژیم صهیونیستی با معترضان درگیر شد و شماری از معترضان را بازداشت کرد.

تظاهرات در اراضی اشغالی همچنان ادامه دارد. از ژانویه 2023 که کابینه بنیامین نتانیاهو در فلسطین اشغالی روی کار آمد، اراضی اشغالی شاهد برگزاری تظاهرات مردمی است، تظاهراتی که در برخی روزها به آمار بی‌سابقه 700 هزار نفری نیز رسید. پیش از جنگ غزه در 7 اکتبر 2023، ریشه تظاهرات تمامیت خواهی کابینه نتانیاهو و تضعیف تفکیک قوا در اراضی اشغالی و همچنین پرونده‌های فساد نتانیاهو و کابینه‌اش بود.

انتظار نتانیاهو و اعضای کابینه‌اش این بود که جنگ غزه سبب شود تظاهرات پایان یابد، اما این جنگ به دلایل تظاهرات افزوده است. وضعیت اسرای صهیونیست و تبعات طولانی شدن جنگ از دلایل جدید تظاهرات علیه کابینه نتانیاهو است. 

خانواده‌های اسرای صهیونیست با برگزاری تظاهرات، ضمن انتقاد از ناتوانی کابینه نتانیاهو برای آزادی اسراء، خواستار کنار گذاشتن رویکرد نظامی و برگزاری مذاکرات جدی با جنبش حماس هستند. 

در همین حال، هزاران نفر از مردم اراضی اشغالی نیز با برگزاری تظاهرات، به فرسایشی شدن جنگ اعتراض کردند. معترضان بر این باور هستند که فرسایشی شدن جنگ سبب افزایش مشکلات اقتصادی آنها از جمله افزایش نرخ تورم و بیکاری شده است. همچنین برخی از معترضان نیز از خانواده‌های نظامی هستند که نگران جان فرزندان و همسران خود در این جنگ هستند و بر پایان جنگ تأکید دارند. 

با این حال، کابینه نتانیاهو که حتی درباره تداوم جنگ نیز اجماع ندارد، در مقابل معترضان به رویکرد امنیتی روی آورده است. در همین راستا، در تظاهرات ساکنان سرزمین‌های اشغالی علیه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی که شنبه شب برگزار شد شماری بازداشت شدند و در برخی مناطق درگیری میان پلیس و نیروهای امنیتی با معترضان گزارش شده است.

روزنامه عبری زبان یدیعوت آحارونوت اعلام کرد پلیس رژیم صهیونیستی به تظاهرات کنندگان علیه دولت در تل آویو حمله‌ور شده و ۷ تظاهرات کننده را در تل آویو بازداشت کرده است.

نکته حائز اهمیت این است که معترضان علاوه بر اینکه خواستار اقدام جدی برای آزادی اسرای صهیونیست در غزه شدند، بر انحلال فوری دولت و برگزاری انتخابات تأکید کردند. این مطالبه نشان می‌دهد جنگ غزه نه تنها سبب وحدت در درون اراضی اشغالی نشد بلکه تقاضا برای انحلال کابینه و پایان عمر سیاسی نتانیاهو را افزایش داده است. 

معترضان و منتقدان نتانیاهو بر این باور هستند که وی مدیریت نادرستی در صحنه جنگ اخیر داشته است. از یک سو، کابینه وی در عملیات طوفان الاقصی در 7 اکتبر غافلگیر شد و سنگین‌ترین شکست تاریخ رژیم صهیونیستی را متحمل شد و از سوی دیگر ضمن ناتوانی در آزادی اسراء، با پافشاری بر تداوم جنگ، دستاورد نظامی خاصی نداشته و زمینه شکست دیگری را برای اسرائیل فراهم کرده است. 

برخورد امنیتی و سرکوب تظاهرات بیان‌گر این است که کابینه نتانیاهو حتی در تأمین امنیت داخلی اراضی اشغالی نیز با مشکل مواجه است. افراط‌ گرایانی که در کابینه حضور دارند نظیر ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی، اساساً قائل به مدیریت سیاسی نیستند و بر رویکردهای امنیتی و خشن در مقابل منتقدان و معترضان تأکید دارند. این رویکرد سبب شد فضای امنیتی در اراضی اشغالی تشدید شود. 

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

 ابعاد شدت گرفتن بحران اقتصادی در اراضی اشغالی

تظاهرات علیه نتانیاهو در سرزمین‌های اشغالی

گسترده شدن شکاف در اراضی اشغالی، نتانیاهو روی لبه تیغ