ایران پرس - مجارستان به عنوان یکی از اعضای نسبتا جدید اتحادیه اروپا ، در سالهای اخیر رویکردی منفی در زمینه تصمیمات و اقدامات این نهاد اروپایی به ویژه در زمینه پذیرش پناهجویان داشته است، ضمن اینکه «ویکتور اوربان» Viktor Orbán نخست وزیر راست گرای مجارستان نیز اقداماتی را در داخل این کشور در زمینه محدودیت رسانه ها و تقویت اقتدار خود صورت داده که همواره با اعتراض اتحادیه اروپا و رکن اجرایی آن یعنی کمیسیون اروپا مواجه شده است.

با توجه به تشدید اختلافات دو جانبه بین بوداپست و بروکسل ، نمایندگان پارلمان اروپا در اقدامی بی سابقه به اقدامات تنبیهی علیه مجارستان رای دادند چرا که به ادعای آنان این کشور ارزش‌های اروپایی را نقض کرده است. «ویکتور اوربان»، نخست‌وزیر مجارستان، به حمله علیه رسانه‌ها، اقلیت‌ها و نقض حکومت قانون متهم شده است که البته این اتهام‌ها را رد می‌کند. با این حال، بیش از دو سوم نمایندگان پارلمان اروپا به اقدامات تنبیهی علیه مجارستان رأی دادند. 

اوربان در سخنرانی خود در پارلمان اروپا از اقدامات دولتش دفاع کرد و گفت: این اتهام‌ها «باج‌خواهی» و توهینی به مجارستان هستند. این اولین بار است که پارلمان اروپا در مورد یکی از اعضای اتحادیه اروپا چنین مصوبه‌ای را تصویب کرده است. به منظور اعمال اقدامات تنبیهی علیه مجارستان، باید سران دولت‌های اروپایی نیز با این مصوبه موافقت کنند. احتمال اینکه بالاترین اقدام تنبیهی ممکن یعنی تعلیق حق رأی در اتحادیه اروپا برای مجارستان به تصویب برسد بعید است، چرا که لهستان نیز که هم چون مجارستان دارای دولتی راستگرا است چنین تصمیمی را وتو خواهد کرد.

هر چند اوربان به طور فزآینده‌ای در میان رهبران جریان‌های محافظه‌کار اروپایی منزوی شده است، با این حال احزاب راست گرای افراطی حامی وی هستند. رای پارلمان اروپا برای اوربان اهمیت چندانی ندارد، زیرا وی تلاش می کند تا در مجارستان به عنوان منتقد سرسخت اتحادیه اروپا مطرح شود. دولت اوربان در چند سال اخیر موضع سختگیرانه‌ای درباره مهاجران و پناهجویان اتخاذ کرده و از جمله کمک به پناهجویان را غیرقانونی اعلام کرده است.

پیروزی حزب «فیدس» Fidesz به رهبری اوربان در انتخابات پارلمانی آوریل 2018 باعث سخت تر شدن موضع ضد مهاجرتی وی و تقویت جنبش ها و احزاب ضد مهاجرت واروپا ستیز در کشورهای اروپایی شده است. اکنون مجارستان سردمداری کشورهای شرق اروپا را که از سال 2000 میلادی به بعد به عضویت اتحادیه اروپا در آمده اند و به سیاست مهاجرتی این اتحادیه معترض هستند، عهده دار است.

سران اتحادیه اروپا از مواضع و عملکرد اوربان بشدت ناراضی هستند. کمیسیون اروپا بارها  نگرانی‌ خود در باره اعمال نفوذ در دادگاه‌ها، کمیسیون انتخاباتی و همچنین فساد گسترده در مجارستان را اعلام کرده است. البته مخالفت های داخلی نیز با اوربان در حد گسترده ای وجود دارد. در این راستا احزاب جناح چپ مجارستان در جریان تبلیغاتی انتخابات پارلمانی آوریل 2018، اوربان را یک «گانگستر کلاهبردار» توصیف و رویکرد سیاسی وی را محکوم کرده و دولت اوربان را دولتی فاسد اعلام کردند.

«جرجلی کاراسکنی»Gergely Karácsony، رهبرحزب چپ گرای «دیالوگ برای مجارستان»Dialogue for Hungary اوربان را سیاستمداری می داند که به وعده های انتخاباتی خود پس از پیروزی عمل نمی کند. به گفته کاراسکنی: اوربان به هیچ یک از وعده های پیش از انتخابش عمل نکرده و مشخص است که نمی‌خواهد کشور تغییر کند. این قدرت است که او را تغییر داده است.

به نظر می رسد با مصوبه اخیر پارلمان اروپا علیه مجارستان ، علاوه بر افزایش فشارهای سیاسی اتحادیه اروپا باید منتظر گسترش مخالفت های داخلی با دولت اوربان نیز باید بود. 114/112

بیشتر بخوانید:

اعتراض به سیاست‌های اقتدارگرایانه نخست وزیر مجارستان

چرا مجارستان با سیاست‌های مهاجرتی اروپا مخالف است؟/ تحلیل

حزب حاکم مجارستان پیروز انتخابات پارلمان شد