ایران پرس- «شی جین پینگ» (Xi Jinping) رئیس جمهوری چین روز سه‌شنبه سفر 9 روزه خود را به اسپانیا، آرژانتین، پاناما و پرتغال آغاز می‌کند و در نشست سران گروه 20 در «بوینس آیرس» (پایتخت آرژانتین) شرکت خواهد کرد.

به گزارش روزنامه اسپانیایی «ال موندو»، هدف اصلی رئیس جمهوری چین از سفر خود به منطقه آمریکای لاتین این است که متحدانی برای خود پیدا کند تا بر فشارهای تجاری که از سوی آمریکا بر این کشور آسیایی اعمال شده است، مقابله کند و پیروز شود.

دیداری که «شی جین پینگ» با «دونالد ترامپ» همتای آمریکایی خود در اجلاس جی بیست (که در «بوینس آیرس» برگزار می‌شود) خواهد داشت، می‌توان درباره آینده این کشور آسیایی تصمیم‌گیری کرد.

شاید گفت و گوی میان این دو رهبر، آخرین فرصتی برای جلوگیری از افزایش جدی جنگ تجاری  بین چین و آمریکاست.

در حالی که شکست گفت و گوی آنها به این منجر می‌شود که «دونالد ترامپ» تعرفه‌های جدیدی را برای واردات چینی در نظر بگیرد و این امر همچنین باعث ایجاد اختلافاتی بین این دو کشور می‌شود و این اختلافات می‌تواند اقتصاد کشورهای چین و آمریکا را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و سبب بی‌ثبات کردن تجارت جهانی شود.

در این راستا، «وانگ چائو» (Wang Chao) معاون وزیر بازرگانی چین تاکید کرد: «امیدوار است که اجلاس جی بیست منجر به تقویت توافق طرفین در حمایت از چند جانبه گرایی شود.» این اظهارات کلیدی «چائو» در حالی مطرح می شود که دولت چین در تلاش برای کسب حمایتی دربرابر حمایت محافظه کارانه‌ای که ترامپ از آن تعریف می‌کند، است.  

به علاوه، «لیو فن» (Lyu Fan) سفیر پکن در مادرید، گفت: «اسپانیا با چین توافق گسترده ای را برای حفاظت از اقتصاد آزاد جهان به اشتراک می گذارد.»

در حال حاضر چین توانسته است اسپانیا را در طراحی آتی استراتژیک خود بر اساس پروژه ای موسوم به «راه ابریشم» ادغام کند.

(گفتنی است که چین از همان سال 2013 میلادی، طرح بزرگ «راه ابریشم نوین» را رونمایی کرد و هدف این کشور از اجرای این طرح، انتقال تولیدات چین به کشورهای مسیر این طرح، برنامه راه اندازی خطوط ریلی باربری بین چین و نقاط مختلف جهان بوده است.)

به دنبال آن خطوط ریلی میان چین و اروپا در همین سال و از همین شهر راه اندازی شد. نقطه آغازین حرکت بیشتر این قطارها شهر «ایوو» (Yiwu) در شرق چین است که بیشترین اقلام خود را به دنیا صادر می‌کند. همچنین این خطوط ریلی شهر «ایوو» را به اسپانیا متصل می‌کند.

به این ترتیب، رئیس جمهوری چین قصد دارد که حمایت سیاسی جدیدی را از دولت جدید مادرید به دست آورد.

از سوی دیگر، سرمایه گذاری چین در اسپانیا، حداقل از 10 میلیون یورو در سال 2012، به بیش از 1600 میلیون یورو در سال 2016 افزایش یافت

تجارت دوجانبه بین چین و اسپانیا نیز افزایش قابل توجهی داشته است، زیرا میزان تجارت به ثبت رسیده میان این دو کشور در سال 1973، 12 میلیون دلار بوده و در سال 2017 این میزان به 30.900 میلیارد دلار افزایش یافت.

براساس این گزارش، اسپانیا یکی از اولین کشورهای اتحادیه اروپا برای ایجاد همکاری راهبردی جامع با چین است و همکاری این دو کشور منجر به تقویت ساخت پروژه مشترک «راه ابریشم» می شود.

«کویی هونگ جیان» (Cui Hongjian) کارشناس موسسه مطالعات بین المللی چین در این زمینه خاطرنشان کرد: «پکن می داند که ملت اروپا نیاز فوری به خروج از بحران بدهی‌های گذشته خود را دارد و به همین دلیل آنها به حمایت و همکاری خارجی از جمله همکاری بیشتر با چین نیازمندند.»

تحلیلگر چینی دیگری افزود: «یک جانبه گرایی و حمایت گرایی در حال افزایش است و چین معتقد است که راه ابریشم جدید منجر به تقویت همکاری بین این دو کشور می شود.

به این ترتیب چین می‌تواند از این طریق جهانی سازی و تجارت آزاد را ترویج دهد.»

با این وجود، اتحادیه‌اروپا سه شنبه گذشته طرح سیستم کنترل سرمایه گذاری خارجی را در سرتاسر این اتحادیه تصویب کرد.

مذاکره کنندگانی از دولت‌های اتحادیه اروپا و پارلمان اروپا در 20 نوامبر جاری بر روی پیش‌نویس قانونی برای کنترل سرمایه گذاری‌های مستقیم خارجی توافق کردند و هر دوطرف هدفشان از دیدار در بروکسل برطرف کردن اختلاف نظرها موجود بین خود بوده است.

طرح سیستم کنترل سرمایه گذاری خارجی به طور خاص به سمت چین هدایت نمی‌شود، بلکه این طرح از وتو آلمان در سال‌های اخیر در چندین عملیات و حمایت مالی برخی از شرکت‌های آسیایی در صنایع راهبردی الهام گرفته شده است.

برای چین این موضوع حیاتی است که اروپا به آمریکا برای مقابله با موانع تجاری (که هر دو کشور را آزاد می‌کند) ملحق نمی‌شود، در حالی که تاثیرات آن در اقتصاد دو کشور احساس می‌شود.

کارشناسان پیش بینی می‌کنند که این درگیری ممکن است رشد تولید ناخالص داخلی چین را تا سال 2019 کاهش دهد و اقتصاد آن را به پایین‌ترین سطح در سه دهه گذشته برساند.

به این ترتیب، حمایت بین‌المللی که در اولویت جهان قرار گرفته و حائز اهمیت است، اما ترامپ این موضوع را نادیده می‌گیرد، بنابراین، کشور دیگری همچون چین موفق به نفوذ در منطقه آمریکای لاتین شده است گرچه این کشور آسیایی برای عدم نفوذش در این منطقه مورد تهدید دولت آمریکا قرار گرفته است.

لازم به ذکر است که این چهارمین سفر رسمی «شی جین پینگ» به آمریکای لاتین است و این موضوع نشان دهنده اینست که علی رغم این که آمریکا منطقه آمریکای لاتین را به عنوان «حیاط خلوت» خود نامیده است، اما این کشور آسیایی در حال توسعه مناسبات خود با کشورهای این منطقه است.

با توجه به سفر این مقام چینی به کشور آمریکای جنوبی ضربه بزرگی برای دولت ترامپ محسوب می‌شود. از طرفی، «مایک پمپئو» (Mike Pompeo) وزیر خارجه آمریکا که سفری به این منطقه داشت و با رؤسای جمهوری پاناما و مکزیک نیز دیدار کرد، مدعی شد که اشتیاق چین برای سرمایه‌گذاری همیشه هم به نفع شهروندان آمریکای لاتین نیست.

به این ترتیب، وی در 18 اکتبر هشدار داده بود که کشورهای آمریکای لاتین می بایست مراقب باشند و چشمان خود را باز کنند و ببینند که چینی‌ها در حال افزایش سرمایه گذاری در این منطقه هستند.

باید یادآور شد که پس از آنکه «دونالد ترامپ» تعرفه واردات کالا‌های چینی را افزایش داد، روابط واشنگتن و پکن با آغاز جنگ تجاری پرتنش شد.

چین از تلاش وزیر خارجه آمریکا برای ایجاد تفرقه میان پکن و کشورهای آمریکای لاتین انتقاد کرده است و اظهارات وی را بدخواهانه توصیف کرد.

مترجم: نگین فلکشاهی

141/120

بیشتر بخوانید:

رویارویی ترامپ با «شی جین پینگ»

گام دیگر ترامپ در جنگ‌تجاری با چین