پایگاه خبری الاخبار لبنان روز دوشنبه در مقالهای نوشت: تنها چند ساعت پس از دیدار پادشاه عربستان با پادشاه بحرین در منطقه «الدرعیه»، شمال غرب ریاض، پایتخت عربستان، منامه حکم حبس ابد علیه «شیخ علی سلمان» رهبر جمعیت الوفاق بحرین را صادر کرد.
این حکم در حالی صادر شد که «شیخ علی سلمان» ماه ژوئن گذشته تبرئه شده بود.
صدور حکم حبس ابد علیه «شیخ علی سلمان» که از 4 سال قبل در زندان رژیم آل خلیفه محبوس است، آنهم پس از دیداری که در «الدرعیه» برگزار شد، برای مخالفان رژیم آل خلیفه بیانگر مسائل بسیاری است از جمله اینکه این حکم خود حامل پیامهایی است که بی ارتباط با تحولات اخیر در منطقه نیست.
از سوی دیگرعربستان سعودی در شرایطی قرار دارد که تلاش میکند برای خود برگهای برنده جمع آوری کند.
عربستان هر زمان که بخواهد پیامی را به دوستان و دشمنان خود ارسال کند، از بحرین استفاده میکند؛ گویی این کشور بهترین پستچی برای پیامهای آل سعود است.
عربستان، پس از ماجرای قتل «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد آل سعود و پیامدهایی که این قتل برای حاکمان عربستان داشته، خواسته به همپیمانان و دشمنانانش بفهماند که هنوز هم برگ برندههایی در اختیار دارد و وقوع قتل «خاشقجی» و فشارهایی که پس از این ماجرا به ریاض اعمال شد به معنی آن نیست که رژیم ال سعود دیگر نمیتواند هیچ حرکتی کند.
سه روز قبل «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان با «حمد بن عیسی آل خلیفه»، پادشاه بحرین در کاخ خود در الدرعیه دیدار و گفت و گو کرد.
منابعی در میان مخالفان رژیم آل خلیفه این دیدار را غیر منتظره و سریع توصیف کردند.
بلافاصله پس از این دیدار، دستگاه قضایی رژیم آل خلیفه حکم زندان ابد را برای رهبر جمعیت وفاق را آنهم به اتهام جاسوسی برای قطر اعلام کرد.
به گفته منابع یاد شده این حکم با چراغ سبز عربستان سعودی صادر و اعلام شد.
هر روز، بیشتر آشکار میشود که ریاض از منامه به عنوان ابزاری برای ضد حمله پس از قضیه قتل «خاشقجی» استفاده می کند.
درست است که پس از قتل «خاشقجی» بیشتر مسوولان سعودی تلاش میکنند در مواضع خود نرمش نشان دهند و با دشمنان از در دوستی وارد شوند اما این مساله آل سعود را از اینکه از اسرائیلیها درخواست کمک کنند و نظام بحرین را سپر بلای خود قرار دهند، بازنمی دارد.
عربستان سعودی در واکنش به فشارهایی که با هدف گوشمالی دادن به «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور به ریاض و درپی قتل خاشقجی اعمال میشد، تصمیم گرفت فشارها علیه مخالفان بحرینی را با هدف قدرت نمایی در منطقه از سر گیرد.
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل هم به کمک عربستان آمد و اعلام کرد، عربستان نقش مهمی در حفظ ثبات منطقه و جهان دارد.
سپس «خالد بن احمد» وزیر امور خارجه رژیم آل خلیفه وارد عمل شد و سخنان نخست وزیر اسرائیل را درباره عربستان ستود.
الوفاق: حکم حبس ابد بیانگر حجم نابسامانی در دستگاه حاکم و سرسپردگی رژیم آل خلیفه است.
دادگاه استیناف بحرین، روز یکشنبه شیخ علی سلمان و دو نفر دیگر (حسن سلطان و علی اسود) را به اتهام جاسوسی برای قطر و ارائه اطلاعات محرمانه دفاعی به یک کشور خارجی، به حبس ابد محکوم کرد.
جمعیت الوفاق بحرین در بیانیهای اعلام کرد: ایراد اتهام به این سه نفر به همان طرح آمریکایی - خلیج فارسی برای حل بحران بحرین که در سال 2011 مطرح شد، باز میگردد اما پس از بروز اختلاف میان سه کشور عربستان، امارات و بحرین با قطر، رژیم آل خلیفه پرونده این سه نفر را به مساله جاسوسی برای دولت قطر مرتبط دانست.
منابعی در جمعیت اسلامی الوفاق که در ژوئیه 2016 منحل شد، به الاخبار گفتند، حکم جدید علیه این سه نفر در سایه تحولات منطقه و پیامدهای این تحولات و انحراف اذهان عمومی صادر شده است.
این منابع با اشاره به تصمیم الوفاق در همایش اخیر خود در لندن مبنی بر تحریم انتخابات آتی که قرار است 24 ماه جاری (نوامبر) برگزار شود، خاطرنشان کردند، تحریم انتخابات از سوی الوفاق، خشم رژیم آل خلیفه را بر انگیخته است.
به گفته این منابع پایان بخشیدن به اعتراضات مردمی در بحرین، خواست اصلی عربستان و امارات است و مسوولان این دو کشور پیوسته در نشست های خود بر این مساله تاکید می کنند.
الوفاق در واکنش به صدور حکم حبس ابد علیه «شیخ علی سلمان» و دو نفر از اعضای ارشد جمعیت الوفاق، بیانیهای را صادر و در آن تاکید کرد، حکم حبس ابد برای رهبر جمعیت الوفاق، آنهم پس از صدور حکم برائت برای وی، دال بر حجم نابسامانی در درون دستگاه حاکمه و میزان سر سپردگی رژیم آل خلیفه به آل سعود است و این مساله بر هیچ کس پوشیده نیست.
در این بیانیه آمده است: رژیم بحرین در سرقت اموال عمومی از هیچ مسالهای ابا ندارد و میکوشد با جذب مهاجران خارجی آنان را جایگزین ملت بحرین کند. این رژیم میکوشد با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی از حمایت بیش از پیش صهیونیستها بهرهمند شود.
جمعیت الوفاق تاکید کرد، هیچ یک از این راهکارها برای رژیم آل خلیفه کارساز نیست و «تغییر و اصلاحات» تنها گزینه پیش روی رژیم آل خلیفه است.
دیگر گروهها و شخصیتهای مخالف بحرینی نیز حکم حبس ابد برای «شیخ علی سلمان» و دو تن نفر دیگر را محکوم و اتهام وارده به این افراد را بی اساس و واهی قلمداد کردند.
صدور این حکم اما واکنش محافل خارجی را نیز برانگیخت.
حزب الله لبنان این حکم را نشانهای آشکار و دال بر ماهیت دیکتاتوری و سرکوبگرایانه حکام بحرین دانست و اعلام کرد، صدور این حکم در چنین شرایط با هدف زمینه سازی برای سفر نخست وزیر رژیم صهیوینستی به منامه بوده است.
جمعیت حقوق بشر بحرین نیز خواستار تعلیق عضویت بحرین در مرکز بین المللی حقوق مدنی و سیاسی شد.
سازمان عفو بینالملل حکم حبس ابد برای «شیخ علی سلمان» را اقدامی مضحک از سوی دستگاه قضایی دانست و اعلام کرد، این حکم درچارچوب تلاش بیوقفه و غیرقانونی مسوولان بحرینی برای ساکت کردن مخالفان آنهم به هر شیوه ممکن، صادر شده است. 118/120
مترجم: محبوبه جعفری
بیشتر بخوانید:
واکنش عفو بینالملل بهحکم حبس ابد برای «شیخ علی سلمان»
واکنش ایران به حکم حبس ابد برای شیخ علی سلمان: دولت بحرین در پی اصلاح امور نیست
بیانیه الوفاق در محکومیت حکم حبس ابد برای شیخ علی سلمان