«امانوئل ماکرون» ضمن دیدار با صدها نظامی فرانسوی مستقر در منطقه ساحل، به بررسی وضع ثبات در غرب آفریقا می پردازد. ماکرون و «محمد ایسوفو» همتای او در نیجر همچنین در کاخ ریاست جمهوری این کشور دیدار و گفتگو می کنند.
منطقه غرب آفریقا مدت ها است با حضور گروه های تروریستی و بحران های سیاسی و انسانی ناشی از بی ثباتی و نا امنی رو به رو است.
چنانچه «محمد بن شامباس» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در غرب آفریقا می گوید:
"افراط گرایی خشونت بار و تروریسم، بحران های انسانی زیادی در منطقه ساحل آفریقا به وجود آورده و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورهای این منطقه را به طور جدی به خطر انداخته است."
این شرایط دستاویز مقامات فرانسوی برای حضور نظامی این کشور در منطقه شده است.
عملیات «برخان»، اول اوت سال 2014 به جای عملیات «سروال» در منطقه ساحل آفریقا آغاز شد و در حال حاضر نزدیک چهار هزار سرباز فرانسوی در این عملیات حضور دارند.
عملیات سروال در منطقه ساحل آفریقا
نظامیان فرانسوی در این عملیات در پنج کشور منطقه شامل چاد، نیجر، مالی، موریتانی و بورکینافاسو مستقرند و ماموریت آنها مبارزه با گروه های افراطی مسلح به ویژه شاخه شبکه تروریستی القاعده در مغرب عربی عنوان شده است.
ادامه این شرایط سبب شده است تا فرانسه نه فقط حضور نظامیان خود را در این بخش از آفریقا تقویت کند بلکه با حمایت از تشکیل نیروی نظامی منطقه ای (جی پنج) تلاش کند تا فرماندهی عملیات نظامی را در غرب آفریقا در دست بگیرد.
مهاجران و پناه جویان از کشورهای این منطقه و تلاش آنها برای رسیدن به مرزهای اروپا موضوع دیگری است که مقامات اروپا در تلاش اند با سفر به این مناطق آن را کنترل و مدیریت کنند.
نیجر از جمله کشورهایی است که فرانسه تلاش می کند با وعده کمک مالی، از سویی مقامات این کشور را به کمک برای این امر ترغیب کند و از سوی دیگر با ایجاد مراکزی در این کشور، مانع مهاجرت های غیرقانونی شود.
چنانچه ماکرون رئیس جمهوری فرانسه چندی پیش اعلام کرد، پاریس دفاتری در چاد و نیجر راه اندازی می کند تا کسانی را که شرایط پناهندگی دارند، شناسایی کند.
منابع عظیم و غنی اورانیوم و طلا، انگیزه دیگر مقامات فرانسه برای حضور در منطقه غرب آفریقا است. نیجر از جمله تولیدکنندگان بزرگ اورانیوم جهان است.
با توجه به بحران اقتصادی اروپا همچنین نیاز فرانسه به اورانیوم، تقویت روابط با این کشورهای این منطقه از جمله نیجر اولویت مقامات فرانسوی است. در این میان رقابت نظامی با دیگر کشورها و سهم خواهی ها را نیز نباید از نظر دور داشت.
در مجموع سفر ماکرون به نیجر را در این شرایط باید از سویی در راستای روحیه بخشی به نظامیان فرانسوی مستقر در این کشور و از سوی دیگر تلاش برای تحکیم روابط با مقامات نیجر در راستای دست یابی به اهداف مورد نظر دانست.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
135/116
بیشتر بخوانید :
روابط فرانسه و آفریقا در آستانه سفر ماکرون/ تحلیل
رئیس جمهور فرانسه وارد نیجر شد+ ویدئو