دیوان بین المللی دادگستری در لاهه، امروز(دوشنبه) رسیدگی به شکایت جمهوری اسلامی ایران از امریکا را ذیل خروج یکجانبه واشنگتن از برجام و همچنین اتهام‌زنی‌های آمریکا به ایران درباره پرونده های تروریستی در کشورهای ثالت شروع می کند.

به گزارش ایران پرس؛ این دادخواست در دیوان بین المللی لاهه تنظیم شده است و بیان می کند که تحریم های آمریکا شروط پیمان دوستی سال 1955 میان دو کشور را نقض می کند.

جلسات شفاهی که اساساً از طرف ایران برای یک حکم موقت درخواست شده است تا چهار روز به طول می انجامد و تصمیم در مورد آن ظرف یک ماه صادر می شود.

دیوان بین المللی دادگستری لاهه به عنوان تریبون سازمان ملل برای حل و فصل اختلافات بین المللی است.

احکام صادر شده از این دادگاه الزام آور هستند، اما این دادگاه هیچ قدرتی برای اجرای آنها ندارد و در مواقعی از سوی برخی کشورها از جمله آمریکا مورد بی اعتنایی قرار می گیرند.

بر اساس حکم دیوان لاهه، پیمان 1955 میان ایران و آمریکا هنوز معتبر است.

ظریف: موضع ایران در دادگاه لاهه ضد آمریکا قوی است

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان روز دوشنبه 25 تیر ماه (16 ژوییه) اعلام کرد که ایران از آمریکا به دلیل «نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی بین ایران و آمریکا در سال 1955» شکایت کرده است و جمهوری اسلامی ایران بر همین مبنا دادخواستی را به دبیرخانه «دیوان لاهه» تسلیم کرده است. 

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، نیز در تشریح جزئیات این شکایت تصریح کرد: "به‌منظور ترمیم و جبران اعمال غیرقانونی آمریکا در وضع تحریم‌ها علیه کشورمان و احقاق حقوق ملت ایران و پیگرد بین‌المللی اعمال متخلفانه ایالات متحده، وزارت امور خارجه با مشارکت مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری و هماهنگی سایر دستگاه‌های ذی‌ربط، مسأله شکایت از ایالات متحده به‌دلیل نقض تعهدات بین‌المللی و مشخصا عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی سال ۱۳۳۴ نزد دیوان بین‌المللی دادگستری را در دستور کار قرار داد و پس از اخذ نظرات وکلا و مشاوران حقوقی بین‌المللی ایرانی و خارجی، دادخواست نهایی حاوی شکایت جمهوری اسلامی ایران از نقض معاهده مودت، در تاریخ ۲۵ تیر ۱۳۹۷ به ثبت رسید."

قانون مربوط به «عهدنامه مودت» و روابط اقتصادی و کنسولی ایران و آمریکا

در‌تاریخ 23 مرداد ماه 1334 (15 آگوست 1955) عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی بین ایران و آمریکا مشتمل بر یک مقدمه و بیست و سه ماده در تهران به امضا رسید.

این عهدنامه از سوی دولت وقت ایران تصویب شد و به دولت اجازه داده شد که اسناد مربوط مبادله شود. این معاهده در جلسه اسفند ماه 1335 به تصویب مجلس شورای ملی نیز رسید.

«لعیا جنیدی» معاون حقوقی رییس جمهوری ایران اعتقاد دارد که این معاهده گرچه در سال 1955 بین دو کشور به امضا رسیده و اکنون نزدیک به چهل سال است که واشنگتن و تهران با یکدیگر رابطه ندارند اما چون هیچ یک از طرفین خروج خود را به طور رسمی از این پیمان اعلام نکرده اند، « معاهده مودت» همچنان به اعتبار خود باقی است. 

وی همچنین در این باره تاکید کرده است: «پیمان مودت مکررا در دیوان داوری ایران و آمریکا مورد استناد قرار گرفته و حتی در دادگاه‌های امریکا نیز به آن استناد شده است.»

در واقع، معاون حقوقی رییس جمهوری بر اصل «بقا» در حقوق بین الملل تاکید می کند که بر اساس این اصل به سادگی نمی توان گفت یک عمل حقوقی که انجام شده و سال‌ ها از آن می‌گذرد و هیچ کدام از طرفین به صورت رسمی اعلام خروج از آن را نکرده‌اند، خودبه‌خود بی‌اعتبار شده باشد.

جنیدی همچنین در این باره تاکید کرده است:« اگر در مورد خروج یکجانبه آمریکا از برجام، حکم به سود ایران اعلام شود، این مسئله موجب تقویت مواضع ایران می‌شود چرا که در این صورت بسیار مشکل ‌تر خواهد بود که آمریکایی‌ ها بخواهند شرکت‌ ها و کشورها را مجبور و وادار به متوقف کردن همکاری‌های خود با ایران کنند.

‌اکنون نیز دولت‌ ها تصمیم سیاسی‌ شان را مبنی بر تداوم برجام و حمایت از ایران گرفته ‌اند و این حکم می‌ تواند پشتوانه حقوقی خوبی برای شرکت‌ هایی که ترس همکاری با ایران را دارند، باشد زیرا آنها می‌ توانند از آن به عنوان یک پشتوانه محکم در برابر جریمه‌ های احتمالی استفاده کنند.» البته لازم به ذکر است که نمی توان در مورد پیروزی در محاکم بین المللی به سادگی پیش بینی کرد و در هر حال صدور رای بر عهده دیوان بین المللی دادگستری است. 

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا 18 اردیبهشت(هشتم ماه می) با تکرار اتهام‌های بی‌اساس علیه ایران، خروج واشنگتن از برجام و بازگشت تحریم‌های هسته‌ای ضد ایران را در دو نوبت اعلام کرد. 141/110

بیشتر بخوانید:

«لاهه» زمان رسیدگی به شکایت ایران علیه امریکا را اعلام کرد

فلاحت‌پیشه: شرایط در دادگاه لاهه به‌نفع ایران است