هدف واشنگتن و عوامل آن، سرنگونی «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور قانونی این کشور و روی کار آوردن یک رژیم غرب گرا در ونزوئلا است. اکنون برگزاری انتخابات پارلمانی به آزمونی سرنوشت ساز برای مادورو و مخالفان وی تبدیل شده است.
انتخابات پارلمانی روز یکشنبه (6 دسامبر) در ونزوئلا که بیست و ششمین انتخابات از سال 1998 و از زمان روی کار آمدن «هوگو چاوز» رئیس جمهوری فقید این کشور است، به مثابه آغاز دوره ای جدید در ونزوئلا به شمار می آید.
حدود 21 میلیون نفر قرار است، 277 نماینده مجمع ملی ونزوئلا را انتخاب کنند. انتظار میرود این انتخابات، ونزوئلا را در روال قانونی خود قرار دهد به ویژه اینکه مجمع ملی کنونی در ونزوئلا که مخالفان در آن اکثریت دارند، با نقض قانون اساسی به فعالیت خود ادامه داده است.
از سال 2017 مجلس موسسان به عنوان مجلس قانونگذار در ونزوئلا عمل کرده است. اگرچه مجمع ملی به نشستهای خود و تصویب لوایح ادامه میدهد، اما این نشست ها و طرح های مصوب در آن، فاقد اثرات قانونی است.
به گفته «خورخه آرریزا» وزیر امور خارجه ونزوئلا، مجمع ملی در این پنج سال به بستری برای کودتا تبدیل شده بود.
آینده ونزوئلا در دستان رای دهندگان
از دیدگاه تحلیلگران، این انتخابات را میتوان آزمونی برای مادورو و مخالفان این کشور دانست. به عبارت دیگر مردم ونزوئلا دست به انتخابی بزرگ خواهند زد و پیروزی احزاب هوادار دولت یا مخالفان آن می تواند سرنوشت آینده این کشور را رقم بزند.
مادور آشکارا گفته است: "اگر اپوزیسیون در انتخابات پارلمانی ششم دسامبر پیروز شود، من آمادهام تا از پست ریاست جمهوری کناره گیری کنم، این مساله به مردم ونزوئلا بستگی دارد که درباره آن تصمیم گیری کنند."
در واقع مخالفان مدتهاست که مدعی حمایت مردم ونزوئلا از خود هستند و ادعا می کنند که اگر انتخابات آزاد در این کشور برگزار شود، حتما به پیروزی خواهند رسید.
مساله مهم این است که خوان گوآیدو، سرکرده مخالفان ونزوئلا با پیش بینی شکست خود، بلافاصله پس از اعلام زمان انتخابات، اعلام کرد که آن را بایکوت میکند و غیبتش از سوی دولتهای حامی او به ویژه آمریکا به منزله دلیلی بر عدم مشروعیت این انتخابات تلقی شد.
گوایدو با درخواست تحریمهای بیشتر علیه ونزوئلا گفت: "اگر درخواستهای بینالمللی برای برکناری مادورو ضعیف شود، یک تراژدی خواهد بود."
این در حالی است که از سپتامبر 2020 احزاب مخالف در مورد تحریم انتخابات 6 دسامبر دچار اختلاف شده و «انریکه کاپریلس» از سران مخالفان که چندین بار برای ریاست جمهوری نامزد شده است، بر خلاف گوایدو مذاکراتی را با مادورو به منظور حضور ناظران اتحادیه اروپا در این انتخابات آغاز کرد. با این حال اتحادیه اروپا به بهانه این که زمان برگزاری این انتخابات خیلی زود است، دعوت مادورو برای اعزام هیات نظارتی را نپذیرفت.
آمریکا و کشورهای همسو با آن به طور کلی مشروعیت روندهای دموکراتیک از جمله انتخابات را در ونزوئلا همواره زیر سوال برده اند. دولت ترامپ نیز از ژوئن 2020 اعلام کرد که نتایج این انتخابات را به رسمیت نمیشناسد.
گروه لیما متشکل از 14 کشور آمریکایی نیز مواضع مشابهی را اتخاذ کرده اند. به رغم مخالفت غربی ها اما کشورهای حامی کاراکاس مانند روسیه حامی برگزاری این انتخابات هستند.
انتخابات در ونزوئلا همواره از سوی ناظران بینالمللی به دقت زیر نظر بوده است و انتخابات روز یکشنبه نیز با حضور ناظران بین المللی برگزار می شود. هیات هایی از اتحادیه آفریقا، جامعه کارائیب و سازمان ملل و همچنین شورای کارشناسان انتخاباتی آمریکای لاتین برای نظارت بر انتخابات پارلمانی ونزوئلا دعوت شدهاند.
با این حال انتظار نمی رود با وجود نظارت بین المللی، غربی ها و مخالفان دولت ونزوئلا، در نهایت به خواست و نظر مردم این کشور احترام بگذارند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
فعالیت رهبر مخالفان ونزوئلا در آستانه انتخابات پارلمانی
ونزوئلا: گوایدو بزرگترین شکست سیاسی آمریکا بوده است