ژوهانسبرگ- ایران پرس: کتاب «خاطرات سردار مریم بختیاری» (بی‌بی مریم) نوشته دکتر پریچهر سلطانی خراجی که توسط شیما الهی به زبان انگلیسی ترجمه شده است، به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی چاپ و منتشر گردید.

به گزارش سه شنبه خبرگزاری ایران پرس، نشر این کتاب از سوی ناشر بومی و معتبر به نام Krown Printers در شهر ژوهانسبرگ آفریقای جنوبی در قالب طرح حمایتی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی موسوم به «تاپ» و با حمایت مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف و علوم انسانی این سازمان به انجام رسید.

کتاب حاضر حاصل یازده سال پژوهش درباره بی‌بی مریم بختیاری از زنان مبارز و نامدار ایران در عصر مشروطه و جنگ جهانی اول(۱۲۵۱ –۱۳۱۶)، بانویی منحصر به فرد در تاریخ معاصر و مادر علیمردان خان بختیاری است.

از دیگر خصوصیات برجسته این بانوی شجاع و مبارز ایرانی این است که در دوران جنگ جهانی اول، همزمان علیه استعمار روس و انگلیس جنگید.

رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی با الهام از سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم تجلیل از امثال بی بی مریم، مادر علیمردان خان و در راستای تجلیل از شخصیت‌هایی این‌چنینی و در جهت تبیین اهداف مبارزاتی آنها اقدام به چاپ و نشر این کتاب به زبان انگلیسی در آفریقای جنوبی کرده است؛ آنجا که فرمودند:

«مهم‌ترین برجستگی علیمردان‌خان مبارزه‌ی با رضاخان است که بعد هم دستگیر شد و بعد هم اعدام شد به‌دست رضاخان و ایستادگی کرد. رشادت‌های مادرِ او -بی‌بی مریم- ضدّ انگلیسی و ضدّ بیگانه بوده؛ واقعاً این هم نشان‌دهنده‌ی این است که چگونه تربیت مادر، شخصیّت فرزند را اصلاً شکل میدهد؛ یعنی این مادر توانست این بچّه را اینجور بار بیاورد که یک شخصیّت برجسته‌ای بشود. تجلیل از شخصی مثل علیمردان‌خان و مادر او و شخصیّت‌هایی از این قبیل که مبارزه کردند با استبداد و با رضاخان و با سلسله‌ی پهلوی، کار شایسته‌ و خوبی است»

بی بی مریم در دوران مشروطه یکی از فعالان مشروطه خواه و پس از آن یکی از شخصیت‌های فعال ملی و آزادی‌خواه بود و تا آخر عمر به عنوان یک شخصیت ضد استعماری در میدان مبارزه فعالیت می‌کرد.

سرانجام سردار مریم بختیاری سه سال پس از اعدام و تیرباران فرزند برومندش علیمردان خان بختیاری (توسط رضاشاه) و در حالیکه از این مصیبت بسیار غمگین و رنجور شده بود، در سال ۱۳۱۶ هـ.ش در اصفهان زندگی را بدرود گفت و در قبرستان تاریخی تخت پولاد تکیه میرفندرسکی به خاک سپرده شد.