تحلیل:

ایران پرس: «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین از کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا به خاطر فراموش کردن اوکراین و کاهش کمک‌ها به این کشور در جنگ با روسیه انتقاد کرد.

زلنسکی درباره تاثیر جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه بر کاهش حمایت کشورهای عضو ناتو از کی‌یف ابراز نگرانی کرد و گفت: "این موضوع می تواند حمایت تسلیحاتی غرب از اوکراین را با چالش مواجه کند."

وی به آمریکایی ها هشدار داد: "اگر به اوکراین کمک نکنند، مسکو به کشورهای عضو ناتو حمله خواهد کرد و آن‌وقت این فرزندان آنها هستند که باید در خط مقدم با روس‌ها بجنگند."

هشدار و انتقاد رئیس جمهور غربگرای اوکراین از کاهش محسوس کمک های نظامی و تسلیحاتی به کی یف برای تداوم جنگ با روسیه نشان دهنده تغییر تدریجی توجه بلوک غرب به سر کردگی آمریکا از اوکراین به سمت فلسطین اشغالی پس از وقوع  عملیات طوفان الاقصی و جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه است.

این مساله ای است که نگرانی جدی مقامات ارشد اوکراین را موجب شده است. اکنون دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به رغم شعارهایش در باره لزوم تداوم پشتیبانی تسلیحاتی از اوکراین اما توجه عمده خود را معطوف به تامین نیازهای نظامی تل آویو کرده و در این راستا در آخرین اقدام برای تداوم کشتار مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی ۱۰۰ بمب سنگرشکن ویژه انهدام برج ها و ساختمان های بتونی را برای تل آویو ارسال کرده است.

البته جو بایدن، بسته ای 106 میلیارد دلاری را به کنگره ارسال کرده که شامل کمکی 14.3 میلیارد دلاری به اسرائیل و کمک 61.4 میلیارد دلاری برای اوکراین به صورت توامان است.

با این حال جمهوری خواهان کنگره که بارها به انتقاد از کمک های گزاف دهها میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین پرداخته اند، با تصویب طرح کمک مستقل 14.3 میلیارد دلاری به رژیم صهیونیستی نشان دادند که خواهان تداوم کمک های نظامی به اوکراین همانند سابق نیستند.

در واقع جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان با تصویب طرح مد نظر خود به رژیم صهیونیستی آن را از بودجه کمک به تایوان و اوکراین و کمک‌های بشردوستانه جدا کردند تا این کمک‌ها زودتر به رژیم صهیونیستی ارائه شود.البته بایدن قبلا تهدید کرده که هر گونه طرح کمک به تل آویو بدون کمک به کی یف را حتی اگر در سنا نیز تصویب شود وتو خواهد کرد.

نقش حیاتی کمک های غرب و در راس آنها آمریکا در تداوم جنگ اوکراین

از سوی دیگر اذعان رئیس جمهور اوکراین به نقش حیاتی کمک های غرب و در راس آنها آمریکا در تداوم جنگ اوکراین با روسیه و مجبور شدن کی یف به عقب نشینی از جبهه های جنگ در صورت قطع این کمک ها نشان می دهد که غربی ها تا چه حد در تداوم جنگ خونین اوکراین که اکنون در بیست و دومین ماه خود است نقش اساسی ایفا کرده اند.

آمریکا به عنوان سرمدار بلوک غرب و ناتو، حداکثر تلاش خود را برای تداوم گسترش دامنه جنگ اوکراین با هدف تضعیف هر چه بیشتر روسیه و وارد آوردن تلفات انسانی و تجهیزاتی به روسها  انجام داده است. مقامات ارشد آمریکایی و ناتو بر این گمان هستند که پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.

لذا به رغم فشارهای ظاهری به کی یف برای پذیرش آتش بس و  امضای توافق صلح با روسیه اما در عمل خواهان تداوم جنگ اوکراین هستند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در این زمینه می گوید: مسکو هیچ سیگنالی از سوی کی‌یف و کشورهای غربی در خصوص آمادگی آنها برای حل و فصل سیاسی موضوع اوکراین نمی‌بیند.

مقام‌های ارشد اوکراین از جمله زلنسکی به تازگی اذعان کرده‌اند که ضد حمله های ناموفق نیروهای اوکراینی در فصل تابستان باعث کاهش تمایل کشورهای غربی برای ارسال کمک به این کشور شده است.در این راستا  در برهه کنونی نحوه ارسال تسلیحات از سوی واشنگتن به اوکراین به گونه‌ای است که کی‌یف متوجه شود قادر به بازپس‌گیری اراضی از دست رفته‌اش نیست.

با این حال رئیس جمهور اوکراین بر عزم کی یف برای ادامه جنگ با روسیه تاکید کرده است. زلنسکی گفت: "قدرت کافی برای رسیدن به نتایج بهتر را نداریم اما این باعث نمی شود که دست از جنگ بکشیم."

اصرار مقامات ارشد اوکراین برای  ادامه دادن به جنگ خونین اوکراین با توجه به تلفات عظیم این کشور در جنگ با روسیه شگفت آور به نظر می رسد.

«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد: "ارتش اوکراین در جریان ضد حمله شکست خورده‌ای که از ماه ژوئن علیه مواضع ارتش روسیه به اجرا گذاشت، 125 هزار سرباز و شانزده هزار واحد از «انواع تسلیحات» خود را از دست داده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117