«جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تاکید کرد: در مورد وضعیت نهایی مسائل پیرامون معامله قرن باید از طریق مذاکرات مستقیم میان طرفین تصمیم گیری شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز 28 ژانویه در کنفرانسی مشترک در کاخ سفید از طرح ظالمانه به اصطلاح صلح غرب آسیا موسوم به "معامله قرن" رونمایی کردند.
به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، واگذاری 30 درصد از کرانه باختری به اسرائیل، مخالفت با بازگشت آوارگان فلسطینی و خلع سلاح کامل فلسطین، از مهم ترین مفاد طرح موسوم به معامله قرن است.
ترامپ در دفاع از طرح معامله قرن آن را با جزئیاتترین طرحی خواند که تاکنون برای حل مناقشه فلسطین پیشنهاد شده است. وی آن را یک پیشنهاد «برد- برد» توصیف کرد و مدعی شد: "این سند راهکارهایی عملی برای رسیدن به منطقهای آرام تر و مرفه را ارائه میکند."
در حالی که ترامپ و نتانیاهو انتظار واکنش مثبت از کشورهای جهان به ویژه متحدانشان و استقبال از این طرح را داشتند، این طرح با انتقاد بسیاری از کشورهای مسلمان و حتی متحدان اروپایی واشنگتن به ویژه دو کشور فرانسه و آلمان رو به رو شد به طوری که «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان اعلام کرد که موضع همیشگی برلین تشکیل دولت فلسطین از طریق مذاکره و اتخاذ راه حل مورد توافق هر دو طرف است.
«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه نیز با انتقاد از معامله ننگین قرن خطاب به طراحان این طرح ظالمانه گفت: "در وضعیت کنونی، اقدامات یکجانبه بصورت خودسرانه فایده ای ندارد."
آمریکا سالهاست در راستای منافع اسرائیل گام بر می دارد، به ویژه طی چند سال اخیر و با روی کار آمدن ترامپ، واشنگتن آشکارا حمایت خود را از تل آویو افزایش داده است. انتقال سفارتخانه آمریکا به بیت المقدس که با موجی از اعتراضات جهانی رو به رو بود، از جمله اقدامات جنجالی ترامپ در این زمینه است. چنین رویکردی حتی در داخل آمریکا نیز با انتقادات بسیاری همراه شده است.
«برنی سندرز» از داوطلبان دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا "معامله قرن" را "غیرقابل قبول" خواند و گفت: "این طرح مناقشه اسرائیل و فلسطین را "دائمی" میکند." سناتور ایالت ورمونت در توئیتی نوشت: "هرگونه توافق صلح قابل قبولی باید با حقوق بینالملل و قطعنامههای سازمان ملل متحد سازگار باشد."
حمایت ترامپ از طرح معامله قرن و دفاع از آن بار دیگر نشان داد که رییس جمهوری آمریکا با ادامه سیاست یکجانبه گرایانه و نادیده گرفتن قوانین و مقررات بین المللی همچنان در تلاش است تا سیاست های خود را بر جهان دیکته کند؛ چنانکه وی در سخنرانی سالیانه خود در روز سه شنبه (4 فوریه) نیز تاکید کرد که می خواهد بار دیگر دوران رهبری آمریکا بر جهان را بازگرداند.
این در حالی است که رویکرد یکجانبه گرایانه و قلدرمابانه ترامپ، نه تنها موفقیتی برای آمریکا نداشته بلکه برخلاف ادعای رییس جمهوری این کشور، سبب رویگردانی متحدان واشنگتن و درنتیجه انزوا و تضعیف رییس جمهوری این کشور شده است.
«ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا که از مهم ترین اتاق فکرها در تبیین سیاستهای این کشور است در این زمینه گفت: "محتوایی که ترامپ برای سیاست خارجی آمریکا در پیش گرفته، دکترین عقبنشینی است. فرصتهای واشنگتن رو به پایان است."
در واقع آمریکا که خود را به عنوان قدرت برتر جهانی می پندارد در حالی بر طبل یکجانبه گرایی می کوبد که بسیاری از کشورهای جهان و حتی متحدان اروپایی واشنگتن دیگر اعتنایی به مواضع و خواسته های دولت ترامپ ندارند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116
بیشتر بخوانید:
لوپوئن: معامله قرن، طرحی که به زیان نتانیاهو تمام می شود
معامله قرن؛ طرحی برای انکار حقوق ملت فلسطین