در این راستا دولت آمریکا از صدور روادید برای نمایندگان روسیه و برخی کشورهای دیگر جهت شرکت در کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل متحد خودداری کرده است. با توجه به اقدامات غیر قانونی دولت ترامپ، روسیه و ایران توقف موقت فعالیت کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل متحد که مسوولیت رسیدگی به مسائل مربوط به خلع سلاح و امنیت بین المللی را دارد و نیز کمیته ششم که مسوولیت رسیدگی به مسائل حقوقی مجمع عمومی را دارد، خواستار شدند.
هفت نفر از اعضای هیات نمایندگی روسیه که باید در نشست کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل متحد شرکت کنند، نتوانستند برای ورود به خاک آمریکا روادید دریافت کنند.
روز سه شنبه نماینده دائم ایران که هیات نمایندگی آن هم امکان شرکت در نشست کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل را نیافت، پیشنهاد توقف نشست این کمیته را تا زمانی که دبیر کل به این کارشکنی آمریکا واکنش نشان نداده، مطرح کرد.
هیات نمایندگی روسیه از این پیشنهاد حمایت کرد، ولی نماینده آمریکا با توقف کار این کمیته مخالفت کرد. در عین حال مقامات روسی امکان انتقال کمیته اول سازمان ملل متحد به خارج از خاک آمریکا، به شهرهایی مانند ژنو و یا وین، مقرهای اروپایی سازمان ملل متحد را کاملا قابل تحقق می دانند.
به گفته «ولادیمیر ارماکوف» مدیر اداره عدم گسترش و کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه روسیه: "ایالات متحده فعالیت بسیاری از هیات های نمایندگی خارجی در سازمان ملل متحد را نادیده گرفته و یا مسدود می کند و بدین طریق در حقیقت مسوولیت خود به عنوان کشور میزبان سازمان ملل متحد را نقض کرده است."
آمریکا سال ها است از مساله استقرار مقر سازمان ملل متحد در نیویورک سوء استفاده کرده و در موارد متعددی با صادر نکردن روادید و یا مانع تراشی و تاخیر در این باره، مانع حضور دیپلمات ها و هیات های نمایندگی کشورهایی مانند روسیه، ایران، کوبا، ونزوئلا و اخیرا چین در نشست های سازمان ملل متحد شده است.
در آخرین اقدام در این زمینه، وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه محدودیتهایی را برای مقامات چین و حزب کمونیست این کشور در زمینه صدور روادید در نظر گرفت. سفارت جمهوری خلق چین در واشنگتن با اعتراض به اقدام آمریکا در محدودیت صدور روادید برای مقامات چینی اعلام کرد که این اقدام آمریکا نقض معیارهای اولیه روابط بین الملل محسوب میشود.
هدف دولت آمریکا از مانع تراشی در صدور روادید، ایجاد ابهام و سردرگمی برای هیات و مقامات خارجی درباره امکان عملی شدن سفر به آمریکا و در واقع به راه انداختن یک جنگ روانی است. هدف دیگر واشنگتن، نمایش به اصطلاح اقتدار خود و به رخ کشیدن توانایی راه ندادن هیات های خارجی به آمریکا برای شرکت در نشست های سازمان ملل متحد است.
این در حالی است که از ابتدای تشکیل سازمان ملل متحد طبق توافقی که بین این سازمان و دولت آمریکا صورت گرفته، واشنگتن موظف به ارائه تسهیلات از جمله صدور روادید برای سفر مقامات و هیات های کشورهای عضو این سازمان بوده و نباید به مانع تراشی در این زمینه بپردازد.
با این حال نگاهی به سوابق آمریکا نشان می دهد که واشنگتن در چارچوب سیاستی دوگانه با بی اعتنایی کامل به تعهدات خود بارها از صدور روادید برای مقامات نهادهای بین المللی و نیز کشورهای مخالف سیاست ها و سلطه آمریکا امتناع ورزیده است.
خودداری از صدور روادید برای هیاتهای نمایندگی خارجی، زنگ خطری در رابطه با تعهدات آمریکا در قبال سازمان ملل متحد است و امتناع دولت ترامپ در این زمینه به بی اعتبار شدن بیشتر آمریکا در عرصه بین المللی می انجامد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
139/116
بیشتر بخوانید:
آمریکا و استفاده ابزاری از مساله صدور ویزا برای شرکت در نشست سالانه سازمان ملل/ تحلیل
نگرانی سازمان ملل از امتناع آمریکا در صدور روادید برای دیپلماتها