«احمد شهید» گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل

ایران پرس - دولت تاشکند گزارش اخیر «احمد شهید» گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل مبنی بر نقض آزادی‌های مذهبی در ازبکستان را «دروغ محض» دانست.

دولت ازبکستان با انتشار بیانیه ای، ضمن رد اتهام های احمد شهید، تاکید کرد، 29 مورد اتهامی شورای حقوق بشر سازمان ملل در خصوص ازبکستان نادرست و بی اساس است.

در این بیانیه همچنین آمده است، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل پا را از دایره مسوولیت خود فراتر گذاشته است.

پیش از انتشار گزارش شورای حقوق بشر سازمان ملل، وزارت امور خارجه آمریکا نیز در گزارش سالانه خود، ضمن ابراز نگرانی ازبکستان را در میان 10 کشوری قرار داد که آزادی دینی در آن ها رعایت نمی شود.

«کمیته بین المللی دفاع از خبرنگاران» نیز ازبکستان با کشورهایی نظیر اریتره، جمهوری آذربایجان، مصر و عربستان سعودی مقایسه کرده است.

این کشورها هیچ گونه آداب و ترتیبی برای رعایت حقوق بشر ندارند.  

با این پرونده، به نظر می رسد که دولت تاشکند به رهبری «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان راه طولانی برای عادی سازی روابط با کشورهای جهان و مجامع بین المللی مدافع حقوق بشر پیش رو دارد.

 شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان

برغم این واقعیت که اتهام نهادهای بین المللی و دولت آمریکا مبنی بر نقض آزادی های سیاسی، دینی و اجتماعی در ازبکستان ممکن است مغرضانه و با برخی اهداف سیاسی تدوین و ارائه شده باشند، بدون تردید انتشار این گزارش ها موجب می شود که دولت های این منطقه ملاحظاتی را در دستور کار قرار دهند.

در عین حال، باید گفت، گزارش های نقض حقوق بشر سازمان ملل و دولت آمریکا علیه دولت تاشکند در شرایطی منتشر شده است که شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان در تابستان گذشته، با صدور فرمانی، اسامی 16 هزار تن از اتباع این کشور را که در فهرست سیاه امنیتی قرار داشتند، از این فهرست خارج کرد.

به همین دلیل، «هیو اویلیامسون» Hugh Owilliamson مدیر دفتر کشورهای اروپا و آسیای مرکزی سازمان دیدبان حقوق بشر گفت:

"این سازمان از اقدامات دولت تاشکند در زمینه حقوق بشر استقبال می‌کند و اولویت این سازمان آزادی زندانیان سیاسی و مذهبی در ازبکستان است."

در واکنش به گزارش ماه گذشته میلادی وزارت امور خارجه آمریکا، اداره مسلمانان ازبکستان با مغرضانه خواندن این گزارش درباره نقض آزادی های دینی در این کشور، اعلام کرد:

"این سند با شرایط واقعی مطابقت ندارد و جای تاسف است که، کارشناسان آمریکایی با استناد به منابع نامشخص گزارش بی اساس و دور از واقعیت درباره وضعیت دینی ازبکستان تهیه می کنند."

در مجموع، باید گفت، گزارش های انتقادی برخی دولت ها و سازمان ملل علیه دولت حاکم بر تاشکند برغم آن که به صورت مستقیم تحرکات دولت ازبکستان را کنترل نمی کند، اما انتظار می رود بر رفتار مقام های بلندپایه دولت تاشکند تاثیرات مثبتی بر جای بگذارد.

نویسنده: محمدعلی طالبی

116/110

بیشتر بخوانید:

 اصلاحات دیپلماتیک با هدف اقتصادی در ازبکستان/ تحلیل

 

«احمد شهید» گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل
 شوکت میرضیایف رئیس جمهوری ازبکستان