دیانا ابوت اولین نفری بود که در پارلمان رسماً از «امبر راد» Amber Rudd وزیر کشور سابق بریتانیا خواست تا به دلیل رسوایی پنهانکاری در پرونده مهاجران کشورهای کارائیب موسوم به «نسل ویندراش» از مقام خود کنارهگیری کند.
«ساجد جاوید» Sajid Javid وزیر کشور جدید بریتانیا که دوشنبه گذشته به این سمت منصوب شد وعده داده است که همزمان با مقابله علیه افراطگرایی و تروریسم با معضل بیگانه هراسی و گسترش فضای تنفر در جامعه مقابله خواهد کرد.
پس از برگزاری همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) رویکردهای ضد مهاجرتی در بریتانیا نمود بیشتری پیداکرده و تشدید شده است.
ترزا می نخست وزیر محافظه کار نیز یکی از محورهای اصلی سیاست خود را مقابله با مهاجرت به بریتانیا وبرخوردبا مهاجران کنونی اعم از اروپایی ومهاجران دیگر نقاط قرار داده است.
سیاستهای ضد مهاجرتی دولت ترزا می در عین حال منجر به ایجاد فضای تنفر و تشدید بیگانه هراسی در جامعه بریتانیا و گسترش گرایشات راست افراطی در این کشور شده است. البته این مساله باعث اقدامات اعتراضی شده است.
رویکرد دولت ترزا می درقبال مهاجران
موضع مهاجرتی دولت ترزا می در قبال مهاجران را میتوان به دو بخش تقسیم کرد: بخش اول متوجه نیروی کار مهاجر از کشورهای اتحادیه اروپا به ویژه شرق اروپا مانند لهستان است که در این راستا دولت بریتانیا خواهان ایجاد محدودیت های هر چه بیشتر در زمینه ورود و اشتغال آنها در این کشور است.
در حال حاضر 17 درصد نیروی کار بریتانیا از شهروندان اروپایی ساکن این کشور تامین میشود.
بریتانیا اکنون فرایند مذاکرات خروج از اتحادیه اروپارا طی می کند اما هنوز قوانین کار این اتحادیه را اجرا می کند.
به گفته فتح الله پرتو کارشناس اروپا؛ اگر بریتانیا به قوانین مهاجرتی اروپا انتقاد داشت، طبیعی است کارگران ارزان را نیز در دسترس داشت. این مسئله انتقادهای متعدد بروکسل و هم چنین کشورهای شرق اروپا را برانگیخته است.
با قطعیت یافتن مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) سران آن دسته از کشورهای اروپایی مانند لهستان واسلواکی که شمار زیادی از اتباع آنها در این کشور به کار اشتغال دارند، نگرانی فزاینده ای درباره سرنوشت آنها دارند.
با این حال ترزا می توجهی به این اعتراضات ندارد و کماکان سیاست تشدید فشارها علیه مهاجران اروپایی را دنبال می کند. اما جنبه دیگر سیاست مهاجرتی دولت تراز می متوجه مهاجران از دیگر نقاط جهان به بریتانیا است.
در این زمینه لندن در موضعی مشابه با کشورهای مخالف پذیرش مهاجران در اتحادیه اروپا، مخالف پذیرش پناهجویان و مهاجران غیر قانونی است و در این چارچوب با سهمیه مشخص شده ازجانب کمیسیون اروپا برای پذیرش پناهجویان مخالفت کرده است.
اولیور انگلی، کارشناس امور مهاجرت در باره دلیل سیاست سختگیرانه کشورهای اروپایی علیه پناهجویان می گوید: حکومت ها از رای دهندگان شان ترس دارند اما رسوایی جدید دولت لندن به بخشی از مهاجران یعنی نسل ویندارش برمی گردد که اساسا در سالهای اخیر چندان مورد توجه نبوده اند.
هر چند دولت بریتانیا قول بازنگری و اصلاح وضعیت آنها را داده اما در نهایت این مساله و فشارهای ناشی از آن منجر به استعفای امبر راد شد. با این حال امید چندانی به اصلاح و بازنگری رویکرد کنونی درباره مهاجران و وضعیت آنها وجود ندارد. 134/120
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
اعتراض به افزایش خشونتها علیه مهاجران دربند بریتانیا
هشدار پاپ درباره خصومت علیه مهاجران/ تحلیل
هشدار دبیرکل سازمان ملل درباره وضعیت مهاجران