ایران پرس: دیدبان حقوق بشر با انتقاد از رویکرد اتحادیه اروپا در برخورد با بحران پناهجویان افغان، آن را سنگدلانه و غیرانسانی خواند.

به گفته این نهاد حقوق بشری؛ سران اتحادیه اروپا به جای نشان دادن همراهی و همدردی، به پناهجویان افغان پیام داده اند کسانی که از افغانستان فرار می‌کنند نباید به فکر یافتن پناهگاه امن در اروپا باشند.

دیدبان حقوق بشر با اشاره به نشست وزرای کشور اتحادیه اروپا در 31 اوت نوشت: نمایندگان اتریش، دانمارک و جمهوری چک به معنای واقعی کلمه گفتند مهمترین پیام به افغان‌ها، ماندن در افغانستان است و ما از اروپا از شما حمایت خواهیم کرد.

در حال حاضر کشورهای اتحادیه اروپا شعارهای خصمانه خود را با اقدامات مخرب تطبیق می‌دهند.این نهاد حقوق بشری خواهان رویکرد انسانی‌تر اتحادیه اروپا در قبال پناهجویان افغان و احترام و تضمین حقوق افغان‌هایی شده که برای درخواست پناهندگی به اروپا می‌رسند.

انتقاد شدید دیدبان حقوق بشر از نحوه برخورد اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن با پناهجویان افغان نشان دهنده ماهیت واقعی غرب و ادعاهای حقوق بشری آن است.

در واقع اوضاع کنونی افغانستان و بحران سیاسی و انسانی آن حاصل حضور اشغالگرانه 20 ساله آمریکای و شرکای اروپایی آن در ناتو است.

حضور نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور جنگزده نتیجه ای جز افزایش ناامنی، فقر، تولید و قاچاق مواد مخدر و گسترش تروریسم نداشته است. ضمن اینکه خروج شتابزده نیروهای آمریکایی و ناتو موجب بروز هرج و مرج در این کشور و سرانجام سلطه طالبان بر افغانستان شد.

بدین ترتیب اکنون غرب از جمله اروپا مسئول مستقیم اوضاع وخیم افغانستان و به وجود آمدن موج جدیدی از پناهجویان افغان است که برای فرار از سیطره و حکومت طالبان جلای وطن کرده و با وجود مخاطرات بسیار رهسپار اروپا شده اند و یا در آینده نزدیک مبادرت به این کار می کنند.

موج فزاینده خروج افغان‌ها از افغانستان بعد از سیطره طالبان، نگرانی کشورهای اتحادیه اروپا را برانگیخته، آنها نگرانند که با مهاجرت گروهی افغان‌ها به سوی اروپا ، با بحرانی شبیه بحران پناهجویان در سال 2015 مواجه شوند.

وزیران کشور اتحادیه اروپا روز سه‌ شنبه هفته گذشته در نشستی در بروکسل گرد هم آمدند تا درباره تدبیرها و سیاست‌های مشترک در مورد موج گسترده مهاجرت از افغانستان رایزنی کنند، اما این نشست بدون دستیابی به راهکار مشترک برای مواجهه با پناهجویان افغان پایان یافت.

به طور کلی اروپایی ها موضع تندی در این زمینه اتخاذ کرده و چه در مواضع اعلامی مقامات اروپایی از جمله صدراعظم اتریش و چه در خلال مواضع اتحادیه اروپا مدام به پناهجویان افغان هشدار می دهند که فکر آمدن به اروپا و اخذ اقامت در کشورهای قاره سبز را از سر به در کنند.

«هورست زیهوفرHorst Seehofer» وزیر کشور آلمان درباره وعده‌های مشخص برای اسکان مجدد پناهجویان افغان هشدار داده ، زیرا به زعم او این مساله می‌تواند افراد بیشتری را برای آمدن به اروپا تشویق کند و "ما این را نمی خواهیم".

برخی کشورهای اروپایی مانند اتریش، دانمارک و جمهوری چک با تاکید بر مواضع قبلی خود حاضر به پذیرش پناهجویان افغان نیستند. در کنار این موضع گیری ها اقدامات متعددی از جانب کشورهای اروپایی برای جلوگیری از ورود پناهجویان افغان به اروپا صورت گرفته است.

لهستان گروهی متشکل از 32 افغان را در مرز خود با بلاروس دستگیر کرده و درخواست پناهندگی آنها را رد کرده است. کرواسی افغان‌ها را به بوسنی باز می‌گرداند و یونان نیز ساخت دیوار 40 کیلومتری را در مرز خود با ترکیه به پایان رسانده تا بدین ترتیب مانع ورود پناهجویان  افغان به کشورش شود.

مجموع این موضع گیری ها و اقدامات اروپایی ها حاوی یک پیام مشخص است و آن این است که کشورهای قاره سبز خواهان ورود موج جدیدی از پناهجویان افغان نیستند.

این امر نشان دهنده بی مسئولیتی کامل اروپا در قبال بحران افغانستان است که خود در به وجود آوردن آن نقش مهمی ایفا کرده است. ژان لویی دوبرورJean-Louis De Brouwer کارشناس امور اروپا می گوید: راه‌حل های پیشنهاد شده درمورد مهاجران افغان «ناتوانی ژئوپولیتیکی» اتحادیه اروپا را نشان می دهد.

نویسنده: سید رضا میر طاهر

 112 

 بیشتر بخوانید:

انتقاد دیدبان حقوق بشر از رویکرد اتحادیه اروپا در قبال پناهجویان افغان