تحریمهای اقتصادی بی سابقه و فشارهای واشنگتن موجب افزایش تنش بین دو کشور شده که از جمله آن، تنش ها در تنگه هرمز و خلیج فارس بوده است.
آمریکا با افزایش چشمگیر حضور نظامی خود و راه انداختن ائتلاف دریایی بین المللی که تا کنون فقط سه کشور به عضویت آن در آمده اند، درصدد به اصطلاح تامین امنیت کشتی رانی در خلیج فارس است. حتی کشورهای اروپایی به جز بریتانیا با این ائتلاف همراهی نکرده اند.
اقدامات بی ثبات کننده آمریکا و برخی شرکای آن به ویژه بریتانیا در خلیج فارس و تنگه هرمز، انتقاد شدید روسیه را برانگیخته است.
در این راستا "سرگئی شویگو" وزیر دفاع روسیه روز دوشنبه 9 سپتامبر پس از نشست مشترک وزرای خارجه و دفاع روسیه و فرانسه (2+2) تاکید کرد اگر کشتی ها و نفتکشهای ایرانی در سراسر جهان رهگیری و به نقض قوانین بین المللی متهم نشوند، اوضاع خلیج فارس هم عادی و آرام خواهد شد.
وزیر دفاع روسیه تصریح کرد: طبق ارزیابی ما، شرایط سیاسی مادام که غرب سنگ اندازی و برای کشتیهای ایرانی ایجاد مزاحمت میکند، ناپایدار خواهد بود و اوضاع خلیج فارس زمانی عادی خواهد شد که مداخله و توقیف کشتیهای ایرانی در سراسر جهان (به بهانه) نقض قوانین بین المللی متوقف شود.
تنها در این صورت خلیج فارس عاری از هرگونه درگیری میشود و دیگر به اقدامات ثبات بخش جدید نیازی نخواهد بود.
اشاره این مقام ارشد نظامی روسیه به اقدامات بی ثبات کننده و تنش آفرین آمریکا در خلیج فارس است که در چارچوب هدف کلی به صفر رساندن صادرات نفتی ایران نه فقط به تحریم نفتی کامل و تهدید مشتریان نفتی ایران می پردازد بلکه تلاش گسترده ای را برای توقیف نفتکش های ایرانی در نقاط مختلف جهان انجام می دهد.
مثال بارز این مساله نفتکش "آدریان دریا" با نام قبلی "گریس 1" است که قبلا به دست نیروهای ویژه بریتانیایی در تنگه جبل الطارق به بهانه نقض قوانین تحریمی اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شد و سرانجام لندن پس از 40 روز در 15 اوت ناچار به رفع توقیف آن شد اما دولت آمریکا حتی پس از تغییر نام و مالکیت آن، باز هم از تعقیب این نفتکش که به سمت شرق مدیترانه دریانوردی می کرد دست بر نداشت و کشورهایی مانند یونان، ترکیه و لبنان را که احتمال پهلوگیری این نفتکش در آنها وجود داشت، به تحریم در صورت خدمات رسانی به آن تهدید کرد.
آمریکا همچنین تلاش کرد تا ناخدای نفتکش آدریان دریا را تطمیع کند اما موفق نشد. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران 4 سپتامبر با انتشار پیامی توئیتری به استفاده آمریکاییها از "الگوی تهدید و تطمیع" برای تحت تأثیر قراردادن ناخدای نفتکش آدریان دریا واکنش نشان داد.
ظریف در این پیام توئیتری با درج تصاویری از گزارش نشریه فایننشال تایمز درباره تهدید و تطمیع ناخدای نفتکش آدریان دریا از سوی وزارت خارجه آمریکا، خاطرنشان کرد: «پس از ناکامی در دزدی دریایی، ایالات متحده به باجگیری عریان متوسل شده و به کاپیتان نفتکش ایرانی گفته است نفت ایران را به ما تحویل بده و چند میلیون دلار بگیر؛ در غیر این صورت تحریم خواهی شد.
طبق گزارش ها، "برایان هوک" مسئول میز ایران در وزارت خارجه آمریکا با ارسال پیامی به "آکلیش کومار" ناخدای نفتکش "آدریان دریا "و ارائه پیشنهاد مالی گزاف به وی، سعی کرد این ناخدای هندیتبار را برای هدایت نفتکش آدریان دریا به منطقهای مناسب برای توقیف نفتکش راضی کند اما مقاومت کومار در برابر این خواسته درنهایت باعث تحریمش از سوی وزارت خزانهداری آمریکا شد.
این رفتار آمریکا نه فقط برخلاف قوانین بین المللی است، بلکه باعث بروز نااطمینانی و بی ثباتی درباره امنیت کشتی رانی در خلیج فارس و تنگه هرمز شده است.
با توجه به این مساله مسکو خواهان تغییر رفتار و رویکرد غرب به ویژه آمریکا درباره ایران است تا بدین ترتیب زمینه بروز ثبات و آرامش در خلیج فارس فراهم شود.118
بیشتر بخوانید:
امنیت منطقه از دیدگاه ظریف؛ آمریکا منبع بیثباتی و ناامنی در خلیج فارس/تحلیل
ژاپن دوباره تاکید کرد؛ در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس مشارکت نمی کنیم