ایران پرس- در روزهای اخیر تنش ها در حوزه خلیج فارس با وقوع رویدادهایی مانند توقیف نفتکش بریتانیایی توسط ایران به دلیل نقض مقررات دریانوردی و ادعای دروغین آمریکا درباره سرنگونی یک پهپاد ایرانی افزایش یافته است. این مساله واکنش مقامات بریتانیایی را برانگیخته است.

جرمی کوربین رهبر حزب کارگر بریتانیا به دنبال توقیف یک فروند نفتکش دارای پرچم این کشور به دلیل نقض برخی قوانین در آب‌های ایران در تنگه هرمز اعلام کرد که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا مسبب تنش‌های اخیر در خلیج فارس است.

به گفته جرمی کوربین، ترامپ در خروج از برجام مقصر است؛ وی خطر درگیری تمام عیار با ایران را افزایش می‌دهد.

اذعان این سیاستمدار ارشد بریتانیایی که رهبری حزب مخالف در این کشور را بر عهده دارد در زمینه تنش آفرینی آمریکا در حوزه خلیج فارس نشان می دهد که به رغم تبلیغات یک سویه رسانه های غربی که تلاش می کنند ایران را مسبب، ناامنی و بی ثباتی در خلیج فارس معرفی کنند؛ اما سیاستمداران پر سابقه ای مانند کوربین به خوبی از ماهیت و اهداف حضور نظامی واشنگتن در حوزه خلیج فارس آگاهی دارند.

نکته مهم همراهی دولت محافظه کار بریتانیا در طرح ها و اقدامات منطقهای آمریکاست که مصداق بارز آن افزایش حضور نظامی دریایی بریتانیا در خلیج فارس و نیز همراهی لندن در اعمال سیاست فشار حداکثری به ایران با توقیف نفتکش گریس -1 در جبل الطارق است که حامل نفت ایران به مقصد سوریه بوده است.

بسیاری از تحلیلگران و حتی برخی سیاستمداران غربی  بر نقش واشنگتن در تشویق لندن به این اقدام تاکید کرده اند.

همکاری بریتانیا با امریکا برای فشار بر ایران

به گفته «کارل بیلت» نخست وزیر اسبق سوئد، توقیف نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق بدست نظامیان بریتانیایی به بهانه نقض تحریم اتحادیه اروپا در حالی که ایران عضو اتحادیه اروپا نیست بیشتر شبیه دسیسه است.

بیلت با اشاره به تلاش امریکا برای توقف صادرات نفت ایران و اظهارات مقامات اسپانیا مبنی بر اینکه لندن به درخواست واشنگتن مبادرت به توقیف این نفتکش کرده است نتیجه گرفت، این اقدامات در همکاری با امریکا برای فشار بر ایران انجام شد.

این در حالی است که ایران دلیل توقیف نفتکش بریتانیایی «استینا ایمپرو» را رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی در تنگه هرمز اعلام کرده است.

در حالی که بهانه بریتانیایی ها برای توقیف نفتکش گریس -1 کاملا غیر قانونی و بر خلاف موازین بین المللی است؛ اما اقدام سپاه پاسداران بر اساس خواسته سازمان بنادر و کشتیرانی ایران و طبق مقررات وموازین حقوق بین الملل از جمله حقوق دریاها انجام شده است.

ظریف: این ایران است که امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین می‌کند

«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه در واکنش به اتفاقات اخیر میان ایران و بریتانیا در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت، برخلاف دزدی دریایی در تنگه جبل‌الطارق، اقدام ما در خلیج فارس برای برقراری قوانین بین‌المللی دریانوردی است. همان گونه که در نیویورک گفتم، این ایران است که امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین می‌کند.‌ بریتانیا باید از آلت دست آمریکا بودن در تروریسم اقتصادی دست بردارد.

در عین حال آمریکا تلاش می کند تا از قضیه توقیف نفتکش بریتانیایی در خلیج فارس در راستای اهداف ضد ایرانی خود بهره ببرد.

در این راستا، مقامات آمریکایی درخواست ایجاد یک ائتلاف دریایی برای به اصطلاح حفاظت از دریانوردی و کشتیرانی در خلیج فارس را مطرح کرده اند.

درخواستی که آشکارا با هدف ایجاد محدودیت برای تحرکات دریایی ایران در این حوزه آبی مطرح شده است. دولت محافظه کار بریتانیا نیز در راستای همراهی با دولت ترامپ رویه همراهی با سیاست منطقه ای آمریکا را در پیش گرفته است.

این رویکرد لندن مسلما با هزینه ها و پیامدهایی برای بریتانیا همراه خواهد بود. در عین حال، اذعان رهبر حزب کارگر بریتانیا به تنش آفرینی آمریکا در خلیج فارس نشان می دهد که سیاست کنونی دولت محافظه کار در همراهی با آمریکا صرفا به افزایش تنش در منطقه منجر خواهد شد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

جرمی کوربین: ترامپ مسئول تنش‌های خلیج فارس است

فیلم: لحظه توقیف نفتکش انگلیسی توسط تکاوران دریایی سپاه پاسداران

ظریف: توقیف نفتکش انگلیس مطابق با قوانین بین‌المللی است

تشریح علت توقیف نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز