وزارت بازرگانی چین در بیانیهای اعلام کرد، این گزارش به جای اینکه بر اساس توافقنامه های سازمان تجارت جهانی و قوانین چند جانبه تنظیم شود بر اساس قوانین داخلی آمریکا تنظیم شده است.
در بیانیه وزارت بازرگانی چین آمده است، پکن قاطعانه از سیستم تجارت چند جانبه و اصلاح سازمان تجارت جهانی حمایت می کند و به روشنی با یکجانبه گرایی و حمایت از آن مخالف است.
وزارت بازرگانی چین در بیانیه خود تاکید کرد، بخش مهمی از اتهامات آمریکا ضد چین مبنی بر اینکه پکن تعهدات خود را در قبال سازمان تجارت جهانی براورد نکرده است فاقد اساس قانونی و غیر واقعی است.
متهم شدن چین به یکجانبه گرایی تجاری در حالی است که از مارس 2018 "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا با اعمال تعرفه های غیرمتعارف بر واردات فولاد و آلومینیم از برخی کشورها از جمله چین و شماری از کشورهای اروپایی، عملا با یکجانبه گرایی درعرصه تجاری وارد جنگ تجاری با این کشورها شده است.
ترامپ که شعار اول آمریکا را در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 مطرح کرده بود در مسیر تحقق چنین وعده ای،با هدف حمایت از صنایع داخلی، تعرفه های گمرگی بر واردات کالا را به گونه ای تعیین کرده است که شرکای تجاری کاخ سفید امکان رقابت در بازارهای آمریکا را به دلیل غیر رقابتی شدن قیمت کالاها و محصولات خود ندارند.
در شرایطی آمریکا، دولت چین را به یکجانبه گرایی تجاری متهم کرده است که کاخ سفید به دلیل اتخاذ چنین سیاستی در سطحی گسترده مورد انتقاد جدی در نظام تجاری جهان قرار گرفته است و حتی برخی کشورها از جمله چین با اشاره به اینکه واشنگتن مقررات سازمان تجارت جهانی را نقض کرده است، از این رویکرد آمریکا به این سازمان شکایت کرده اند.
این دیدگاه وجود دارد که آمریکا درمتهم کردن چین به یکجانبه گرایی تلاش دارد با سیاستی فرافکنانه، افکار عمومی را ازپیامدهای خطرناک سیاست کاخ سفید در به راه انداختن جنگ تجاری منحرف کند.
"سورابه گوپتا" کارشناس مسائل سیاسی در گفت وگو با رسانه ها درباره تشدید جنگ تجاری پکن و واشنگتن می گوید تقابل اقتصادی آمریکا و چین به عنوان دو قدرت بزرگ اقتصادی می تواند موجب اخلال در سیستم تجاری جهانی بشود.
سیاست یکجانبه گرایانه آمریکا در عرصه تجارت جهانی موجب شده تا نوعی تفاهم برای همگرایی در مقابله با این رویکرد کاخ سفید که اصل رقابت پذیری در تجارت را نقض می کند، دربین کشورهای قدرتمند اقتصادی به وجود آید.
اعضای گروه بریکس شامل چین، روسیه، برزیل، هند و آفریقای جنوبی در اجلاس دو ماه پیش خود در بیانیه پایانی این نشست با انتقاد از رویکرد یکجانبه گرایانه واشنگتن، برقراری نظام تجاری چندجانبه و قانونمند را برای تضمین تجارت بین المللی شفاف، بدون تبعیض، آزاد و جامع خواستار شدند.
سران کشورهای عضو بریکس جز اولین افرادی بودند که به شدت و به طور رسمی به یکجانبه گرایی تجاری آمریکا اعتراض کردند.
البته خروج آمریکا از پیمان نفتا و ترانس پاسیفیک نیز در چارچوب این رویکرد ترامپ ارزیابی شده است که عدم پایبندی کاخ سفید به پیمان های تجاری چند جانبه را بیش از گذشته نمایان کرد.
به نظر می رسد سیاست آمریکا در اتهام به چین درخصوص یکجانبه گرایی تجاری، فاقد پشتوانه بین المللی است، زیرا کاخ سفید درصدد است از این طریق بر وجهه برنامه های خود در مخدوش کردن مقررات تجارت بین المللی سرپوش بگذارد.117/118
نویسنده:محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
انتقاد گروه «بریکس» از رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا/تحلیل
هشدار چین به یکجانبهگرایی آمریکا/ تحلیل
ظریف: جامعه بینالملل از یکجانبهگرایی آمریکا خسته شدهاست