امارات از سپتامبر 2020 عادیسازی روابط با اسرائیل را آغاز کرد. دولت امارات در 10 ماه گذشته گامهای متعددی برای تقویت روابط با اسرائیل انجام داد که افتتاح سفارت در تل آویو و ابوظبی و سفر وزیر خارجه اسرائیل به ابوظبی از جمله اقدامهای مهم بود.
در عین حال، یکی از اقدامهای دیگری که انجام شد، سفر شهروندان اسرائیلی به امارات و شهروندان اماراتی به اراضی اشغالی بود.
رسانههای مختلف گزارش دادند دولت امارات در ماههای گذشته به حدود پنج هزار صهیونیست تابعیت امارات داده است. سایت «امارات لیکس» که به انتشار اخبار پشت پرده از درون امارات مشهور است، اخیراً در آخرین گزارش خود به نقل از منابعی موثق بدون ذکر نام فاش کرد که حدود پنج هزار اسرائیلی در طول سه ماه گذشته تابعیت امارات را اخذ کردند.
این اقدام امارات در پوشش سرمایهگذاری در امارات به ویژه دوبی و ابوظبی انجام شد. مسئولان اماراتی به سرمایهگذاران و بازرگانان اجازه میدهند که تابعیت امارات را بدون دست کشیدن از تابعیت اصلی خود اخذ کنند. در واقع، امارات مدعی است با دادن تابعیت سعی دارد سرمایهگذاری خارجی را جذب کند و این همان موضوعی است که امارات به خاطر آن عادیسازی روابط با اسرائیل را آغاز کرد.
این اقدام مورد استقبال اسرائیلیها نیز قرار گرفته است، زیرا آنها بدون اینکه تابعیت اصلی خود را از دست بدهند، تابعیت امارات را نیز به دست میآورند. در عین حال، با داشتن تابعیت امارات میتوانند به دیگر کشورهای عربی نیز سفر کنند.
روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» فوریه گذشته نوشت: "کسب تابعیت امارات فرصتی مهیا برای «اسرائیلی ها» براساس توافقنامه عادی سازی روابط با ابوظبی است. دریافت تابعیت امارات تنها فرصتی برای اسرائیلیها به منظور کسب و کار در ابوظبی نیست بلکه آنها را قادر خواهد ساخت تا به کشورهایی سفر کنند که سفر آنها به آنجا ممنوع است."
اقدام امارات با واکنش جنبش جهاد اسلامی فلسطین مواجه شد.
«طارق سلمی» سخنگوی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اقدامات امارات در اعطای تابعیت به صهیونیستها را محکوم کرد و گفت: "این اقدام لکه ننگی بر چهره رژیم خائن و سازشگر امارات است."
وی از رژیمهای سازشگر عربی خواست در محاسبات خود تجدیدنظر کنند؛ به خصوص پس از نبرد سیف القدس که شکنندگی دشمن صهیونیستی و قدرت مقاومت را برای بازپسگیری حقوق فلسطین ثابت کرد.
مخالفتهای داخلی در امارات با عادی سازی روابط با اسرائیل
نکته مهمی که وجود دارد، این است که مخالفت با این اقدام دولت امارات صرفاً به فلسطینیها محدود نشده است بلکه حتی در درون امارات نیز شهروندان و فعالان اماراتی از این اقدام انتقاد کردهاند چرا که این اقدام به تغییر بافت جمعیتی امارات منجر میشود.
کاربران اماراتی در شبکههای مجازی نوشتهاند که اعطای گسترده تابعیت به خارجیها بویژه "اسرائیلیها" به صورت محرمانه در امارات در جریان است و این درحالی است که ساکنان اصلی این کشور، آواره یا زندانی و یا سلب تابعیت شدهاند.
به نظر میرسد، دولت امارات با تابوشکنیهای این چنینی سعی دارد به الگویی برای دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در خصوص رابطه با اسرائیل تبدیل شود، اما منتقدان این اقدام نیز بر این باور هستند که این اقدام امارات سبب بروز آسیبهای فرهنگی و اجتماعی جدی برای این کشور خواهد شد.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
سفر لاپید به امارات با هدف ترمیم جایگاه متزلزل رژیم صهیونیستی