یمن از فقیرترین کشورهای عربی است که از منابع نفت و گاز اندکی برخوردار است اما همین منابع منبع اصلی درآمد یمن است. ذخایر نفت یمن حدود ۱۱.۹۵۰ میلیارد بشکه است، در حالی که کل ذخایر گاز حدود ۱۸.۲۸۳ تریلیون فوت مکعب است. یمن تولید و صادرات گاز طبیعی مایع را در سال ۲۰۰۹ آغاز کرد. حدود ۷۰ درصد از منابع بودجه عمومی، ۶۳ درصد از کل صادرات کشور و ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را درآمدهای انرزی تشکیل می دهد.
پروژه گاز طبیعی مایع یکی از بزرگترین پروژههای اقتصادی یمن به شمار میرود که پیش بینی میشد طی ۳۰ سال آینده حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیارد دلار درآمد عمومی این کشور را تامین کند، اما تجاوز ائتلاف سعودی-اماراتی مانع از تامین این بودجه شد.
130 میلیون بشکه نفت به ارزش بیش از 9 میلیارد دلار، میزان غارت نفت یمن
در سال های اخیر که یمن شاهد جنگ است بخش بزرگی از منابع انرژی این کشور در اختیار عربستان و امارات قرار گرفته و این کشورها در حال غارت این منابع هستند. «احمد دارس» وزیر نفت دولت نجات ملی یمن اخیرا اعلام کرد که مجموع نفت خام غارت شده یمن توسط کشورهای عضو ائتلاف متجاوز سعودی و مزدوران آنها از سال 2018 تا جولای امسال بالغ بر 130 میلیون بشکه نفت به ارزش بیش از 9 میلیارد دلار بوده است.
پس از جنگ روسیه علیه اوکراین، نیاز کشورهای غربی به انرژی و به خصوص گاز بیشتر شد چرا که روسیه صادرات گاز به کشورهایی که حامی اوکراین هستند را قطع کرد و در عین حال آمریکا نیز تحریمهای شدیدی علیه روسیه وضع کرد. در حالی که نگرانی کشورهای اروپایی درباره گاز افزایش یافته و این کشورها نگران سرمای شدید و ناآرامیهای اجتماعی هستند، موضوع گاز یمن اهمیت بیشتری پیدا کرد. برخی کشورهای اروپایی به خصوص آلمان و فرانسه درصدد واردات گاز یمن هستند زیرا این منابع در اختیار ریاض و ابوظبی است و یمنیها کنترل منابع را در اختیار ندارند.
تلاش عربستان و امارات برای صادرات گاز به اروپا
شورای رهبری ریاستی یمن که تحت حمایت عربستان و امارات قرار دارد سعی دارد با صادرات گاز به اروپا از طریق امارات منابع درآمدی برای خود ایجاد کند. در همین راستا، «رشاد العلیمی» رئیس شورای رهبری ریاستی یمن به برلین سفر کرد در حالی که منابع خبری درباره توافق برای انتقال گاز یمن به آلمان در این سفر خبر داده بودند.از سوی دیگر، برخی منابع نیز از توافق میان آلمان و امارات برای صادرات گاز یمن به برلین خبر دادند.
بنابراین، در شرایطی که یمن دستخوش یک سری بحرانهای شدید اقتصادی، معیشتی و انسانی است، پس از ورود نیروهای وفادار به امارات به استان الشبوه و به دست گرفتن کنترل آنجا، به ویژه با بحران جهانی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، امارات اقدامات جدی خود را برای صادرات گاز آغاز کرد. بر همین اساس، وزیر دفاع یمن از غارت سازمان یافته منابع انرژی این کشور توسط امارات و انتقال آن به اروپا خبر داد.
نویسنده: سيد رضی عمادی
113
بیشتر بخوانید:
صنعاء: اجازه نمیدهیم گاز یمن به اروپا برود