ایران پرس- «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه از روز دوشنبه (4 مارس) سفر چهار روزه خود را به چهار کشور قطر، عربستان، کویت و امارات آغاز کرد.

 لاوروف در سفر خود به این چهار کشور عربی حوزه خلیج فارس ابتدا در قطر و سپس در ریاض با مقام‌های این کشورها دیدار و گفتگو کرد و در ادامه نیز به کویت و امارات سفر خواهد کرد.

وزیر خارجه روسیه در سفر به چهار کشور عربی حوزه خلیج فارس روابط دوجانبه و مسایل منطقه‌ای را پیگیری می کند.  

در حوزه روابط دوجانبه، روسیه نیز مانند قدرت‌های غربی به کشورهای سرمایه‌دار خلیج فارس بیش از همه نگاه اقتصادی دارد.

وجه مشترک اقتصادی میان روسیه و کشورهای عربی خلیج فارس، داشتن منابع نفتی و گازی است. عربستان بزرگترین تولید کننده نفت و قطر از بزرگترین تولید کننده‌های گاز در جهان است.

لذا همکاری در حوزه سیاست‌های انرژی میان روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس، یکی از محورهای گفتگوی لاوروف با مقام های چهار کشور عربی است.

در همین راستا نیز سرگئی لاوروف در نشست خبری با «عادل الجبیر»، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان در ریاض اعلام کرد که روسیه با ریاض به توافق رسیده تا گام‌های دو طرف در بازار نفت به صورت هماهنگ دنبال شود. 

روسیه مانند قدرت‌های غربی به درآمدهای هنگفت انرژی کشورهای عربی خلیج فارس نگاه ویژه ای دارد. لاوروف در سفر به این کشورها تلاش می کند از طریق فروش سلاح‌های روسی به این کشورها، منافع اقتصادی مسکو را تامین کند.

در همین حال، شیخ «محمد بن عبدالرحمان آل ثانی»، وزیر خارجه قطر در نشست خبری مشترک روز دوشنبه با همتای روس خود گفت خرید برخی تجهیزات نظامی از روسیه در دست بررسی است.

علاوه بر این، روسیه تلاش دارد در صنعت هسته‌ای و ساخت نیروگاه اتمی در کشورهای حوزه خلیج فارس سرمایه گذاری کند.

یکی از محورهای گفتگوی لاوروف با مقام‌های عربستانی نیز در همین زمینه بود، موضوعی که وزیر خارجه روسیه نیز به آن اشاره کرد.

 لاوروف ابراز امیدواری کرد که روسیه در برنامه انرژی هسته ای عربستان در زمینه کاربردهای غیرنظامی مشارکت کند. 

 مسایل منطقه‌ای یکی دیگر از محورهای گفتگوی لاوروف با مقام های عربی است. بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، تنش‌های درون منطقه‌ای و کشمکش فلسطین- اسرائیل سه محور اصلی گفتگوی لاوروف با مقام‌های عربی است.

روسیه در بحران سوریه نقش مهمی در مبارزه با گروه‌های تروریستی ایفا کرد، در حالی که دو کشور عربستان و امارات طی همه 8 سال گذشته و قطر نیز در چهار سال اول بحران سوریه حمایت از گروه‌های تروریستی و براندازی نظام سوریه را با جدیت پیگیری می کردند.

اکنون، اما، وضعیت در سوریه به گونه‌ای است که کشورهای عربی درصدد احیای روابط دیپلماتیک خود با دمشق هستند.

امارات این روابط را در دسامبر 2018 با بازگشایی سفارت خود در دمشق احیا کرد.

به نظر می رسد در سفر لاوروف به قطر و عربستان نیز موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و همچنین مسایل مربوط به ادلب یکی از محورهای مهم گفتگو با مقام های این دو کشور بود.

 تنش میان قطر و چهار کشور عربی عربستان، امارات، بحرین و مصر همچنان ادامه دارد و روسیه سعی دارد میان این کشورها برای کاستن از تنش میانجی گری کند، کاری که آمریکا آنرا به طور جدی پیگیری نکرد.

در همین حال، روسیه منتقد طرح آمریکایی معامله قرن است. لاوروف پیش از این در چند نوبت اعلام کرد که طرح معامله قرن همه آنچه را که تاکنون در خصوص حل و فصل مناقشه فلسطین و اسرائیل انجام شده است، از بین برد.

نکته پایانی اینکه، باید اذعان کرد نفوذ مسکو در خاورمیانه به واسطه نقش آفرینی آن در بحران سوریه، افزایش یافته و نگاه کشورهای این منطقه از جمله کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز به روسیه تغییر کرده است.

نویسنده: سید‌رضی عمادی

141/118

بیشتر بخوانید:

دیدار "لاوروف" و "جبیر" در ریاض

اهداف سفر نتانیاهو به روسیه/تحلیل