ایران پرس - «سامح شکری»، وزیر امور خارجه مصر در ادامه سفر دوره ای خود به شش کشور عربی امروز 15 نوامبر در ریاض با ولیعهد سعودی دیدار و گفت و گو کرد.

سفر دوره ای سامح شکری به شش کشور اردن، عمان، بحرین، امارات، کویت و عربستان سعودی از روز یکشنبه گذشته (12 نوامبر) آغاز شد.

این سفر با توجه به اینکه تنش در خاورمیانه در اوج قرار دارد از اهمیت زیادی برخوردار است.

نخستین نکته این است که از شش کشوری که سامح شکری سفر کرد تنها اردن عضو شورای همکاری خلیج فارس نیست.

در واقع، وزیر خارجه مصر در میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس تنها به قطر سفر نکرد.

این موضوع گویای این است که مصر نیز بخشی از تنش موجود در جهان عرب است، زیرا قاهره نیز در ژوئن 2017 همسو با عربستان، امارات و بحرین روابط دیپلماتیک خود با قطر را قطع کرد که این وضعیت همچنان ادامه دارد.

مهمترین اهداف سامح شکری از سفر به کشورهای عربی

بنابراین، بررسی آخرین وضعیت تنش میان قطر و گروه عربی 4+1 که مصر نیز در زمره آن است از مهمترین دستور کارهای سفر منطقه ای سامح شکری محسوب می شود.

دومین نکته این است که سامح شکری در حالی به شش کشور عربی سفر کرد که دولت این کشور رسماً با هرگونه اقدام نظامی علیه لبنان و تنش آفرینی جدید در منطقه مخالفت کرده است.

به عبارت دیگر، گفت و گو با مقامات این کشورها به خصوص مقامات ریاض برای لزوم خودداری از ایجاد هر نوع تنش جدید در منطقه از محورهای اصلی این سفر وزیر خارجه مصر بود.

در همین راستا، «مجدی شندی»، تحلیلگر مصری با بیان اینکه رهبران جوان سعودی از جمله «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان، فاقد درایت در تعامل با مسائل منطقه ‌ای و بین ‌المللی هستند که جنگ یمن نیز نمونه آن است، تاکید کرد که مصر مخالف ضربه زدن به حزب ‌الله است، زیرا حزب الله یک جنبش مقاومت عربی برای مقابله با پروژه صهیونیستی است. 

وزیر خارجه مصر در سفر به ریاض تلاش کرد، محمد بن سلمان را از پیامدهای تشدید بی ثباتی و ناامنی در خاورمیانه آگاه سازد.

در عین حال، تحلیل ها حاکی از این است که سامح شکری در دیدار با مقامات سعودی درباره لزوم بازگشت سعد الحریری، نخست وزیر لبنان به این کشور گفت و گو کرد.

موضوع سوم این است که سامح شکری در سفر به کشورهای عربی موضوع آشتی ملی فلسطینیان را نیز به عنوان یک دستور کار مهم مطرح کرد.

توافق آشتی ملی میان گروههای فلسطینی روز 12 اکتبر در قاهره امضا شد و دولت مصر نقش میانجی را میان گروههای مصری داشته است.

دولت مصر در حالی از آشتی ملی گروههای فلسطینی حمایت می کند که خبرها حاکی از این است که دولت عربستان سعودی، «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را برای از سرگیری تعاملات امنیتی و عادی سازی روبط با رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار داده است.

اگرچه مصر روابط صلح آمیزی با اسرائیل دارد و رژیم صهیونیستی در قاهره سفارتخانه دارد اما به نظر می رسد که سامح شکری در سفر به کشورهای عربی به خصوص ریاض درصدد انتقال این پیام است که اعمال فشار به محمود عباس نباید موجب شکست توافق آشتی ملی میان فلسطینی ها شود.

نویسنده: سید رضی عمادی

133/116

بیشتر بخوانید:

بررسی بحران منطقه در نشست «موگرینی» و «سامح شکری»+ ویدئو

سامح شکری: مصر برای حل بحران کشورهای منطقه تلاش می کند

سامح الشکری: بحران سوریه راه حل نظامی ندارد