ایران پرس- روابط آمریکا و چین پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با فراز و نشیب و تنش‌های مختلفی مواجه شده است.

اختلافات بین واشنگتن و پکن ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می‌گیرد. چین به همراه روسیه از مخالفان اصلی رویکرد یکجانبه‌گرایانه ترامپ  درقبال مسائل جهانی بوده و در عین حال پکن ریکرد تجاری رئیس جمهور آمریکا که مبتنی بر حمایت‌گرایی اقتصادی است را بشدت مورد انتقاد قرار داده است.

در واقع پس از اجرای تعرفه‌ای تجاری جدید توسط دولت ترامپ علیه کالاهای چینی وارداتی به آمریکا در دو مرحله که تاکنون بیش از 250 میلیارد دلار را شامل شده وارد جنگ تجاری با آمریکا شده و پکن نیز متقابلا تعرفه های جدید بر کالاهای وارداتی آمریکا وضع کرده است.

«لی کچیانگ» نخست وزیر چین تاکید کرد: جنگ تجاری به نفع هیچکس نیست. اما در بعد نظامی و استراتژیک نیز دو کشور وارد مرحله تقابل با یکدیگر شده‌اند. اکنون تداوم جنگ تجاری و نیز تقابل ناوهای جنگی دو کشور در دریای چین جنوبی به تنش‌های فزاینده بین این دو قدرت بین المللی منجر شده است.

«رابرت سوتر» Robert Sutter استاد دانشگاه جرج واشنگتن معتقد است: چین و آمریکا نتوانسته‌اند اختلافات بین خود را مدیریت کنند. مهمترین اختلاف واشنگتن و پکن اکنون بر توسعه نظامی چین و تلاش پکن بر افزایش هژمونی خود در دریای چین جنوبی و دریای شرقی چین متمرکز شده است. اقدامات چین که عملا حضور و نفوذ سنتی آمریکا در آسیای شرقی را به چالش کشیده با واکنش شدید واشنگتن مواجه شده است.

در این راستا؛ جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا سفر خود را به چین لغو کرد. قرار بود ماتیس در این ماه در چین با مقامات این کشور دیدار کند. لغو سفر ماتیس به چین یک روز پس از آن رخ می‌دهد که یک ناو آمریکایی در دریای چین جنوبی مواجهه خطرناکی با یک ناو جنگی چین در منطقه پرتنش جزایر اسپراتلی داشت.

آمریکا مداخله فزاینده‌ای در مسائل منطقه آسیا –اقیانوس آرام بویژه در زمینه اختلافات دریایی چین با همسایگانش در دریای چین جنوبی و دریای شرقی چین دارد. ماتیس در این باره تاکید کرد:  آمریکا به گشت‌زنی‌های خود در دریای جنوبی برای اطمینان خاطر از کشتیرانی آزاد ادامه خواهد داد. روند تنش‌ها بین آمریکا و چین در منطقه آسیا– اقیانوس آرام و بویژه در دریای چین‌جنوبی روندی فزاینده به خود گرفته است.

واشنگتن دراین چارچوب به هواداری از همسایگان چین برخاسته و در عین حال به افزایش قابل توجه روابط تسلیحاتی و نظامی خود با این کشورها پرداخته است. دلیل اعلامی این مساله عدم قبول دعاوی دریایی چین در دریای چین جنوبی از جانب آمریکاست و گشت‌زنی ناوهای آمریکایی و نیز پرواز هواپیماهای تجسسی و گشت دریایی آمریکا در این دریا اساسا به منظور نمایش حضور نظامی واشنگتن و تاکید بر مخالفت با اقدامات و ادعاهای چین صورت می‌گیرد.

موضع واشنگتن حمایت از همپیمانان آسیایی خود درقبال ادعاهای ارضی و دریایی چین است. در مقابل چین با دخالت قدرت‌های خارجی در آسیای شرقی مخالف بوده و  در عین حال حضور فزاینده دریایی و هوایی آمریکا در این منطقه را تهدیدی برای امنیت ملی خود تلقی می‌کند. اقدامات و کنش‌های خصمانه آمریکا از دید چین پنهان نمانده است.

رویکرد مداخله‌جویانه آمریکا در منطقه آسیا- اقیانوس آرام و اعلام استراتژی امنیت ملی این کشور که به صراحت از چین به عنوان یک تهدید نام برده، باعث شده است تا چینی‌ها به فکر توسعه هر چه بیشتر توان نظامی خود بویژه توسعه  توانمندی موشکی بیافتند.

141/120

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

بیشتر بخوانید:

هشدار چین به آمریکا درباره سیاست‌ اقتصادی حمایت‌گرایانه

وزیر خارجه چین: شیشه روابط با آمریکا شکسته شده است

ژاپن‌تایمز: احتمال تبدیل‌شدن مناقشه تجاری آمریکا و چین به تنش نظامی