«برنی سندرز» نماینده حزب دموکرات در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» در باره مداخله آمریکا در کودتای 28 مرداد می گوید:
"سرنگونی (مصدق) نخست وزیر انتخاب شده طی فرایند دموکراتیک در ایران، فاجعه بود؛ بنابراین، تصور نمیکنم آمریکا به لحاظ قانونی یا اخلاقی حق داشته باشد دولتها را سرنگون کند و این تلاشها اغلب نتیجه عکس داشته و بیثباتی بسیاری را در مناطق مختلف به بار آورده است."
اما امریکا از تاریخ هرگز درس نگرفته است.
این بار «دونالد ترامپ» منفورترین رئیس جمهور آمریکا همگان را شگفت زده ساخت. وی در این مقطع که چهل سال از پیروزی انقلاب می گذرد؛ سعی دارد به دنیا نشان دهد که توان به زانو در اوردن ملت ایران را دارد.
ترامپ با سخنان، عملکرد شتابزده، جنجالی و ساختار شکن اش سعی در تغییر روند تصمیم گیری و استراتژی آمریکا را دارد.
او مدعی است که اعتبار از دست رفته ایالات متحده را با نقض عهد باز می گرداند و امریکا را از ورشکستی و سراشیبی سقوط اخلاقی نجات خواهد داد و جهان را بار دیگر مدیریت خواهد کرد.
ترامپ در سخنرانی سخیف خود در مورد ایران و توافق هسته ای (برجام) جدیدترین استراتژی ایالات متحده را مطرح کرد و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را به سخره گرفت.
توافقی که ماحصل 13 سال مذاکره سخت و پیچیده است و به عنوان یک الگو و مدل بزرگ دیپلماسی و مذاکره در نظام بین الملل در جهت حفظ صلح و امنیت درمنطقه و جهان تعریف شده است.
دونالد ترامپ با جملات و گفتمانی بدون منطق و خارج از عرف دیپلماتیک این توافق بین المللی را با بدترین توافق نامه تاریخ امریکا و جهان خواندن آن، زیر سئوال برد و سرانجام در 8 ماه می یکطرفه از این توافق خارج شد تا با خیالی آسوده به خصومت ورزی علیه ایران ادامه دهد.
ترامپ طی نزدیک به دوسال بارها به ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی توهین کرد و ملت ایران با تاریخ و جغرافیای کهن را «تروریست» خواند.
ترامپ حتی نام اصیل خلیج فارس را تحریف کرد و نام جعلی عربی را جایگزین آن می کند در حالی که از گذشته، خود آمریکایی ها به نام خلیج فارس حتی در مدالی که به کهنه سربازان جنگ خلیج فارس اهدا می کند و در دیگر اسناد بارها و بارها اذعان داشته اند.
اعلام علنی براندازی و تغییر رژیم ایران در حالی که بر اساس قواعد نظام بین الملل دخالت در سرنوشت و استقلال یک کشور محسوب می شود و خلاف قواعد حقوق بین الملل محسوب می شود.
دولت آمریکا، سپاه پاسداران را نیز که یکی از ارکان نظامی جمهوری اسلامی ایران است را متهم به حمایت از تروریسم می کند در حالی که تاریخ و مستندات گواه آن است تنها گروهی که توانست جلوی پیشروی و نابودی داعش و گروه های تکفیری را بگیرد درحالی که خود غربیها عاجز شده بودند، سپاه پاسداران بود.
این در حالی است که هم در مستندات منتشر شده و هم به گواه خود آمریکایی ها متهم اصلی ایجاد و تجهیز و حمایت از تروریسم در منطقه خود غربی ها و در راس آن آمریکایی ها هستند.
پیشینه تاریخی و عملکرد آمریکا در سازمان های بین المللی و بخصوص در شورای امنیت برغم شعارهایش مبنی بر توسعه لیبرال دموکراسی، آزادی، صلح طلبی و کمک به نظم جهانی؛ سیاه و پر چالش است.
امریکا در عرصه جهانی دچار یک پارادوکس جدی شده است؛ چرا که همواره گزینشی عمل می کند.
امریکا در هر جایی که منافع و مطامع استعماری و سلطه طلبانه اش ایجاب می کند بر همه چیز چشم پوشی می کند و هر انچه اتفاق می افتد را خوب و قانونی جلوه می دهد یعنی جای ظالم و مظلوم را عوض می کند و درجایی دیگر که حق و ستم و غیرقانونی است موضعی متفاوت می گیرد.
سید «هادی سید افقهی» کارشناس مسائل بین الملل درتحلیل رفتار ترامپ می گوید:
"اظهارات ترامپ جای تامل دارد. وی بارها تاکید کرده است که به هر وسیله ممکن رژیم ایران را تغییر خواهد داد که یکی از راههای مدنظر ترامپ حملات تروریستی اینچنینی است. او بارها صراحتا اذعان کرده که ما میتوانیم در داخل ایران ایجاد آشوب کنیم."
استفاده از واژه «براندازی» در مورد ایران در صحبتهای مقامات امریکایی حتی اگر تکذیب هم شود؛ اما شکی نیست که تضعیف ایران برای امریکا اهمیتی راهبردی دارد.
هدف آمریکا، سوق دادن ایران به سمت بحران است.
«نوام چامسکی» نظریه پرداز مشهور امریکایی می گوید:
"... امریکا مسبب بسیاری از جنگ ها و مناقشات بین المللی و عامل براندازی حکومت ها از طریق کودتا نظیر کودتای 28 مرداد (اوت 1953) علیه دولت قانونی ایران است. حمایت از گروه های تروریستی و داعش از دیگر هنجار شکنی های امریکاست، اما امریکا ایران را به بی ثبات سازی درمنطقه متهم می کند."
سیاست امریکا برای مقابله با نظام مستقل جمهوری اسلامی ایران در چهل سال گذشته تغییر نکرده و فقط روشهای آن متفاوت بوده است.
در این برهه راهبرد امریکا؛ ایجاد نگرانی و بدبینی و بی اعتمادی نسبت به ایران و مخدوش نشان دادن نقش منطقه ای ایران و تخریب روابط مناسبات ایران در سطح بین المللی است.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی در سخنانی در دیدار فرماندهان ارتش، یکی از این نقاط قوت برجسته نظام را ایستادگی در برابر تشرها و اخم های ابرقدرتها دانستند و خاطر نشان کردند که یکی از شگردهای قدرتهای متجاوز، برای ترساندن ملتها و دولتها و وادار کردن آنها به تأمین منافع نامشروع خود، تشر زدن و از خود بزرگنمایی نشان دادن است.
ایشان با اشاره به انواع توطئه ها از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، تصریح کردند:
"اگر بنا بود جمهوری اسلامی و ملت ایران از قدرتها بترسد و در مقابل آنها عقب نشینی کند، اکنون دیگر هیچ اثر و نشانی از ایران و ایرانی باقی نمی ماند."
تهیه شده در «گروه ایران» اداره کل خبر و تفسیر برونمرزی
116/112