در این نشست، ایمنی دریانوردی شامل ایمنی تردد شناورها در دریای خزر و عملیات دریایی و بهره برداری از ظرفیتهای حقوقی دریاهای جهان، درخصوص کنترل و بازرسی کشتیها در این آبراهه مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
حفظ و ارتقای ایمنی دریانوردی در دریای خزر و حفاظت از محیط زیست آن، به عنوان بزرگترین دریاچه جهان اهمیت ویژهای دارد.
درپی عقد موافقتنامه همکاری در زمینه امنیت دریای خزر در سال 2010 در باکو و برگزاری اجلاس دوم در ترکمنستان و سومین اجلاس در تهران، اکنون پیشنویس این پروتکل در 9 ماده تدوین شده است.
انتظار میرود این پروتکل در اجلاس تهران به تایید نهایی نمایندگان پنج کشور حاشیه خزر برسد.
«هادی حق شناس» معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی ایران درباره اهمیت این اجلاس گفت:
"کنوانسیون های بین المللی مصوب سازمان جهانی دریانوردی (آیمو) مربوط به آبهای آزاد است و بر روی کشتی های در حال تردد در آبهای آزاد به شرط این که به تایید دولتها برسد و آنها به کنوانسیون مربوطه ملحق شده باشند لازم اجراست."
برگزاری اجلاس تهران، از این دیدگاه بستر مناسبی برای بررسی وتدوین پروتکل تامین ایمنی دریانوردی دریای خزرفراهم کرده است.
دریای خزر به عنوان بزرگترین دریای بسته جهان توسط پنج کشور ایران، جمهوری آذربایجان، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان احاطه شده و با توجه به قرار گرفتن این دریا در مسیر کریدور شمال به جنوب، حفظ امنیت آن برای پنج کشور حاشیه دریای خزر اولویت دارد.
کشورهای ساحلی خزر با امضای چند توافقنامه نشان دادند که برای هماهنگی اقدامات خود درباره مسائل خزر تمایل دارند.
با این حال قوانین دریانوردی و ایمنی مصوب سازمان بین المللی دریانوردی (IMO)، در صورتی قابلیت اجرا در دریای خزر را دارد که توسط همه کشورهای ساحلی و همسایگان این دریا پذیرفته شده باشد.
«نادر پسنده» مدیرکل امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به این که شاید چند سال زمان ببرد تا استانداردهای جدید ایمنی دریانوردی در دریایخزر نهایی شود، معتقد است:
"در حال حاضر شاخصهای بازرسی در بنادر کشورهای حاشیه دریای خزر متفاوت است. باید شاخصهای دریانوردی را در دریای خزر یکسان کنیم تا کشتیها در هر یک از کشورهای حاشیه دریایخزر با یک خطکش ارزیابی، کنترل و بازرسی شوند."
به همین دلیل تشریک مساعی کشورهای ساحلی خزر برای ارتقای سطح ایمنی دریانوردی با رعایت استانداردهای فنی و در چارچوب پروتکلهای سازمان بین المللی دریانوردی ضروری است.
با تلاش های مشترک می توان به توافق هایی دست یافت که پاسخگوی منافع همه کشورهای ساحلی خزر باشد. انتظار می رود در نشست تهران گام های مهمی که در راه تثبیت و امنیت بیشتر دریای خزر برداشته شده در کنار گامهای بعدی برای استفاده بیشتر از منافع دریای خزر، به نفع همه ملتهای منطقه باشد.
نویسنده: جمشید امین زاده
116/120
بیشتر بخوانید:
تهران؛ برگزاری نشست پروتکل تامین ایمنی دریانوردی دریای خزر
گشایش نوزدهمین نمایشگاه بین المللی صنایع دریایی و دریانوردی ایران در کیش