ایران پرس- آنکارا، سفیر پیشین آمریکا در ترکیه را به مشارکت در کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 این کشور و اقدامات غیرقانونی برای هجوم مهاجران افغان به ترکیه متهم کرده است.

«سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه اعلام  کرد، «جان باس» John Bass سفیر پیشین آمریکا در آنکارا در کودتای نافرجام ژوییه 2016 ترکیه مشارکت داشته و از آن حمایت کرده است.

در جریان کودتای نافرجام ترکیه، 249 نفر کشته و 2 هزار و 193 نفر مجروح شدند.

در همین حال، روزنامه «استار» از رسانه‌های نزدیک به حزب عدالت و توسعه ترکیه نوشت، جان باس بعد آغاز ماموریتش به عنوان سفیر آمریکا در افغانستان در دسامبر 2017 اقدام به فرستادن ده‌ها هزار مهاجر غیرقانونی از افغانستان به ترکیه کرد تا مقامات  این کشور را در شرایط سخت قرار دهد.

اداره امنیت ملی ترکیه اخیر اعلام کرد، روزانه حدود 500 پناهجوی افغان به شکل غیرقانونی وارد ترکیه  می‌شوند.

اظهارات وزیر کشور ترکیه درحالی صورت می‌گیرد که رویارویی منطقه‌ای ترکیه و آمریکا وارد مرحله‌ای جدید شده است. در طول چند هفته گذشته ترکیه فشار خود بر نیروهای ی.پ.گ در شمال سوریه را افزایش داده و بر روی اجرای عملیات در شرق رود فرات تاکید کرده است.

این درحالی است که نیروهای آمریکایی کوشیده‌اند با حضور خود در منطقه منبج و حضور بین نیروهای کرد و ترک اقدام به ایجاد مانع در برابر حمله احتمالی ترکیه کنند. همچنین نیروهای آمریکایی بارها به گروه‌های کُرد مسلح اطمینان داده‌اند که ترکیه به آنها حمله نخواهد کرد.

اما در مقابل ترکیه با اقدام به آتش گشودن برروی مواضع گروه‌های کرد در حومه منبج و تل‌ابیض نشان داده است که بین سیاست‌های این کشور و آمریکا در شمال سوریه اختلافات جدی وجود دارد.

به‌نظر می‌رسد سخنان اخیر وزیر کشور ترکیه با توجه به گذشت بیش از 2 سال از کودتای ناکام این کشور اقدامی درجهت فشار سیاسی به آمریکاست.

ترکیه از این طریق می‌کوشد به آمریکا یادآور سازد که مسائل گذشته این کشور همچنان فراموش نشده و در صورت ادامه همراهی آمریکا با گروه‌های مسلح کرد در شمال سوریه، ممکن است ترکیه رویکردی واگرا در قبال آمریکا را دنبال کرده و از این کشور فاصله بگیرد.

رویکردی که تاکنون نیز کارآمدی خود را ثابت کرده است و به‌رغم تمام اختلافات میان ترکیه و آمریکا، واشنگتن می‌کوشد با واگذاری امتیاز به ترکیه، این کشور را در محور خود حفظ کند اما تمام اقدامات آمریکا صرفا ترکیه را به هدف خود مصمم‌تر کرده است. 

سمیح ادیز Semih Idiz کارشناس سیاست خارجی ترکیه معقتقد است: "رویکرد آمریکا برای مدیریت تنش خود با ترکیه نه تنها نتوانسته ترکیه را به شرایط شمال سوریه خاطر جمع سازد، بلکه موجب شده است که ترکیه نسبت به نیات آمریکا با بدبینی نگاه کند."

همچنان که «خلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه نیز با بدبینی درخصوص تعیین پاداش از سوی آمریکا برای سه رهبر پ.ک.ک گفته بود: این اقدام آمریکا در حالی که برای ی.پ.گ سلاح ارسال می‌کند به هیچ وجه قابل پذیرش نیست."

روند وقایع اخیر نشان می‌دهد، آمریکا در مدیریت بحران سوریه شکست خورده است و تنها به گسترش بی‌ثباتی در منطقه کمک کرده است. اکنون این کشور در بن‌بستی قرار دارد که راه خروج منطقی از آن وجود ندارد و حتی متحد نزدیک آمریکا یعنی ترکیه نیز حاضر به پذیرش رویکردهای بحران‌آفرین این کشور نیست.

نویسنده: منوچهر شفیعی

117/120

گزارش: کارنامه دخالت آمریکا در بیش از 50 کودتا

هشدار ترکیه به شرکت آمریکایی«اکسان موبیل»/تحلیل

درخواست پمپئو از آنکارا برای آزادی دیگر زندانیان آمریکا در ترکیه / تحلیل

رایزنی اردوغان با ترامپ درباره ادلب و منبج

تاکید آنکارا بر اجرای هرچه سریعتر نقشه‌راه در «منبج»/تحلیل