وزارت دارایی آمریکا با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد؛ «عبدالحمید گل» وزیر دادگستری و «سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه را به علت نقش آن ها در بازداشت و محکومیت کشیش «اندرو برونسون» تحریم کرد.
این کشیش آمریکایی در ماه اکتبر2016 میلادی به اتهام همکاری و جاسوسی با عناصر وابسته به گروه گولن، عامل کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 از سوی نیروهای امنیتی ترکیه بازداشت شد.
تحریم دوتن از وزیران کابینه ترکیه دولت اردوغان را تحت فشار قرار داد
تحریم دوتن از وزیران کابینه ترکیه را باید ادامه تلاش های آمریکا برای تحت فشار قرار دادن دولت اردوغان تلقی کرد.
این درحالی است که انتظار می رفت تهدیدهای «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا ضد ترکیه بسیار سخت تر و تاثیرگذارتر باشد، چرا که آمریکا ضمن مانع تراشی در مقابل ترکیه برای خرید سلاح از روسیه قصد دارد، نقش جدید ترکیه در خاورمیانه را نیز تغییر دهد.
ترکیه به عنوان یک متحد آمریکا طی چند سال گذشته به یک منتقد جدی سیاست های آمریکا در منطقه تبدیل شده است.
درحال حاضر، ترکیه و امریکا درباره موضوعاتی نظیر آزادی «اندرو برانسون» کشیش آمریکایی، نقشه راه منبج و شبه نظامیان کُرد در سوریه و عراق، استرداد «فتحالله گولن» و خریدهای نظامی از روسیه، اختلاف دارند.
تحریم شدید ترکیه در صورتی که کشیش برونسون را آزاد نکنند
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا اخیراً ترکیه را تهدید کرده بود؛ چنانچه آنکارا کشیش برونسون را آزاد نکند، کاخ سفید تحریم هایی شدیدی را ضد آنکارا اجرا خواهد کرد.
مقامات آمریکایی براین باورند «عبدالحمیدگل» و«سلیمان سویلو» وزرای دادگستری و کشور ترکیه در پرونده بازداشت کشیش اندرو برونسون، حقوق بشر را نقض کرده اند.
درواکنش به این اقدام آمریکا، برخی از مقام های آنکارا از پاسخ قاطع ترکیه سخن به میان آورده اند.
به عنوان مثال، «ابراهیم کالین» سخنگوی نهاد ریاست جمهوری ترکیه گفت:
«ترکیه به هرگونه تحریم آمریکا درباره «اندرو برونسون» Andrew Brunson کشیش آمریکایی که به جاسوسی و فعالیت های تروریستی متهم است، پاسخ خواهد داد.»
شکی نیست که تحریم دو تن از اعضای کابینه دولت اردوغان، اختلاف های ترکیه و آمریکا را به میزان چشمگیری تشدید خواهد کرد به ویژه که این موضع گیری ها همگی از بروز اختلاف نظرهای دوطرف حکایت دارد.
برخی از احزاب موافق و مخالف دولت ترکیه نیز، به اقدام آنکارا واکنش منفی نشان داده اند. احزاب عدالت و توسعه، حرکت ملی، جمهوری خلق و نیک ترکیه با انتشار بیانیه ای مشترک در واکنش به تحریم وزیران کشور و دادگستری این کشور، اقدامات تهدیدآمیز آمریکا را عاملی برای صدمه زدن به روابط دو کشور خوانده اند.
در مجموع، هر چند به نظر می رسد رئیس جمهوری آمریکا گام نخست را برای اجرای تهدیدهای خود علیه ترکیه محکم برنداشته است، رویکرد انتقاد آمیز دوطرف بر پایه اختلافات گوناگون، فضای روابط سیاسی دو کشور را تیره و غبارآلود کرده است.
135/110
نویسنده: محمدعلی طالبی
بیشتر بخوانید:
روابط آنکارا - واشنگتن زیر سایه تحریم دو عضو کابینه ترکیه /تحلیل
بازداشت کشیش آمریکایی در ترکیه، محور تنش واشنگتن و آنکارا/ تحلیل
بررسی روند بازداشت کشیش آمریکایی، محور رایزنی تلفنی پمپئو و چاووش اوغلو