«شوکت میرضیایف» روز دوشنبه در استان «اندیجان» گفت: اقتصاد ازبکستان در موقعیت سختی قرار دارد بنابراین باید برای جذب منابع جدید سرمایه تلاش کرد.
رئیس جمهوری ازبکستان تصریح کرد، استانداران برای کاهش بیکاری در این کشور باید در زمینه جذب سرمایه گذاریها و واردات فناوری فعالیت کنند زیرا معضل بیکاری و عدم اطمینان به آینده، مردم این کشور را آزار می دهد.
«میر ضیایف» یکی از دلایل مهم مهاجرت مردم ازبکستان به دیگر کشورها را معضل بیکاری دانست.
داده های اقتصادی ازبکستان نشان می دهد که اقتصاد این کشور درگیر بحرانی بسیار با ثبات است. این کشور به طور متوسط با نرخ بیکاری ثابت 8 درصدی و تورم 14 درصدی دسته و پنجه نرم می کند. در طول 10 سال گذشته نرخ بیکاری این کشور تنها 1 درصد کاهش داشته است و نرخ تورم 5 درصدی آن در سال 2016 به صورت ناگهانی با 9 درصد رشد در سال 2017 رو به رو شده است.
این به این معنی است که با ثابت بودن بیکاری در طول یک دهه گذشته، شهروندان ازبک رشد ناگهانی قیمت را در طول یک سال گذشته تجربه کرده اند. وضعیتی که می تواند به نارضایتی در میان مردم ازبکستان دامن بزند.
برخلاف آنچه که میرضیایف به آن معتقد است؛ مشکل ازبکستان تنها جذب سرمایه نیست، بلکه مشکل اساسی این کشور یافتن فضایی برای تحرک سرمایه های موجود و قابل جذب است. موقعیت جغرافیایی ازبکستان که این کشور را در خشکی محاصره کرده است، در کنار مشکلات اقتصادی به جا مانده از دوران شوروی ازبکستان را در موقعیتی قرار داده است که ساختار اقتصادی آن فضایی برای تحرک سرمایه ندارند. باید به این مسئله انزوا طلبی سیاسی کریمف، رئیس جمهور سابق ازبکستان را نیز اضافه کرد.
«سونتا کورنل» پژوهشگر موسسه آسیا - قفقاز معقتد است که: «ازبکستان در کنار مشکلات ساختاری در طول دهه های گذشته همواره کشوری انزوا طلب بوده است که با حضور میرضیایف این امید وجود دارد تا انزوا طلبی این کشور پایان بیابد.»
دولت ازبکستان ضروری است که بکوشد تا راهی برای حل مشکل صادرات خود بیابد، این کشور اکنون در موقعیت 97 صادر کننده بزرگ جهان قرار دارد و اقتصاد آن از عدم توازن تجاری 5 میلیارد دلاری رنج میب رد.
این در حالی است که همسایه جنوبی آن ترکمنستان در سال مشابه 9 میلیارد دلار تراز تجاری مثبت را به نام خود ثبت کرده است. همچنین قزاقستان نیز توانسته است با قرار گرفتن در رتبه 46 صادرات جهانی 22 میلیارد تراز تجاری مثبت را به خود اختصاص دهد.
لازم به ذکر است که عمده تفاوت موجود بین کشورهای مورد مقایسه محاصره شدن ازبکستان در خشکی و دسترسی ساده تر سایر کشورها به مسیرهای تجاری بین المللی است. بدون حل مشکل تجارت خارجی به نظر نمی رسد ازبکستان بتواند تغییری در آن چیزی بدهد که میرضیایف آن را اوضاع بحرانی اقتصاد این کشور می خواند.
114/110
بیشتر بخوانید:
اعطای 940 میلیون دلار کمک اقتصادی از بانک جهانی به ازبکستان/ تحلیل
ایران و ازبکستان درصدد برقراری تجارت آزاد
همکاری اقتصادی ایران و ازبکستان گسترش مییابد+ ویدئو