ایران پرس: بیش از ۴۰ کشور جهان تاکنون در جنگ اوکراین بی‌طرف بوده اند اما ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین با دعوت از این کشورها به نشست دور روزه جده در عربستان سعودی که در روز های 5 و 6 اوت در حال برگزاری است تلاش می‌کند حمایت‌های بین‌المللی از این جنگ را به نفع خود افزایش دهد.

این اقدام رئیس جمهور اوکراین آغاز کارزار گسترده ای در ماه های پیش رو برای تقویت قوای دیپلماتیک خود با هدف تضعیف و منزوی کردن ودر نهایت شکست روسیه است.

رئیس جمهور اوکراین روز چهارشنبه سفرای اوکراین در دیگر کشورها را برای حضور در یک نشست اضطراری فراخواند و از آنها خواست پیام این کشور را به جهان برسانند. 

زلنسکی به سفیرانش گفت: از هر ابزاری که در اختیار دارند؛ رسمی یا غیر رسمی، از طریق سازمانی یا رسانه ای، فرهنگی یا با استفاده از ابزارهای دیپلماسی متحدان و کشورهایی دیگری را که تاکنون بی طرف بوده اند متقاعد کنند که تنها راه برای دستیابی به صلحی پایدار، شکست کامل روسیه است.

اوکراین به حفظ حمایت متحدان غربی خود در ضد حملات علیه روسیه نیاز دارد. این ضد حملات دستاوردهایی داشته اما به پیشرفت مهمی دست نیافته است. این کشور اکنون نیاز دارد با جلب کشورهایی که تعهدی به جنگ اوکراین ندارند حمایت از خود در این جنگ را گسترش دهد.

بدین ترتیب  رئیس جمهور اوکراین که متکی بر کمک های گسترده و بی سابقه شرکای غربی کی یف است به جای استقبال از طرح های مختلف برای برقراری آتش بس و مذاکرات صلح بین روسیه و اوکرین بر این گمان است که با دریافت کمک های بیشتر از کشورهایی که تاکنون در جنگ اوکراین موضع بی طرفی اتخاذ کرده اند. خواهد توانست مسیر جنگ را به ضرر روسیه تغییر داده و مناطقی از اوکراین را که روسیه به خاک خود منضم نموده را از طریق نظامی بازپس بگیرد .ضمن این که رئیس جمهور اوکراین خواهان گسترش جنگ به داخل خاک روسیه است. زلنسکی در این باره گفت: به تدریج جنگ به خاک روسیه، به مراکز نمادین و پایگاه‌های نظامی آن می رسد و این یک روند اجتناب‌ ناپذیر، طبیعی و کاملاً عادلانه است.

این در حالی که انتشار ارقام تلفات انسانی و تجهیزاتی قابل توجه اوکراین از زمانی که ضد حمله ها در شرق و جنوب شرق اوکراین علیه نیروهای روسی آغاز کرده نشان می دهد که زلنسکی راهی بسیار دشوار برای دستیابی به هدف اصلی اش یعنی بیرون راندن ارتش روسیه از استان های چهار گانه شرق و جنوب شرق اوکراین و نیز هدف نهایی الحاق دو باره شبه جزیره کریمه به اوکراین در پیش دارد. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که از آغاز ضد حمله نیروهای اوکراینی بیش از 43 هزار نفر از آنها کشته شده اند. ضمن اینکه 4900  قطعه انواع تجهیزات نظامی اوکراین نیز نابود شده است.

نکته مهم اینکه بسیاری از کشورهای شرکت کننده در نشست جده منهای کشورهای غربی حاضر در این اجلاس تمایلی برای تغییر موضع خود و کمک به کی یف و اتخاذ موضعی خصمانه علیه روسیه ندارند. از جمله مهمترین کشورها در این زمینه می توان به عربستان سعودی و چین اشاره کرد. ضمن اینکه برزیل نیز اعلام کرده که موفقیت مذاکرات جده در گرو حضور روسیه در این نشست است. نیویورک تایمز در گزارشی در این زمینه نوشت: همه کشورها با توجه به فشارهای اقتصادی جنگ اوکراین علاقه مند هستند که این جنگ پایان یابد اما این موضوع برای این که آنها را قانع کند که در مقابل روسیه قرار گیرند، کافی نیست.

نکته دیگر اینکه تداوم جنگ اوکراین و دریافت و استفاده از تسلیحات  دوربرد توسط ارتش اوکراین علیه تاسیسات و نیروهای روسی در داخل روسیه و یا تغییر توازن جنگی می تواند واکنش شدید و بی سابقه روسیه یعنی حمله هسته ای علیه اوکراین را موجب شود. این مساله ای است که پیش از این از سوی دیمتری مدودف نایب رئیس شورای امنیت روسیه مطرح شده است. مدودف با اشاره به احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته‌ای اعلام کرد: اگر نیروهای اوکراینی با حمایت ناتو کنترل بخشی از سرزمین روسیه را به دست بگیرند، مجبور به استفاده از سلاح هسته‌ای خواهیم شد.

این مساله ای است که نگرانی شدید سازمان ملل متحد را بر انگیخته است. در این راستا «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل با صدور بیانیه‌ای نسبت به افزایش تهدیدات هسته‌ای در نظام بین‌الملل ابراز نگرانی کرد و گفت: «بار دیگر بر طبل جنگ هسته‌ای کوبیده شده است. بی‌اعتمادی و تفرقه در حال افزایش است. سایه تقابل هسته‌ای که بر سر جنگ سرد وجود داشت دوباره ظاهر شده است .»

این موضع گیری نشان می دهد که مساله استفاده از سلاح هسته ای از سوی روسیه  با توجه به رویکرد جنگ افزوانه غرب به سرکردگی آمریکا از یک سو و جنگ طلبی آشکار رئیس جمهور اوکراین از سوی دیگر مساله ای کاملا عینی و واقعی است. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112