ایران پرس: دو رخداد جدید در ارتباط با جنگ یمن روی داده است که هردو مهم و تعیین کننده است.   

نخست تلاش انصار الله برای پایان دادن به وضعیت نه جنگ و نه صلح است که از حدود سه ماه پیش و پس از تمدید نشدن آتش بس دو ماهه براین کشورحاکم شده است که این وضعیت هرچند با منافع دولت های متجاوز سعودی و اماراتی ، رژیم صهیونیستی وغرب سازگار است و هر یک از آن ها به طریقی از این فضا نفع می برند اما به هیچ وجه تامین کننده منافع دولت نجات ملی یمن و مردم این کشور نیست و به همین علت طی روزهای اخیر همزمان با اعلام سیاست دولت نجات ملی به رهبری انصار الله برای پایان دادن به وضعیت نه جنگ و نه صلح ، مردم یمن در مناطق مختلف این کشور با برگزاری تظاهرات از این سیاست حمایت کرده اند و مهمترین شعار این تظاهرات" محاصره همان جنگ است" بوده است.

47 هزار نفر آمارهای منتشره از تلفات انسانی ناشی از تحمیل جنگ

آمارهای منتشره از تلفات انسانی ناشی از تحمیل جنگ 8 ساله بر یمن و همچنین خرابی های ناشی از آن نشان می دهد که تعداد تلفات انسانی ناشی از محاصره به مراتب بیشتر از تلفات مستقیم ناشی از درگیری نظامی بوده است و در حالی که آمار تلفات مستقیم جنگ حدود 47 هزار نفر اعلام شده اما تلفات غیرمستقیم ناشی از محاصره بیش از 300 هزار نفر بوده است که عمدتا کودکان را هدف قرار داده است.

طبق گزارش جامع سازمان ملل متحد که چند ماه پیش منتشر شد ، تخمین زده شده که 377 هزار یمنی درجریان تجاوز نظامی به یمن جان باخته‌اند که از این میان تقریبا 70 درصد از قربانیان کودکان زیر 5 سال بوده‌اند.  همچنین طبق برنامه توسعه ملل متحد، تقریباً 60٪  معادل 226 هزار نفر از این مرگ و میرهای تخمینی یمن به دلایل غیرمستقیم مانند بیماری های قابل پیشگیری یا عدم دسترسی به غذا، آب و مراقبت های بهداشتی بوده است. برنامه توسعه سازمان ملل متحد تخمین می زند که در صورت ادامه جنگ در یمن تا سال 2030، رقم تلفات انسانی در یمن افزایش یافته و 1.3 میلیون نفر جان خود را از دست خواهند داد.

اما رخداد مهم در ارتباط با جنگ یمن اعلام آمادگی عربستان و شخص بن سلمان برای خروج از یمن در ازای دریافت تضمین های امنیتی از انصار الله است. این رخداد بعد از آن روی داد که دولت نجات ملی یمن به رهبری انصار الله ضرب الاجل  فوری و کوتاه مدت را برای تعیین تکلیف پایان دادن به وضعیت نه جنگ و نه صلح مشخص کرد که طی آن به نوشته روزنامه الاخبارباید یا صلحی که در آن شروط دولت صنعا پذیرفته شده است، برقرار شود و یا جنگی که در آن می‌تواند شروط خود را تحمیل کند، شروع شود.

جنگ عربستان با یمن جنگ منابع و اقتصاد

این شروط  چهارگانه عبارتند از: 1- رفع محاصره، 2- عدم مداخله در امور داخلی یمن،3- پرداخت غرامت و4- خروج از یمن. بر این اساس به نوشته الاخبارتوپ اکنون در زمین عربستان است چرا که صنعا معتقد است محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی می‌تواند به بسیاری از پرسش ها پاسخ دهد. امروزعربستان پس از موفقیت همسایه کوچکتر خود قطر در سازماندهی جام جهانی فوتبال که به الگوی "موفق" و رقابتی که امارات؛ دیگر همسایه و شریک ریاض در جنگ یمن در سطح اقتصادی و تجارت جهانی ارائه می کند، اضافه می شود، بر این تصور است که "جنگش" در واقع "جنگ منابع و اقتصاد" است.

بر این اساس به نظر می رسد که عربستان و شخص بن سلمان اکنون به این نتیجه رسیده است که ادامه جنگ یمن به ضرر این کشور است و به قول یک ضرب المثل ایرانی جلوی ضرر را از جا که بگیری منفعت است اما سوال در این است که آیا امریکا و بخصوص رژیم صهیونیستی که از همان ابتدا در تحریک بن سلمان و بن زاید برای تجاوز نظامی به یمن دست و نقش داشته است اجازه این بازنگری و گرفتن جلوی ضرر را به عربستان و بن سلمان خواهد داد یا نه؟

نویسنده: احمد کاظم زاده

113

بیشتر بخوانید:

تداوم محاصره یمن بی‌پاسخ نمی‌ماند