ایران پرس: در حالی که طالبان می کوشد نظر محافل منطقه ای و بین المللی ازجمله همسایگان را در مورد شرایط امنیتی افغانستان و توقف حملات تروریستی جلب نماید، بازهم محافل جهانی از جمله اتحادیه اروپا در این خصوص نگرانی دارد.

در همین راستا چارلز میشل رئیس شورای اروپا در دیدار با صادیر جباروف رئیس جمهور قرقیزستان گفت اتحادیه اروپا برای حل مشکل افغانستان به کمک کشورهای آسیای مرکزی نیاز دارد زیرا آنها ماهیت رویدادهای جاری در افغانستان را بهتر درک می‌کنند و افغانستان نباید به لانه تروریسم تبدیل شود. واقعیت نیز این است مساله امنیت و تهدیدات ناشی از آن از افغانستان به موضوعی مهم و به اصطلاح نگرانی محافل منطقه ای و بین المللی عمدتا از ناحیه کشورهای اسیای مرکزی تبدیل شده است و محافل فرا منطقه ای نیز با وعده کمک به حل ان درصدد افزایش نفوذ منطقه ای خود هستند.

کشورهای غربی،  ناجی بحران و ناامنی منطقه

سروش امیری کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:"کشورهای غربی که خود عامل بحران و ناامنی در افغانستان هستند به هر شکل ممکن بخصوص طرح مساله ناامنی می کوشند خود را ناجی بحران و ناامنی منطقه نشان دهند و به همین دلیل مساله امنیت و فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان همچنان جز اخبار و مسایل روز کشورهای غربی در مورد افغانستان است"اما انچه در ابن میان مورد توجه محافل منطقه ای است بی تعهدی طالبان به گفتار و وعده هایش در مورد حل مسایل مرزی و کمک به تقویت مناسبات دو جانبه و چند جانبه است که به گسترش بی اعتمادی در مورد عملکرد ان در افغانستان می انجامد.

تقویت پایگاههای نظامی مرزی در تاحیکستان و اظهارات مقامات روسیه مبنی بر اینکه تاجیکستان پاسگاه مرزی اسیای مرکزی است در همین راستا قابل توجه و تامل است. در حالی که مردم افغانستان انتظار داشتند طالبان با درس گرفتن از رفتار غلط حاکمیتی قبلی خود که منجر به سقوط ان شد در دوره دوم حاکمیتش سیاستهای جدید و مردم محور و همچنین تقویت حسن همجواری با کشورهای همسایه را در پیش بگیرد عملا راه مغایر با مصالح و منافع ملی افغانستان را در پیش گرفته است که چشم انداز روشنی را در مورد اینده تحولات افغانستان ترسبم نمی کند.

تلاش طالبان برای درگیر کردن بیش از پیش افغانستان با محافل منطقه ای و بین المللی

امین فرجاد کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید:"طالبان در دو سال اخیر صرفا وعده داده است و هنوز محافل جهانی و حتی مردم افغانستان شاهد عملی شده وعده های طالبان به جز سختگیری های اجتماعی نبوده اند. این به معنای تلاش طالبان برای درگیر کردن بیش از پیش افغانستان با محافل منطقه ای و بین المللی است که بهانه لازم را برای مداخلات کشورهای غربی در امور افغانستان فراهم می کند."در هر حال ، افغانستان بیش از هر زمان دیگری نیازمند جلب اعتماد جهانی بخصوص به مساله امنیت است.

اما انچه که بیشتر می تواند به پیشبرد برنامه ها و اهداف طالبان در افغاتستان کمک کند همسویی و همکاری با کشورهای همسایه این کشور است زیرا در عمل نیز ثابت شده است که این کشورهای همسایه افغانستان هستند که در هر شرایطی در کنار مردم این کشور بوده و بسیاری از مشکلات انها را حل کرده اند. بنابراین رویکرد کشورهای منطقه به افغانستان صرف نظر از ابنکه چه حاکمیتی در افغانستان بر سر کار است حمابت از ملت افغاتستان است و یکی از مهمترین علل پایداری این کشور در برابر هجوم دشمنان نیز حضور کشورهای همسایه در کنار مردم افغانستان بوده و هست.

نویسنده: مجید وقاری

113

بیشتر بخوانید:

ادامه نگرانی سران آسیای مرکزی از تروریسم و واکنش طالبان