تحلیل:
کوین مک کارتی، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا

ایران پرس: «کوین مک کارتی» رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در رای گیری روز سه شنبه در این مجلس و در جریان جنگ داخلی بین جمهوریخواهان تندرو و معتدل از سوی اعضای این مجلس برکنار شد.

مساله قابل توجه در زمینه برکناری مک کارتی، همراهی بخش اعظم نمایندگان دموکرات با این طرح بود و بدین ترتیب دموکراتها انتقام خود از مک کارتی به دلیل پیشبرد استیضاح «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا را گرفتند.

طرح برکناری مک‌کارتی با ۲۱۶ رای موافق در مقابل ۲۱۰ رای مخالف به تصویب رسید. ۸ نماینده جمهوریخواه به برکناری هم‌حزبی خود رای موافق دادند. به طور کلی در این رای گیری ۲۰۷ نماینده دموکرات و ۱۱ نماینده جمهوری خواه به رای گیری در خصوص برکناری مک کارتی رای مثبت و ۲۰۸ نماینده جمهوری خواه رای منفی دادند. 

«نانسی میس» نماینده جمهوری خواه گفت: "مک کارتی با هیچ حزبی صادق نبود و اگر در سمت خود باقی می ماند، باعث هرج و مرج می شد. ما رئیس مجلس نمایندگان صادقی می خواهیم که به وعده های خود عمل کند."

مک کارتی، نخستین رئیس مجلس نمایندگان در تاریخ آمریکا است که از سوی همکارانش و با طرح هم حزبی هایش عزل می شود.

وی در حساب کاربری خود در «ایکس»اعلام کرد: "من دیگر به دنبال کاندیداتوری برای ریاست مجلس نخواهم بود."

مک کارتی جمهوریخواه زمستان گذشته، هنگام انتخاب هم با مخالفت هم حزبی های تندروی  خود روبرو بود که پس از ۱۵ دور رای‌گیری توانست بر کرسی ریاست مجلس نمایندگان تکیه بزند.

تصمیم برای استیضاح مک کارتی، به پیشنهاد «مت گاتز» یکی از نمایندگان جمهوری‌خواه ایالت فلوریدا و وفادار به «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین آمریکا انجام شد که رهبری بخشی از محافظه‌کاران تندرو در حزب جمهوریخواه را بر عهده دارد.

گاتز ماه‌هاست تهدید می‌ کرد که از یک رویه قانونی در مجلس نمایندگان آمریکا - به نام پیشنهاد تخلیه - برای برکناری مک‌کارتی از ریاست این نهاد قانونگذاری استفاده می‌کند. مت گاتز در سخنانی گفت: "مک کارتی توافقاتی را که با ما در ژانویه گذشته انجام داد، نقض کرد. او مجلس نمایندگان را فلج کرد و پیش نویس لوایح تخصیصی را در نظر نگرفت."

رای گیری درباره برکناری مک کارتی تنها چند روز پس از آن رخ می دهد که اختلافات داخلی جمهوری خواهان، دولت آمریکا را به آستانه تعطیلی بر سر لایحه بودجه این کشور نزدیک کرد.

طرح برکناری مک کارتی از سوی هم حزبی تندرو اش در پی آن مطرح شد که وی با دموکرات‌ها برای جلوگیری از تعطیلی دولت بایدن همکاری کرد. جمهوریخواهان تندرو و طرفداران ترامپ به دلیل توافق مک‌کارتی با دولت بایدن برای افزایش سقف بدهی و تصویب بودجه کوتاه‌مدت از عملکرد وی راضی نبودند.

تصویب طرح پیشنهادی مک‌کارتی برای تعطیل نشدن دولت فدرال  البته یک معضل بزرگ یعنی عدم کمک به اوکراین را به همراه داشت که این مساله ضربه ای بزرگ به سیاست دولت جو بایدن در زمینه تداوم ارائه کمکها به اوکراین و نیز «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین خواهد بود.

نکته مهم اینکه جمهوریخواهان تندرو در مجلس نمایندگان آمریکا به شدت با کمک واشنگتن به کی‌یف برای جنگ علیه روسیه مخالف هستند.

بازتاب برکناری مک کارتی در رسانه های آمریکا

برکناری کوین مک‌کارتی از ریاست مجلس نمایندگان آمریکا بازتاب گسترده‌ای در میان سیاستمداران این کشور و رسانه‌ها داشت؛ بطوریکه ناظران و مطبوعات برکناری او را «آشوب»، «هرج و مرج» و «آغازگر جنگ داخلی جمهوریخواهان» و « زلزله سیاسی» توصیف کردند.

در عین حال این اقدام نشان گر این امر است که سیاست داخلی آمریکا در برهه کنونی تا چه حد درگیر تنش و اختلافات گسترده سیاسی است.

شورش هم‌حزبی‌های مک‌کارتی واکنش‌هایی در میان دموکرات‌ها نیز در پی داشت و سببب شد که آنها جمهوریخواهان را به ناتوانی در اداره امور کشور متهم کنند.

«پارمیلا جایاپال» نماینده دموکرات ایالت واشنگتن در مجلس نمایندگان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "در حال حاضر، اخلال در عملکرد جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان چیزی نیست که از آن لذت ببرم. مردم آمریکا استحقاق دارند دولتی داشته باشند که عملکرد خوب و آرامی داشته باشد. اکثریت جمهوریخواه قادر به انجام این کار نیست."

انتظار می رود که انتخاب رئیس جدید مجلس نمایندگان که البته به دلیل اکثریت داشتن جمهوری خواهان از میان آنها خواهد بود بار دیگر به صحنه رویارویی جمهوری خواهان تندرو و معتدل تبدیل شود. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117