این تمرینات بر اساس توافق نامه نظامی دوکشور در دستور کار قرار گرفته است. شکی نیست که انجام رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان و ترکیه برای ارمنستان و ارامنه قره باغ کوهستانی تحریک کننده و حامل پیام منفی برای ایروان است.
ارامنه بر این باورند که دولت«الهام علی اف» با انجام رزمایش مشترک با ترکیه، قصد دارد تسلیحات نظامی خریداری شده خود را آزمایش کند و احتمالا" علیه ارمنستان به کار بگیرد.
«یرواند بوزویان» کارشناس سیاسی ارمنی درهمین ارتباط میگوید:
"هدف ازبرگزاری رزمایش های مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان، صرفا" اعمال فشار بر ارمنستان و شبه نظامیان ارمنی قره باغ است."
نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان همه ساله ده ها رزمایش درشهرهای مختلف بویژه مناطق مرزی این کشور برگزار می کنند.
مقام های دولت الهام علی اف علاوه بر برگزاری رزمایش های داخلی، به صورت مشترک نیز با برخی ازکشورهای منطقه بویژه ترکیه در طول سال، تمرین های مشترکی تدارک می بینند.
بدیهی است که جدا از تاثیرات درونی و بیرونی، برگزاری این رزمایش ها، تمرینات و مانورهای نظامی در محدوده های داخل هر کشور مجاز است.
با وجود این، درشرایط جاری که طرف های متخاصم در مناقشه ارضی قره باغ در حال انجام گفتگوهای صلح و اجرای توافق های دوجانبه با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا هستند، برگزاری رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان با ترکیه در محدوده خطوط تماس نیروهای آذری و ارمنی می تواند مخاطراتی درپی داشته باشد.
واقعیت آن است که محل برگزاری رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان و ترکیه، درنزدیکی خطوط تماس نیروهای آذری و ارمنی قرار دارد.
به همین دلیل، با توجه به بدبینی ارامنه به تحرکات جمهوری آذربایجان و ترکیه درخطوط تماس، ممکن است تبعات منفی برای هر دوطرف درپی داشته باشد.
با وجود این، رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان و ترکیه در جمهوری خودمختار نخجوان حاوی دو پیام واضح و صریح است:
نخست، نشان دادن و کاربرد تسلیحات خریداری شده جمهوری آذربایجان به طرف ارمنی و دوم تلاش ترکیه برای در اختیار گرفتن پایگاه نظامی در جمهوری خودمختار نخجوان؛ که هر دومورد به زیان طرف ارمنی خواهد بود.
برگزاری رزمایش های مشترک به منظور حفظ آمادگی نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان انجام می شود. این درحالی است که درپی برگزاری رزمایش های نظامی، ترکیه صرفا" به اهداف و خواسته های خود درجمهوری آذربایجان خواهد رسید.
این بخش ازخواسته های ترکیه شامل نفوذ نظامی درجمهوری آذربایجان و یا دراختیار گرفتن پایگاه نظامی دراین کشور حوزه قفقازجنوبی، است.
با وجود آن که مقام های دولت باکو دراختیار قرار دادن پایگاه های نظامی به کشورهای خارجی را انکار می کنند، برخی خبرهای رسانه های باکو و منطقه ازتلاش ترکیه برای احداث پایگاه نظامی درجمهوری خودمختار نخجوان حکایت دارد.
دراین زمینه، «آرمان ناواساردیا»" کارشناس ارمنی اخیرا" اعلام کرد:
"ترکیه با ارائه پیشنهاد احداث پایگاه نظامی درجمهوری خودمختار نخجوان، درصدد گسترش حضور و نفوذ نظامی درجمهوری آذربایجان است".
آرمان ناواساردیان درگفتگو با خبرنگاران با اشاره به رزمایش مشترک ترکیه و جمهوری آذربایجان، همکاری های نظامی دوکشور را درتقابل با همکاری ارمنستان و روسیه دانست و تلاش ترکیه برای احداث پایگاه نظامی درجمهوری خودمختار نخجوان را درهمین راستا ارزیابی کرد.
درمجموع باید گفت: در شرایط جاری، برگزاری رزمایش مشترک جمهوری آذربایجان و روسیه درجمهوری خودمختار نخجوان، علاوه برمخاطرات برای طرفین متخاصم، ممکن است طرف ارمنی را به ازسرگیری جنگ تحریک کند.
بویژه که گفتگوهای جدید صلح قره باغ، مخالفان جدی در ارمنستان دارد و همین رزمایش مشترک می تواند بهانه ای برای بر هم زدن گفتگوهای جاری صلح در ارمنستان فراهم کند.
نویسنده: محمد علی طالبی
116
بیشتر بخوانید:
سفر «الهام علی اف» به ترکیه / تحلیل
اینفوگرافی:بحران قره باغ جنگ بی پایان