دورنخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه 10 آوریل برگزار شد وبراساس نتایج رسمی امانوئل مکرون و مارین لوپن به ترتیب با کسب 27.84 درصد آرا و 23.15 درصد آرا، به دور دوم این انتخابات راه یافتند.
در این مناظره مکرون، لوپن را به تلاش برای به راه انداختن جنگ داخلی در کشور متهم کرد. وی در این زمینه تصریح کرد: "«مارین لوپن» با توجه به اینکه رسما اعلام کرده است در صورتی که به عنوان رئیس جمهور کشور انتخاب شود پوشش حجاب اسلامی در اماکن عمومی را ممنوع خواهد کرد تلاش می کند کشور را به سوی جنگ داخلی سوق دهد."
در مقابل مارین لوپن تاکید کرد: "این کار را برای رعایت برابری زن و مرد انجام می دهد و معتقد است که پوشش حجاب اسلامی در اماکن عمومی حمله به این اصل و نقض آن است."
مکرون گفت: آنچه شما پیشنهاد می کنید خیانت به روحیه فرانسوی است و با این کار شما میلیون ها هموطن مسلمان ما را از امکان و فضای عمومی بیرون می کنید. این طرح شما قانون طرد یا رد دیگران خواهد بود که لوپن در پاسخ گفت: این قانون دفاع از آزادی خواهد بود.
به نظر می رسد هدف لوپن از طرح مساله ممنوعیت حجاب در فرانسه در مناظره انتخاباتی جلب آرای شهروندان با مطرح کردن موضوعات جنجالی است. پس از برگزاری دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و راهیابی امانوئل مکرون به عنوان نامزد میانه و مارین لوپن به عنوان نامزد راست گرای افراطی، تلاش های این دو برای جلب آرای فرانسوی ها با تشدید موضع گیری های اسلام ستیزانه افزایش یافته است.
مارین لوپن که مخالف مهاجرت و اسلام است، گفته است: "حجاب یک یونیفورم است که در طول زمان توسط افرادی مورد استفاده قرار گرفته که دیدگاه رادیکالی از اسلام دارند."
وی معتقد است که داشتن حجاب اسلامی در انظار عمومی باید مانند جرایم رانندگی مشمول پرداخت جریمه نقدی شود. مکرون نیز هر چند در ظاهر به دنبال فاصله گرفتن از موضع لوپن درباره حجاب است و ادعا کرده که هیچ قانونی را تغییر نمی دهد اما در عین حال، ازقانون کنونی ممنوعیت حجاب در مدارس فرانسه حمایت کرده است.
بدین ترتیب روشن است که هیچ تفاوتی بین این دو درضدیت با اسلام و تشدید محدودیت ها علیه مسلمانان در فرانسه وجود ندارد. ضمن اینکه مکرون بارها از اقدامات اسلام ستیزانه مانند انتشار کاریکاتورهای توهین آمیز نسبت به پیامبر اکرم (ص) به بهانه آزادی بیان دفاع کرده است.
موضوع مهم دیگری که در این مناظره مطرح شد مساله جنگ اوکراین و نحوه برخورد با روسیه بود.
مارین لوپن گفت: "با تحریمها علیه میلیاردرهای روسیه و سیستم مالی این کشور موافق است اما با اقدامات مرتبط با انرژی مخالف است."
لوپن تصریح کرد: "تنها تحریمی که من با آن مخالفم، توقف واردات گاز و نفت از روسیه است. این روش درستی نیست." در مقابل مکرون، لوپن را متهم به وابستگی به روسیه کرد. پیش از این لوپن گفته بود که اگر اتحادیه اروپا واردات نفت از روسیه را ممنوع کند، آمریکا باید هزینه خسارتهای ناشی از نبود گاز روسیه را به فرانسه پرداخت کند.
نکته مهم اینکه به رغم موضع گیری های جنجالی نامزدهای انتخابات دور دوم ریاست جمهوری فرانسه، اما آمار منتشر شده درباره میزان استقبال بینندگان مناظره مکرون و لوپن، از کاهش رغبت مردم این کشور به تماشای این مناظره حکایت دارد.
در واقع مردم فرانسه، نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری سال 2022 را نالایق و بد می دانند و می توان از روند کاهشی شمار شرکت کنندگان در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه صحبت کرد که قرار است در 24 آوریل برگزار شود.
بسیاری از فعالان پیشین جنبش جلیقه زردها با زیرسوال بردن تبلیغات و مواضع انتخاباتی مکرون و لوپن معتقدند سیاستمداران فرانسوی به مردم این کشور اهمیتی نمی دهند.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117