تحلیل؛

ایران پرس: برگزاری نشست بررسی تحولات تجاری و تشریح فرصت‌های همکاری اقتصادی ایران و پاکستان به میزبانی اتاق بازرگانی و صنایع شهر اسلام‌آباد بیانگر عزم و اراده دو طرف برای توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی است.

در این نشست تجاری طرفین پیرامون آخرین تحولات مرتبط با روابط دوجانبه، اهمیت گشایش بازارچه‌های مرزی، بهره‌برداری از کریدورهای ریلی و جاده‌ای، ارتباطات بنادر دو کشور، لزوم گشایش کانال بانکی و افزایش تعاملات میان اتاق‌های بازرگانی ایران و پاکستان تبادل نظر کردند.

با توجه به آغاز به کار دولت جدید در پاکستان نشست تجاری و اقتصادی این کشور و ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان برنامه کاری دولت خود را تبدیل پاکستان به یک کشور مهم اقتصادی در بازه زمانی ده ساله عنوان کرد که یکی از راه کارهای تحقق این برنامه بلند مدت توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی پاکستان با همسایگان این کشور بخصوص جمهوری اسلامی ایران است.

در این حال به گفته «رضا امیری مقدم» سفیر ایران در پاکستان نگاه ایران به روابط با کشور دوست و برادر پاکستان راهبردی و درازمدت است.

"عباس ختک " کارشناس مسایل پاکستان در این باره می گوید:"ایران و پاکستان علاوه بر این که دو کشور همسایه با اشتراکات فراوان هستند از اعضای مهم سازمان همکاری اقتصادی اکو نیز هستند. با این حال در سال های اخیر سطح روابط ایران و پاکستان رضایت خاطر تهران و اسلام اباد را تامین نکرده اند و این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران از ظرفیتهای بسیاری برای تامین نیازهای پاکستان برخوردار است".

براساس گزارشهای منتشر شده در یازده ماه اخیر حجم تجارت مشترک ایران و پاکستان با افزایش 11 درصدی به دو میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده است این در حالی است که هدف گذاری دو کشور رسیدن میزان مبادلات به پنج میلیارد دلار بود که این هدف هنوز محقق نشده است. بدون تردید پیشبرد توافقنامه تجارت آزاد جمهوری اسلامی ایران با پاکستان می تواند توسعه روابط تجاری و اقتصادی میان دو ارتقا دهد.

در این خصوص چند نکته قابل توجه است اول اینکه پاکستان در پیشبرد برنامه های اقصادی خود بخصوص در بخش انرژی تحت تاثیر مسایل خارجی قرار نگیرد دوم اینکه دولت جدید پاکستان با درک شرایط برنامه عملی برای توسعه روابط با کشورهای همسایه بخصوص جمهوری اسلامی ایران داشته باشد و تمایل اسلام‌اباد در این خصوص از شعار و مسایل عمومی فراتر رود. در هر حال انتظار می رود، سفر آتی «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران به اسلام آباد منجر به گشایش فصل تازه ای در روابط ایران و پاکستان شود. سفری که نه تنها دولت پاکستان بلکه مردم این کشور نیز لحظه شماری می کنند.

نویسنده: مجید وقاری

115