مهمترین تحول بریتانیا در دو سال اخیر که تاثیرات مهمی در عرصه های داخلی، منطقه ای و بین المللی این کشور گذاشته است، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) است.

رای دهندگان بریتانیایی در همه پرسی برگزیت که در 23 ژوئن 2016 برگزار شد، به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رای دادند.48 درصد رای دهندگان به ادامه عضویت و 52 درصد به خروج از اتحادیه رای دادند. مساله ای که با واکنش منفی سران اروپایی و اتحادیه اروپا مواجه شد.

با توجه به مهلت دو ساله برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یعنی از مارس 2017 تا مارس 2019 مسائل و اختلافات فراونی بین دو طرف وجود دارد که برخی از آنها در خلال چندین دور مذاکره بین لندن و بروکسل حل و فصل شده است.

با این همه مسائل کلیدی هنوز پا بر جا مانده است که آینده مرز بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند از مهمترین آنها بشمار می رود.

در این راستا اعضای اتحادیه اروپا و بریتانیا شامگاه ۱۷ اکتبر در چارچوب نشستی درباره برگزیت در بروکسل گرد هم آمدند.

سران اروپایی خواستار دیدگاههای جدید از طرف لندن شدند تا این کشور بتواند از این طریق به مهم‌ترین مساله در چارچوب مذاکرات خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یعنی مساله مرزی بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند پاسخی قانع کننده ارائه دهد.

سئوالی که اکنون مطرح است، این که مرز آینده اتحادیه اروپا میان جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی چه وضعیتی خواهد داشت.این مساله از آنجا حائز اهمیت است که قرار بوده تا دیگر مرزی بین این دو منطقه وجود نداشته باشد.

با این حال نتیجه سخنرانی «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا در این نشست در باره وضعیت مذاکرات برگزیت نشان می‌داد که فعلا امیدی به موفقیت این مذاکرات به ویژه در باره مرز بین دو ایرلند وجود ندارد.

ترزا می این نشست را در میانه آن ترک کرد که نشانه ای از شکست کامل آن بود. به رغم اینکه قرار بود تا بریتانیا و اتحادیه اروپا در نشست بروکسل در باره اجرای برگزیت به یک جمع بندی کلی دست پیدا کنند، اما به نظر می‌رسد این مذاکرات با بن بستی جدی مواجه شده است.

از نظر ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، نشست بروکسل «پیشرفت کافی نداشته است». البته دیدگاه ها در این باره یکسان نبود.

به گفته «سباستیان کورتس»صدراعظم اتریش:«بسیاری از چیزهایی را که ترزا می به ما گفت، می‌دانستیم؛ با وجود این وی باز هم بر قصد آشکار خود برای رسیدن به یک راه حل مشترک تأکید کرد، مثبت بود. در مقابل «مارک روته»، نخست‌وزیر هلند، تردید خود را در این باره ابراز کرد. 

به گفته روته: چنانچه در مورد قرارداد مناسبات آتی تجاری با بریتانیا به‌ موقع توافق نشود، هلند متضرر خواهد شد، زیرا بخش بزرگی از حجم روابط تجاری با بریتانیا از طریق بندر روتردام انجام می‌گیرد.

اگرچه ترزا می هشدار داده که بریتانیا ممکن است بدون هیچ گونه توافقی از اتحادیه اروپا جدا شود، اما فرانسه و آلمان نیز اعلام کرده‌اند که آماده مواجه شدن با هرگونه سناریویی در مورد برگزیت از جمله خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا هستند.

لندن و بروکسل در زمینه اجرای برگزیت در ارتباط با مسئله ایرلند شمالی که مخالف خروج از اتحادیه است و همچنین آینده تعرفه‌های واردات و صادرات کالاهای تجاری دچار اختلاف نظر هستند.

با توجه به شرایط کنونی فعلا قرار نیست تا برای برگزاری نشست ویژه دیگری با محوریت برگزیت دعوتی از ترزا می صورت گیرد.

تنها چنانچه «میشل بارنیه» مذاکره‌ کننده ارشد اتحادیه اروپا، خبر از پیشرفت‌هایی در مورد موضوع ایرلند بدهد، باید انتظار برگزاری چنین نشست ویژه‌ای را داشت.

«آنتونیو تاجانی» رئیس پارلمان اروپا روز پنجشنبه اعلام کرد: پارلمان اروپا از تمدید دوره انتقالی برگزیت حمایت می‌کند تا بتوان زمان بیشتری را برای برگزاری مذاکرات تجاری اختصاص داد .

با این حال امید چندانی در این زمینه وجود ندارد. اکنون سناریوی بدون توافق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا پر رنگ تر از قبل شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/112

بیشتر بخوانید:

نشست ویژه نوامبر درباره برگزیت به حالت تعلیق درآمد

«ترزا می» خواستار «توافقی دشوار» درباره برگزیت شد