«ابراهیم کالین» سخنگوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه اعلام کرد: در واکنش به لغو نکردن نتایج همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق ، مرزهای این کشور با منطقه کردستان عراق طی روزهای آینده ، به تدریج بسته خواهد شد.
کشورهای منطقه که مخالف تجزیه عراق هستند، عزم خود را برای تحریم منطقه کردستان عراق جزم کرده اند. شکی نیست که ، بقای این منطقه بدون داشتن روابط حسنه با همسایگان ، امکان پذیر نخواهد بود. منطقه کردستان عراق میان چهار کشور منطقه شامل ایران ، ترکیه ، سوریه و عراق محصور است. تمامی این چهار کشور با جدایی منطقه کردستان عراق و تغییر جغرافیای منطقه مخالفت کرده اند. در صورت تحریم ، بعید است که منطقه کردستان عراق بتواند به حیات خود ادامه دهد .
در عین حال برخی از کارشناسان ، تداوم حیات منطقه کردستان عراق را به دلیل برخی اختلاف نظرها میان میان کُردها و مداخلات بیگانگان بویژه دخالت های پنهان و آشکار رژیم صهیونیستی بعید می دانند . به عنوان مثال ، «لطفعلی بخشی» عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تهران گفته است: «گروههای مختلف سیاسی کُرد در منطقه کردستان عراق ، آنقدر از یکدیگر فاصله دارند که ، ایجاد وحدت میان آنان دشوار به نظر میرسد.»
در این روند نکتهای که نباید از نظر دور بماند، دخالتهای آشکار و پشت پرده رژیم صهیونیستی در راستای حفظ منافع ژئوپلیتیکی این رژیم با وسعت بخشیدن و شعلهورکردن آتش منازعات در منطقه خاورمیانه است که ، معمولا از حمایت آمریکا و بر حسب شرایط ادواری ، عربستان و امارات هم برخوردار میشود. باید صبر کرد و سیاستهای منطقه کردستان عراق را در مواجهه با مؤلفه های سرنوشتساز دید.
ناگفته نماند که ، با وجود مخالفت های منطقه ای و بین المللی و همچنین اعتراض دولت مرکزی بغداد ، سرانجام «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق ، همه پرسی جدایی این منطقه را در روز 25 سپتامبر سال جاری میلادی برگزار کرد. تصمیم مقام های منطقه کردستان عراق به جدایی از دولت مرکزی بغداد در شرایطی صورت گرفت که ، رهبران این منطقه تنها به حمایت های رژیم صهیونیستی دل خوش کرده بودند.
متعاقب برگزاری همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق، «اسامه النجیفی» معاون رییس جمهوری عراق با «مسعود بارزانی» رییس این منطقه در سلیمانیه دیدار و اعلام کرد :برگزاری همهپرسی جدایی در منطقه کردستان عراق ، تصمیمی نادرست بود و به طور یک جانبه اتخاذ شده بود.
در این زمینه ، «ایلنور چویک» مشاور ارشد رییس جمهوری ترکیه در مقاله ای در روزنامه ینی بیرلیک Yeni Birlik چاپ ترکیه ، نوشت: «همکاری کشورهای منطقه پس از برگزاری همه پرسی غیرقانونی در منطقه کردستان عراق ، نقشه های آمریکا و رژیم صهیونیستی را در منطقه نقش بر آب کرد.»
اصرار رئیس منطقه کردستان عراق بر برگزاری همه پرسی جدایی این منطقه در روز 25 سپتامبر ، با تردید برخی محافل سیاسی در زمینه توطئه ای جدید همراه شده است. از جمله این که ، برخی سیاست های منطقه ای و جهانی در تلاشاند تا منطقه کردستان عراق را جایگزین موضوع «اسرائیل» کرده و کشورهای منطقه را برای سالهای طولانی به آن مشغول نمایند. به نظر می رسد که ، منطقه کردستان عراق نامزد اصلی این جنگ طولانی و فرسایشی است.
در این شرایط ، به نظر می رسد که مقام های دولت ترکیه با تحریم تدریجی منطقه کردستان عراق ، تلاش می کنند اوضاع منطقه را به سمت پیش از همه پرسی بازگردانند. 114/112
محمدعلی طالبی
بیشتر بخوانید:
اجماع ملی و منطقه ای ضد مسعود بارزانی / تحلیل
مصوبه نهایی پارلمان عراق: مسعود بارزانی تحت پیگرد قضایی قرارگرفت
انتقاد «فواد معصوم» و «عمار حکیم» از مسعود بارزانی
مواضع جنجالی مسعود بارزانی درباره همهپرسی