ایران پرس: پس از هفته ها کشمکش سیاسی در واشنگتن، سرانجام کنگره امریکا بسته کمک 1.9 تریلیون دلاری طرح نجات امریکا را به تصویب اولیه رساند.

قرار است در روزهای آینده، مجلس نمایندگان، مصوبه سنا را بار دیگر بررسی و متن واحد را تهیه کند تا به امضای جو بایدن ، رییس جمهوری امریکا برسد.

پس از آن، سیلی از پول به بخش های مخالف اقتصاد امریکا سرازیر می شود تا بلکه از اثرات ویرانگر ویروس کرونا بر اجتماع و اقتصاد امریکا بکاهد. 
در این میان چند نکته قابل توجه است: 
1 – دولت امریکا مانند تمامی کشورهای جهان چاره ای جز تزریق پول به اقتصاد برای راه انداختن چرخ های تولید ندارد.
2 – پیش از این و در دولت دونالد ترامپ نیز چندین طرح ریز و درشت برای نجات اقتصاد کرونا زده به اجرا گذاشته شد.
3 – با احتساب "طرح نجات امریکا"  تاکنون بیش از هفت تریلیون دلار پول به اقتصاد امریکا ترزیق شده است اما هنوز چشم انداز روشنی از بازگشت به دوران پیشاکرونا دیده نمی شود.
4 – انتظار نمی رود تزریق دو تریلیون دلار در قالب "طرح نجات امریکا" ، به بدترین بحران اقتصادی امریکا پایان دهد و پیش بینی می شود اقتصاد این کشور برای احیا، به پول های عظیم تری نیاز داشته باشد. 
5 – طرح های ضد کرونایی دولت های ترامپ و بایدن به شکل گیری کسری بودجه سرسام آور و بدهی های عمومی دولت می انجامد که فشار نهایی را بر دوش نسل های بعدی امریکا می گذارد. 
6 – پیش بینی می شود دولت امریکا پس از خروج از وضعیت اضطراری کرونایی، سیاست افزایش مالیات ها را با هدف افزایش منابع درآمدی و کاهش هزینه های رفاهی را با هدف کاهش هزینه های دولتی در پیش گیرد که در نهایت، فشارهای مضاعفی را متوجه شهروندان امریکایی می کند. 
7 – تا پیش از هجوم کرونا، ایالات متحده با کسری بودجه حدود یک تریلیون دلاری و بدهی حدود 26 تریلیون دلاری مواجه بود. اگر دولت های پیشین امریکا در مواجه با بودجه، منضبط عمل می کردند و بیش از درآمدهای خود، هزینه نمی کردند، اکنون برای مقابله با بحران کرونا این اندازه دچار کمبود منابع مالی نمی شدند. 
8 – یکی از ولخرجی های دولت امریکا طی نیم قرن اخیر، هزینه های سرسام آور نظامی و لشگرکشی به اقصی نقاط جهان بوده است. فقط در جنگ های 20 سال اخیر امریکا در خاورمیانه، حدود هشت تریلیون دلار هزینه شده است که با احتساب هزینه های غیر مستقیم از جمله هزینه نگهداری و مداوای مجروحان جنگی، این رقم در آینده به چند برابر افزایش می یابد. اگر این پول ها از جیب مالیات دهندگان امریکایی بیرون کشیده نشده بود، اکنون بسیاری از امریکایی به دریافت چک های چند هزار دلاری دولت نیازمند نمی شدند. 
9 – این که هیچ جمهوریخواهی در کنگره به بسته کمک 1.9 تریلیون دلاری رای مثبت نداد، نشان می ده شکاف های سیاسی – ایدئولوژیکی در امریکا تا چه اندازه عمیق و رو به افزایش بوده است. 
10 – آینده سیاسی جو بایدن، دولت وی و حزب دموکرات تا حد زیادی به میزان موفقیت در مهار بحران اقتصادی و اجتماعی ناشی از کرونا بستگی دارد. اگر 1.9 تریلیون دلاری تخصیص داده شده از سوی دولت دموکرات و کنگره دموکرات نتواند زندگی عادی را برای شهروندان امریکایی به همراه آورد، چه بسا دموکرات ها در انتخابات میاندوره ای 2022 و ریاست جمهوری 2024 متحمل شکست های سنگینی شوند.

نویسنده: امیر علی ابوالفتح

112

بیشتر بخوانید:

شمار قربانیان کرونا در آمریکا از 537 هزار نفر فراتر رفت

آمریکا؛ بزرگترین تهدید ضد چین