ایران پرس- این اولین بار است که «کیم جونگ اون» رهبر کره‌شمالی و «مون جائه این»، رئیس جمهوری کره‌جنوبی با هم دیدار می‌کنند.

به گزارش وب سایت شبکه تلویزیونی «بی بی سی» بامداد روز جمعه رهبر کره شمالی با رئیس جمهوری کره جنوبی دیدار کرد تا اولین گام را برای رسیدن به صلحی پایدار برداشته باشند. گفتنی است که دیدار این دو از آغاز به صورت زنده از رسانه‌های بین المللی پخش می‌شد.

به علاوه آنکه جلسه روز جمعه اولین دیدار عالی‌ترین مقام کره شمالی و کره جنوبی است، از سویی دیگر اولین بار است که ملاقات «کیم جونگ اون» از ابتدای شروع آن مورد ضبط رسانه‌ای قرار می‌گیرد. به عنوان مثال چندی پیش، رهبر کره شمالی با «شی جین پینگ»، رئیس جمهوری چین جلسه‌ای را برگزار کرده بود، اما زمانی این موضوع رسانه‌ای شد که سفر «کیم جونگ اون» به چین به پایان رسیده بود.

بیش از یک دهه است که دو همسایه شمالی و جنوبی در این سطح ارتباطی با یکدیگر نداشته‌اند و در طول این مدت، رابطه دو کشور بارها و به دلایل گوناگون با تنش همراه بوده است. اما پس از گذشت یک سال از افزایش تنش ها، آب های شبه جزیره کره آرام شده اند و دو کشور این بار برای خلع سلاح هسته‌ای یا یک قرار داد صلح که بتواند به صورت رسمی به درگیری‌ها پایان دهد، پای میز مذاکره نشسته‌اند. لازم به ذکر است که از سال 1953 که پایان درگیری‌های نظامی کره شمالی و کره جنوبی بود، آتش بس برقرار است.

با این همه باید خاطرنشان کرد که وضعیت کنونی نیز دشواری‌های خاص خودش را دارد. در ادامه به برخی از نکات پیرامون این دیدار اشاره می‌کنیم.

1. کیم به جنوب می‌رود

اگرچه این اولین دیدار رهبران دو کره پس از جنگ در شبه جزیره نیست، اما اولین بار است که رهبر کره شمالی به کره جنوبی سفر می‌کند. می‌توان به وضوح مشاهده کرد که «کیم جونگ اون» راه پدرش را پیش گرفته است.

«کیم جونگ ایل» رهبر فقید کره شمالی، با روسای جمهوری کره جنوبی در دو دوره متفاوت دیدار کرد: اول در سال 2000 با « کیم دای جونگ» که در سال‌های 1998 تا 2003 ریاست جمهوری کره جنوبی را بر عهده داشت و پس از آن در سال 2007 با «رو مو هیون»، دیگر رئیس جمهوری کره جنوبی که در سال‌های 2003 تا 2008 در این پست بود، دیدار کرد.

نکته مهم در این جلسات آن است که هر دوی آن‌ها در پیونگ یانگ، پایتخت کره شمالی برگزار شدند. اما اکنون «کیم جونگ اون» با عبور از خط مرزی که دو کشور را از هم جدا می‌کند، و با ورود به خاک کره جنوبی، فصلی جدید را در تاریخ دو کشور رقم زد.

زمانی که رهبر کره شمالی وارد منطقه نظامی مرز دو کشور شد، «مون جائه این»، رئیس جمهوری کره جنوبی در انتظار وی ایستاده بود. پس از برگزاری مراسم بدرقه و گرفتن عکس یاد بود، هر دو رهبر به ساختمانی که با نام «خانه صلح» در خاک کره جنوبی ساخته شده است، وارد شدند تا جلسه مورد نظرشان را برگزار کنند.

2. خواهر

در گروهی که رهبر جوان کره شمالی را همراهی می‌کند، برجسته‌ترین شخصیت، «کیم یو جونگ»، خواهر وی است. او مدیر تبلیغات کره شمالی است و در سال‌های اخیر به چهره‌ای برجسته و تاثیر گذار در رژیم حاکم تبدیل شده است.

«کیم یو جونگ» فردی است که سال گذشته سرپرستی گروهی را بر عهده داشت که از کره شمالی به کره جنوبی سفر کرده بود تا اعضای آن در بازی‌های المپیک زمستانی شرکت کنند. هدف وی از شرکت در این سفر هموار کردن راه‌ها برای تشکیل جلسه روز جمعه است.

3. سلاح‌های هسته‌ای

یکی از موضوعاتی که در مذاکرات بین دو کره بر روی میز مذاکره قرار دارد، خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی است.

از سال 2006، پیونگ یانگ شش بار آزمایش هسته‌ای انجام داده است که آخرین و قدرتمندترین آن در ماه سپتامبر گذشته انجام شد. مدت کوتاهی پس از این آزمایش، رهبر کره شمالی اعلام کرد که به هدفی که با آزمایش‌های هسته‌ای دنبال می کرده، رسیده است.

«کیم جونگ اون» موافقت خودش را نسبت به مذاکره پیرامون خلع سلاح هسته‌ای نشان داده است، اما تحلیلگران بر این باورند که موافقت بر سر مذاکره دلیلی بر پذیرش این موضوع از سوی رهبر کره شمالی نیست.

«جیمز کیم»، مدیر موسسه مطالعات سیاسی آسیا، در مصاحبه‌ای با «بی بی سی» عنوان داشت: "به نظر می‌رسد که این جلسه، جلسه‌ای موفقیت آمیز برای هر دو رهبر باشد، اما نسبت به اینکه نتیجه‌اش خلع سلاح هسته‌ای باشد، ایده ی روشنی ندارم. "

هفته گذشته، رهبر کره شمالی اعلام کرد که کشورش دیگر قصد ندارد آزمایشات هسته‌ای و بالستیک را ادامه دهد. وی در این راستا افزود که مرکز آزمایش موشک‌های هسته‌ای کره شمالی را که در شمال این کشور واقع شده می‌بندد. لازم به ذکر است که این مرکز پس از آزمایشات ماه سپتامبر، به سبب لرزه‌های شدید، آسیب جدی را متحمل شد.

با این همه، کارشناسان بر این باورند که بیانیه رهبر کره شمالی، به مثابه نمادی برای اعتماد سازی است که می‌توانست در هر موقعیت دیگری نیز بیان شود. این بیانیه در واقع به دنبال آن است که نشان دهد، کره شمالی کشوری امن و قابل اعتماد است. از سویی دیگر رهبر کره شمالی با اعلام این ادعا، نشان داد که کشورش دیگر نیازی به انجام آزمایش هسته‌ای بیش‌تر ندارد.

طرف دیگر نیز گام‌های مثبتی را برداشته است. رئیس جمهوری کره جنوبی پس از این بیانیه کیم جونگ اون، در یک اقدام غیر منتظره، شهرک صنعتی «کائه سونگ» را که در آن هزاران کارگر کره شمالی در کارخانه‌های کره جنوبی کار می‌کردند، مورد توجه قرار داد.

شهرک صنعتی مذکور در سال 2016 از سوی کره جنوبی بسته شده بود. مقامات سئول ادعا می‌کردند پولی که کره شمالی از این راه بدست می آورد صرف هزینه‌های آزمایشات هسته‌ای اش می‌کند. در همین راستا «مون جائه این» اعلام کرده است که اگر پیشرفتی در مذاکرات ببیند موافق بازگشایی این شهرک و بازتولید محصولاتش است.

4. توافقنامه صلح؟

 یکی دیگر از نکاتی که سئول به دنبال آن است، امکان دست یابی به صلحی پایدار بین هر دو کره است.

سئول و پیونگ یانگ، علی‌رغم آنکه در سال 1953 آتش بس اعلام کردند، اما در واقع در جنگ هستند و هنوز یک توافقنامه صلح رسمی بین دو کشور در میان نیست.

بر این اساس تمایل رئیس جمهوری کره جنوبی به برگزاری این جلسات به وضوح مشخص است. او به خوبی می داند که برای پایدار ماندن صلح و جلوگیری از تنش‌های آینده، باید توافقنامه صلحی بین هر دو کره به امضا برسد که مشکلات بین آن‌ها نیز تا حدودی برطرف شود.  کارشناسان بر این باورند که «مون جائه این» به دنبال آن است که توافقنامه صلح را به‌عنوان میراثی ماندگار از خود به جای بگذارد.

در میان اتفاقاتی که امکان دارد پس از شروع این مذاکرات رخ دهد، دیدار خانواده‌های کره‌ای است که به واسطه درگیری‌های دو کشور از هم جدا شده‌اند و از سال 2015 به بعد با هم ملاقات نکرده‌اند.

5. توئیت ترامپ

با اینکه رئیس جمهوری آمریکا به صورت مستقیم در جلسه روز جمعه بین رهبر دو کره شرکت نکرده است، اما یکی از شخصیت‌هایی است که در خلال مذاکرات بین کره جنوبی و کره شمالی، توجه بسیاری را به خود جلب می‌کند.

ترامپ تاکید کرده است که از نزدیک اتفاقاتی را که در شبه جزیره کره رخ می‌دهند، پیگیری می‌کند. خبرها نیز حاکی از آن است که قرار است رئیس جمهور کره جنوبی پس از دیدارش با رهبر کره شمالی، در تماسی تلفنی با آمریکا، ترامپ را از نتایج این جلسه با خبر سازد.

انتظار می‌رود که ترامپ نظراتش را در مورد نتیجه مذاکره بین دو کره، به وسیله صفحه شخصی‌اش در توئیتر بیان کند. پس از آن نیز، مطابق با آنچه پیش بینی شده است، در اواخر ماه مه یا اوایل ماه ژوئن، ترامپ و کیم نیز با هم جلسه‌ای را تشکیل می‌دهند که البته تاریخ و مکان آن هنوز مشخص نشده است.

به هر صورت جلسه بین دو کره مشخص کننده دو چیز است: اول آنکه معلوم می‌شود که کره شمالی تا چه اندازه در تصمیمش برای صلح ثابت قدم است، و دوم آنکه مشخص می‌شود که آیا این مذاکرات تا جایی پیشرفت می‌کند که توافقنامه صلحی بین واشنگتن و پیونگ یانگ نیز امضا شود.

در حالی که دیدار «کیم» و «مون» در طول یازده سال اخیر اولین دیدار بین دو رهبر از دو کشور شمالی و جنوبی است، دیدار احتمالی رهبر کره شمالی و آمریکا، اولین بار در تاریخ است که یک رئیس جمهوری آمریکا با رهبر کره شمالی دیدار می‌کند.

«جیمز کیم» بر این باور است که تنها راه در دسترس کره شمالی، برای برون رفت از مشکل، دیدار رهبر این کشور با رئیس جهوری کره جنوبی بوده است. وی می‌خواهد خودش را به عنوان رهبری قانونی و محبوب در کشورش معرفی کند. 120/ 118 

مترجم: محمد استادولی

بیشتر بخوانید: 

شادی مردم کره‌جنوبی از دیدار تاریخی رهبران دو کره

دیدار تاریخی مقامات دو کره، دعوت کیم جونگ اون از رییس‌جمهور کره جنوبی برای سفر به پیونگ یانگ+ ویدئو

دیدار تاریخی سران دو کره؛ شروع فصل نوینی در روابط پیونگ‌یانگ و سئول+ ویدئو