نشست نمایندگان ترکیه و اتحادیه اروپا در آنکارا، بخشی از روند گفت و گوی منظم بین دوطرف بود که طی آن نمایندگان طرفین با توجه به اینکه تروریسم همچنان مردم وشهرهای ترکیه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا را تهدید می کند، بر اهمیت و لزوم اتخاذ رویکردی دو جانبه و تاثیرگذار برای رویارویی با تهدید تروریسم تاکید کردند.
افزایش همکاری های دوجانبه برای تاثیرگذاری بیشتر در مبارزه با تروریسم و همچنین گسترش همکاری های اتحادیه اروپا و ترکیه درباره مسائل حقوقی، قضایی، امنیتی و اطلاعاتی از دیگر محورهای نشست آنکارا بود.
در این نشست تاکید شد، ترکیه و اتحادیه اروپا همکاری های دوجانبه خود در زمینه مبارزه با تروریسم را تا جایی ادامه دهند که آن را به سطحی بین المللی همانند سازمان ملل برسانند.
به موازات انتشار خبر صدور بیانیه مشترک ترکیه و اتحادیه اروپا برای مقابله با تروریسم، منابع خبری ترک از گفت و گوی تلفنی «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه با همتای آلمانی خود خبر دادند.
گفته می شود در جریان این گفت و گو، رییس جمهوری ترکیه ، «فرانک والتراشتاین مایر» همتای آلمانی خود را در جریان نتایج نشست سوچی که طی آن روسای جمهور ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و روسیه به گفت و گو برای حل بحران سوریه پرداختند، قرار داده است.
واقعیت آن است که اجلاس هیات نمایندگی اتحادیه اروپا و ترک در آنکارا و گفت و گوی تلفنی روسای جمهوری ترکیه و المان نشانه هایی از تلاش ترکیه برای بازتعریف مناسبات این کشور با کشورهای عضو جامعه اروپایی به ویژه آلمان است.
هزینه کلان سیاسی ناشی قهر و غضب اتحادیه اروپا با ترکیه، رهبران آنکارا را ناگزیر به مسامحه با اعضای کلوب اروپایی کرده است و این درحالیست که اکنون ترکیه بافاصله گرفتن ازفضای سیاسی حاکم بر این کشور در مقطع همه پرسی قانون اساسی، درپی تعریف نقش جدیدی از خود برای تحادیه اروپا است.
این سناریو البته از اوایل تابستان گذشته در دستور کار مقامات ترکیه قرار گرفت جایی که رسانه های اروپایی با اشاره به گفتگوهای بین رهبران اروپایی و رییس جمهوری ترکیه به عنوان نقطه عطفی در دور جدید مناسبات ترکیه و اتحادیه اروپا نام بردند، هر چند که در این دور از گفت و گوها، طرفین به هیچ توافق جدیدی دست نیافتند.
روابطی که به دلیل برخی مسائل امنیتی و حقوق بشر تیره شده بود اما اتحادیه اروپا را برای مقابله با بحران مهاجرت و حل و فصل بحران سوریه نیازمند آنکارا نشان می داد. وضعیتی که در میان کشورهای اروپایی بیش از هر چیز اقتصاد و جامعه آلمان را متاثر کرده بود و اتفاقا تحت تاثیر رفتار دولتمردان ترکیه در مقطع همه پرسی قانون اساسی این کشور، مناسبات دو طرف را تحت الشعاع خود قرار داد.
اکنون باگذشت زمان، بار دیگر ترکیه و اتحادیه اروپا به همکاری با یکدیگر روی آورده اند با این تفاوت که در شرایط جاری دو طرف به شناخت بیشتری از توقعات و انتظارات متقابل یکدیگر رسیده اند وهمین دلیلی شده است تا اردوغان نتایج اجلاس سوچی را برای همتای آلمانی خود تشریح کند و آنکارا میزبان هیات نمایندگان اتحادیه برای باز تعریف روابط دو طرف باشد.
با این همه همچنان این سئوال مطرح است که آیا در شرایط جدید و پیش بینی نشده آینده، رهبران حزب حاکم ترکیه پایبند به تعهدات خود خواهد ماند یا منافع آنی و ماندن بر اریکه قدرت را به هر قیمت ممکن به مصالح عمومی واقتصاد جامعه ترجیح می دهند. وضعیتی که اکنون بر مناسبات دو کشور حاکم است وهیچ یک از دو طرف ترکیه و اتحادیه اروپا حاضر نیستند باخت خود در میدان بازی سیاست خاورمیانه و روابط متقابل را، بپذیرند. جالب آنکه هر دوطرف برای سرپوش گذاردن بر شکست سیاسی خود در تحولات جاری خاورمیانه، پشت خاکریز مبارزه مشترک با تروریسم سنگر گرفته اند. به بیانیه مشترک ترکیه و اتحادیه اروپا در نشست آنکارا برای مبارزه مشترک با تروریسم از همین زاویه باید نگریست. 114/112
نویسنده: امیر حسین اسداله منفرد
بیشتر بخوانید:
بررسی تنش ایجاد شده میان ترکیه و اروپا در شورای امنیت ملی ترکیه
ترکیه: اروپا باید بین ترکیه و دشمنانش یکی را انتخاب کند
سفیر ترکیه در اتحادیه اروپا به کمیسیون اروپا احضار شد