چرا مهم است:
این بیانیه در شرایطی صادر میشود که تنشها و خشونتها در منطقه به شدت افزایش یافته و جامعه جهانی به دنبال راهحلهایی برای بحران فلسطین است. تأکید بر حقوق بشر و مسئولیتهای بینالمللی میتواند به افزایش فشار بر رژیم صهیونیستی و حامیان آن منجر شود.
زمینه خبر:
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مناسبت روز نکبت در فلسطین در این بیانیه اعلام کرد: هفتاد و هفت سال پیش در ۱۵ می ۱۹۴۸، بزرگترین تراژدی انسانی تاریخ معاصر در سرزمین تاریخی فلسطین با اعلام تاسیس رژیمی نامشروع آغاز شد؛ فاجعهای که به آوارگی بیش از ۷۵۰ هزار فلسطینی در آن سال و نابودی بیش از ۵۳۰ شهر و روستا انجامید و نقطه آغاز روندی برای امحای استعماری ملت فلسطین شد که تا به امروز ادامه دارد.
در ادامه این بیانیه آمده است: روز نکبت، یادآور زخمی کهنه در پیکر انسانیت است که طی هشت دهه وجدان بشری را آزرده است و منشا طولانیترین تراژدی انسانی در جهان معاصر بوده است. امروز بیش از هر زمان دیگری، مطالبه پایان اشغالگری و آزادی فلسطین و توقف جنایات رژیم صهیونیستی، پژواک جهانی یافته و ماهیت کریه آپارتاید و استعماری اسرائیل برای افکار عمومی دنیا آشکار شده است.
در این بیانیه تصریح شده است: در این هشت دهه، شدیدترین نقضهای حقوق بشر و حقوق بشردوستانه علیه مردم فلسطین صورت گرفته و رژیم صهیونیستی با پشتیبانی تمام عیار آمریکا، بریتانیا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی، و با برخورداری از مصونیت کامل، مرتکب شنیعترین جنایات بینالمللی در سرزمینهای اشغالی شده است.
در ادامه این بیانیه تاکید شده است: جمهوری اسلامی ایران در کنار سایر آزادگان جهان، با تاکید بر حق مشروع و خدشهناپذیر ملت تحت اشغال فلسطین برای مقاومت در برابر اشغال و تجاوز با همه ابزارهای مشروع در اختیار، و ضمن محکوم کردن شدید جنایات اشغالگران و رد هر طرحی که متضمن کوچاندن مردم غزه و کرانه باختری از وطنشان باشد، بر این باور است که حل بحران هشتاد ساله اشغال فلسطین، تنها با خاتمه اشغالگری و تشکیل کشور مستقل فلسطین از طریق مراجعه به آرای عمومی ساکنان اصلی سرزمین فلسطین، و اجرای حق بازگشت آوارگان به سرزمین مادری خویش ممکن خواهد شد.
نگاه عمیقتر:
این بیانیه نشاندهنده عزم جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از حقوق ملت فلسطین و محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی است. با توجه به تاریخچه طولانی اشغال فلسطین و تأثیرات آن بر منطقه، این موضعگیری میتواند به تقویت حمایتهای بینالمللی از فلسطینیان و افزایش فشار بر رژیم صهیونیستی منجر شود. تأکید بر حقوق بشر و مسئولیتهای بینالمللی نیز میتواند به ایجاد فضایی برای دیپلماسی و گفتوگو در سطح جهانی کمک کند.
saeed osloub