ایران پرس- انتقادات علیه ناتو و فشار آمریکا برای افزایش سهم کشورهای اروپایی به ویژه آلمان در تامین بودجه این سازمان نظامی، سبب شده است تا مقامات آلمان از بررسی دوباره روابط خود با ناتو خبر دهند.

در این راستا "آنگرت کرامپ کارنبائر"، وزیر دفاع و رئیس حزب دموکرات مسیحی آلمان از تصمیم این کشور برای بررسی دوباره روابط با ناتو با توجه به روابط دو سوی اقیانوس اطلس خبر داد.

ناتو که در بحبوحه جنگ سرد و برای مقابله با تهدیدهای شوروی سابق تاسیس شده بود، اکنون با گذشت دهه ها و وقوع اتفاقات و تغییرات بنیادین سیاسی و استراتژیک در اروپا و عرصه روابط بین الملل، با ابهامات، معضلات و دشواری های زیادی مواجه شده است.

روی کار آمدن "دونالد ترامپ" در آمریکا و انتقاد شدید وی از این سازمان همچنین درخواست و فشار ترامپ به کشورهای اروپایی عضو این سازمان برای تامین بودجه سالانه ناتو و از سوی دیگر در پیش گرفتن سیاست های یکجانبه گرایانه در عرصه های مختلف که سبب واگرایی بیش از پیش اروپا از آمریکا شده، سبب تضعیف بیش از پیش ناتو شده است؛ به طوری که چندی پیش "امانوئل مکرون" رییس جمهوری فرانسه از مرگ مغزی این سازمان سخن گفت؛ موضوعی که به شدت مورد انتقاد اعضای ناتو قرار گرفت. با این حال شرایط برای ناتو مطلوب نیست.

ماهیت و وضعیت ناتو، روابط ناتو با روسیه و چین و موضوع بودجه این سازمان از محورهای اساسی و مهم مورد اختلاف آمریکا و اعضای ناتو به ویژه آلمان به عنوان یکی از موثرترین و ثروتمندترین کشورهای عضو این سازمان است.

رییس جمهوری آمریکا مدعی است که کشور‌های عضو ناتو بودجه کافی برای امور دفاعی اختصاص نمی دهند. وی بارها در نشست های ناتو که اختلاف نظر درباره هزینه های دفاعی بر بحث ها حاکم بود، از آلمان به دلیل پرداخت نکردن هزینه دفاعی کافی انتقاد و تهدید کرد اگر کشورهای اروپایی عضو ناتو نتوانند 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور دفاعی کنند، آمریکا از این پیمان خارج می شود.

در پی این انتقادات و فشارهای ترامپ، برلین وعده داده است که بودجه نظامی خود را افزایش دهد. طبق توافق صورت گرفته در نشست سران ناتو در لندن سهم ایالات متحده از هزینه های ناتو از سال 2021 از 22.1 درصد کنونی به 16.3 درصد کاهش و سهم آلمان هم از 14.8 درصد به 16.3 درصد افزایش یابد.

"رودریچ کیس‌وتر" از کارشناسان سیاست خارجه حزب دموکرات مسیحی در این زمینه گفت: به خاطر خود آلمان، ما نهایتا باید بودجه دفاعی را به صورت دائم افزایش دهیم تا تعهدات جهانی‌مان برآورد شود. این موضوع متوجه رئیس‌جمهور آمریکا نیست و مسئولیت‌ خود ما در قبال سربازان و اروپا است.

مقابله با روسیه و چین به ویژه روسیه پس از بحران اوکراین دیگر زمینه اختلاف میان آمریکا و اعضای ناتو به ویژه آلمان است. روابط روسیه و ناتو پس از حوادث سال 2014 اوکراین و روی کار آمدن دولت غرب گرا در آن کشور تیره شده است.

ناتو از آن سال روابط و همکاری ها با روسیه را قطع کرده و نزدیک مرزهای این کشور در دریای بالتیک و دریای سیاه رزمایش‌ های بین‌المللی برگزار می‌کند. به رغم فشار آمریکا برای مقابله بیشتر ناتو با روسیه، آلمان مخالف چنین سیاستی است و صدر اعظم بر راه های سیاسی برای حل مسائل تاکید و اعلام کرده چنین راه حل هایی را به راه های نظامی ترجیح می دهد.

"ینس استولتنبرگ" دبیرکل ناتو نیز در این زمینه گفت: ناتو به گفت و گو با روسیه اعتقاد دارد و من معتقدم باید به سمت روابط نزدیک تر با روسیه گام برداریم.

تک روی ترکیه و آمریکا در زمینه مسائل دفاعی و نظامی که نماد آن چراغ سبز چندی پیش واشنگتن به آنکارا برای حمله به شمال سوریه و تهاجم گسترده ترکیه به این منطقه بدون مشورت و هماهنگی با بقیه اعضای ناتو بود، از دیگر مواردی است که ناخرسندی اعضای ناتو از جمله آلمان را برانگیخته است.

"آنگرت کرامپ- کارن باوئر" وزیر دفاع آلمان گفت: آمریکا دیگر شریک قابل اطمینانی نیست.

اکنون مقامات آلمان از بازنگری در روابط خود با ناتو خبر داده اند. به نظر می رسد مقامات این کشور درصدد هستند با تقویت نقش خود در ناتو و تامین درصد بیشتری از هزینه این سازمان نظامی فرآتلانتیک، تعریف جدیدی از ماهیت و وظایف این سازمان و سیاست های آن ارایه کنند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

138/118

بیشتربخوانید:

ناتو و چالش های پیش رو در هفتادمین سالگرد تاسیس آن/ تحلیل

 انتقاد ترامپ از سخنان مکرون درباره ناتو