ایران پرس: «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان تاکید کرد که برلین همچنان در موضع سرسختانه خود در مناقشه با آمریکا درباره پروژه خط لوله گازی «نورد استریم 2» باقی می‌ماند.

هایکو ماس صراحتا اعلام کرد که کشورش قصد ندارد از این پروژه گازی به‌رغم تحریم‌های آمریکا دست بکشد.

دولت آلمان اعلام کرده است بعد از تغییر قدرت در واشنگتن هم در این زمینه کوتاه نمی آید.

خط لوله انتقال گاز «نورد استریم 2» که گاز روسیه را به آلمان می آورد به طول 1200 کیلومتر که تا به حال حدود 94 درصد آن تکمیل شده است. اما آمریکا همچنان تلاش می کند با تحریم و تهدید بخصوص علیه شرکت های آلمانی مانع از تکمیل شدن آن شود.

تاکید برلین بر مقاومت در برابر فشارهای آمریکا برای توقف مشارکت در پروژه خط لوله گازی «نورد استریم 2» در واقع نمادی از شکاف بین اروپا و آمریکا در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» است که به دلیل سیاست ها و اقدامات یکجانبه دولت وی در قبال بسیاری از مسائل مرتبط با اروپا، موجب خشم سران و مقامات کشورهای بزرگ این قاره به ویژه آلمان و فرانسه شده است.

از دیدگاه برلین، تسلیم شدن در برابر خواسته غیر قانونی واشنگتن درباره خط لوله گازی «نورد استریم 2» صرفا منحصر به این مورد نخواهد شد،  بلکه دولت آلمان معتقد است که اگر قرار است اروپایی ها هرچه واشنگتن بخواهد انجام دهند در این صورت، اساسا حاکمیت اروپا زیر سئوال خواهد رفت.

به عبارت دیگر در این صورت اروپا تبدیل به یکی از ایالت های آمریکا خواهد شد که واشنگتن هر آنچه را مایل به انجام آن است به اروپایی ها دیکته خواهد کرد.

تحریم، ابزار آمریکا برای جلوگیری از عملیاتی شدن نورد استریم

در حال حاضر نقطه تمرکز دولت ترامپ برای جلوگیری از تکمیل و عملیاتی شدن خط لوله گازی «نورد استریم 2» استفاده از ابزارهای تحریمی گسترده است. البته انتظار می رود در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» نیز آمریکا هم چنان به مخالفت خود با پروژه خط لوله گازی «نورد استریم 2» به بهانه ایجاد وابستگی بیشتر اروپا به گاز روسیه ادامه دهد.

با این حال تحلیلگران معتقدند که آمریکا بیشتر به فکر فروختن گاز مایع طبیعی خود به اروپا است.

به گفته «محمود فاضلی» کارشناس مسائل اروپا: "در صورت تکمیل این خط لوله پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد قیمت گاز در اروپا کاهش قابل توجهی خواهد داشت و افتتاح این خط لوله ضرر بزرگی به صادرکنندگان گاز آمریکا وارد خواهد کرد و صادرکنندگان بخش بزرگی از مشتریان خود را در اروپا از دست می‌دهند."

آمریکا بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود و در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم های یکجانبه و ثانویه علیه دیگر کشورها دارد.

این تحریم ها به بهانه مخالفت با سیاست ها و اقدامات واشنگتن انجام می شود. تداوم و گسترش رویکرد تحریمی آمریکا موجب واکنش یکپارچه بین المللی در محکومیت این رویه و درخواست  مقابله با آن شده است. 

با توجه به تاثیرات مخرب تحریم های یکجانبه آمریکا بر دیگر کشورها، «ساموئل مونکادا» نماینده ونزوئلا در سازمان ملل متحد ونزوئلا در اواخر نوامبر 2020 در سخنانی ویدیویی در شورای امنیت سازمان ملل از 29 کشوری که تحت تحریم‌های یکجانبه آمریکا قرار دارند خواست که ائتلافی بین المللی را تشکیل دهند.

وی با تاکید بر اینکه تحریم های آمریکا مغایر با منشور سازمان ملل و قوانین بین الملل است، گفت: "تشکیل اتحادی بین المللی علیه تحریم های یکجانبه موجب کاهش تاثیر منفی آنها می شود." وی در این راستا طرحی سه مرحله ای را پیشنهاد کرد.

به نظر می رسد، با توجه به اثرات مخرب تحریم های یکجانبه آمریکا،  برخورد یکپارچه کشورهای مورد تحریم از جمله با ایجاد یک ائتلاف بین المللی علیه این تحریم ها ضرورت دارد تا آمریکا با توجه به فشارهای یکپارچه جهانی ناچار شود در این زمینه تجدید نظر کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

تداوم اقدامات دولت ترامپ علیه برلین برای توقف پروژه «نورد استریم - 2»

انتقاد اتحادیه اروپا از اقدام آمریکا در تحریم پروژه «نورد استریم 2»